Marmaris’teki doğa katliamının halka arzına nasıl izin verildi?

Marka Yatırım Holding’in patronu Mine Tozlu Sineren ve organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’yla ilgili iddiaları, son yıllarda yapılan halka arzlar ve bedelli sermaye artırımlarını gündeme getirdi. Bugün son dönemin en ilginç halka arzlarından birine bakalım. Geçen yılın Ağustos ayında borsaya açılan, “SPK bu şirketin halka arzına nasıl izin verdi?” dedirten, Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklğı’na.

Kızılbük yatırımcıları bugün pişman, şirketin hisse senedi geçtiğimiz yıldan bu yana Borsa İstanbul 100 Endeksi’nin (BİST 100) belirgin şekilde altında getiri sağladı. Bu zaten başlı başına bir problem. Fakat çok daha ilginci, son bir kaç ay içinde Kızılbük hissesinde yaşanan sert düşüş.

(Kaynak: Stockeys.com)

Yukarıdaki grafikte turuncu eğri, BİST 100 Endeksi’ndeki şirketlerin ortalama getirisini gösteriyor. Yeşil ise Kızılbük GYO’nun getirisi. Görüldüğü gibi son aylarda hisse adeta çakılmış. Son aylarda ne oldu? Şu oldu:

Türkiye gündemini takip ediyorsanız, Marmaris’te çevrecilerin aylardır protesto ettiği gayrimenkul projesini hatırlamış olmalısınız… O proje işte Kızılbük GYO. Projenin arkasındaki şirket, gayrimenkul sektörünün en büyüklerinden biri olan Sinpaş. Kızılbük GYO’nun hisselerinin yüzde 82’si Sinpaş’a ait. Kızılbük GYO, Marmaris Kızılbük’e devremülk projesi inşa eden şirketin adı. Başka bir proje yok, şirket en azından şimdilik bundan ibaret.

Kızılbük Thermal Wellness Resort isimli projenin 2027’de bitirilmesi planlanıyordu. Ama bu artık şüpheli. Çünkü çevrecilerin protestoları ses getirdi, mahkeme Sinpaş GYO projesine ilişkin 'Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararını iptal etti. Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, inşaatın ruhsatının iptal edilmesi için de mücadelelerini sürdürüyor. Önümüzdeki seçimlerde iktidarın değişeceğini düşünecek olursak, Kızılbük GYO’nun geleceğinin belirsizliğe girdiğini söylemek yanlış olmaz.

Çevrecilerin projeye itirazları, mahkemeye gidecekleri (hatta gittikleri) bundan bir yıl önce de belli değil miydi? SPK bu şirketin halka arzına nasıl izin verdi? Kızılbük GYO’yu halka arz eden, fiyat tespit raporunu yazan aracı kurumlar bunu bilmiyorlar mıydı? Bunu bile bile nasıl halka arza gittiler? Gayrimenkul değerleme şirketleri yazdıkları raporlarda projeyle ilgili tartışmaları, itirazları nasıl görmezden geldiler?

Kızılbük GYO 2021’in en büyük halka arzlarından biriydi, şirket borsadan 110 milyon dolar topladı. Fakat işin bir başka tuhaf noktası, halka arz edilen hisselerin önemli bir kısmının elde kalmasıydı. Kızılbük GYO, halk arz etmek istediği 60 milyon adet hisselerinin 46 milyon 600 adedini grup şirketi Sinpaş’a satmak zorunda kaldı. Yani küçük yatırımcıların önemli kısmı Kızılbük’te olanlara uyanmıştı. Bir başka gariplik ise halka arzdan sadece 4 gün sonra hisseleri alan iştirak şirketinin 1,5 milyon payı satması oldu.

Kızılbük GYO yakın dönemin en tuhaf halka arzlarından biri olarak tarihe geçti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi