Makarna tüketimi yüzde 25 arttı, et tüketimi yüzde 30 azaldı

Makarna tüketimi yüzde 25 arttı, et tüketimi yüzde 30 azaldı
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (ETBİR) tahmini tüketim verilerine göre, yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 2020 yılında 7 kiloya kadar düştü.

Türkiye'de 4 yıl önce 4 kişilik bir aile 37.2 kilo kırmızı et tüketirken 2020 yılında bu oran 28 kiloya kadar düştü.

Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan konuya ilişkin şöyle dedi:

 “Bu yıl kırmızı et tüketiminde toplamda yüzde 30 daralma var. Tüketimin yüzde 15-20’si turizm sektöründen geliyordu. Turizmin ağır etkilenmesiyle gelir sağlayamadık. Bunun dışında tesislerin, toplu yemekhanelerin ve restoranların kapanmasıyla, çalışsalar da yüzde 20 kapasiteyle çalışmalarıyla buradaki tüketimi de kaybettik. Pandemi olmasaydı kişi başı tüketimin 8.6 kiloda, 2019 ile aynı kalmasını öngörüyorduk. Ancak bu da sert düştü”

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ise geçen hafta bir açıklama yaparak pandemi sürecinde makarna tüketiminin yüzde 25 arttığını açıklamıştı.

Yüzde 20 zam geldi

Et ve Süt Kurumu’nun son verilerine göre, 2-16 Ekim 2020 haftasında kıyma fiyatları İstanbul’da yüzde 22.6 zamlanarak 48.2 TL’ye ulaştı. Ankara'da ise yüzde 5.7 artarak 40.3 TL’ye yükseldi. Kuşbaşı fiyatları da İstanbul’da 20 zamlanarak 56.4 TL’ye çıkarken; Ankara’da yüzde 13 zamlanarak 48 TL’ye yükseldi. 

 

Etiketler :