GÖZLER ŞİMŞEK’TE

GÖZLER ŞİMŞEK’TE
İsmail Küçükkaya yazdı: GÖZLER ŞİMŞEK’TE

Türk Ekonomisinin Geleceği de, Adalet Ve Kalkınma Partisi’nin Kaderi de Mehmet Şimşek’in Elinde.

Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Performansı, Önümüzdeki 1,5-2 Yıl İçinde Ekonominin Düzelip Düzelmeyeceği, Düzlüğe Çıkıp Çıkmayacağını Belirleyecek. Bir Süredir Ankara’da Kime Gitsem Bana Benzeri Şeyleri Söylüyor.

Özellikle Ak Partililer Şu Ara Anketlerdeki Tabloya Bakıp “durumumuz Çok Parlak Değil Ama Şimşek Ekonomiyi Toparlarsa, Murat Kurum Da Deprem Konutlarını Hızla Hak Sahiplerine Verirse Tablo Çok Rahatlıkla Lehimize Değişir” Diyorlar. Ben De Bakan Şimşek İle Görüşmek İstedim.

Bakan Ekonomiye Dair Politikalarını Uygularken, Bütün Kesimlerin Destek Ve Mutabakatının Önemli Olduğuna İnanıyor. Önceki Gün Ntv’de Çok Kapsamlı Değerlendirmeler Yaptı. Ben De Halk Tv İçin Kendisiyle Görüştüm Ve Bazı Sorular Yönelttim.

Bakanı Ankara’da Maliye Bakanlığında Ziyaret Ettim Ve 2 Saatlik Bir Görüşme Gerçekleştirdim. Bakan Bana Türkiye’ye Geldiği İlk Günlerde Batman’a Birlikte Gerçekleştirdiğimiz Geziyi Hatırlattı.

Öncelikle Şunu Söylemeliyim, Bakan Şimşek Kendisinden Son Derece Emin Ve Özgüvenli Görünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tam Desteğine Sahip Olduğuna İnanıyor. Mevcut Uygulama Ve Politikaların Sürmesi Halinde Enflasyonun Hızla Gerileyeceğini Düşünüyor. Şu Cümleyi Dünkü Programım Sırasında Söyleyince Geniş Yankı Yarattı Ve Tartışıldı.

Biz Bunu Daha Önce Başardık, Yeniden Başarabiliriz.”

Maliye Bakanı Şimşek, Bazı Temel Göstergelerdeki İyileşmeyi Ak Parti’nin İlk Dönemine Göre Bile Daha Parlak Buluyor, Bunun Rakamlarını Anlattı. Özellikle Merkez Bankası Rezervlerindeki Artış, Cari İşlemler Dengesindeki Düşüş Gibi Temel Göstergelerin O Döneme Göre Bile Daha Parlak Olduğunu Söylüyor.

İkinci Aşamaya Geçtik

Maliye Bakanı Şimşek Göreve Geldiğinden Beri Yaptıklarını Öncelikle Yangını Söndürmek, Olası Riskleri Bertaraf Etmek Ve Durumun Kontrolden Çıkmasını Önlemek Olarak Tanımlıyor. Bunun Başarıldığını Söylüyor. Şimdi Yapısal Reformların Devreye Sokulduğu İkinci Aşamaya Geçtiğimizi Belirtiyor.

Burada Yapay Zeka, Robotik Teknolojiler, Çip Üretimi, Batarya Yatırımı Gibi Öncü Sektörlerin Güçlü Bir Şekilde Teşvik Edileceğini Açıkladı. Cari Açığı Azaltacak Temel Sektörlerin Çok Güçlü Biçimde Teşvik Edileceğini Vurguladı.

Ben Her Ne Kadar Dünkü Yayınımda Genel Havayı Yansıtmaya Çalışsam Ve Mümkün Olduğunca Rakam Vermemiş Olsam Da Gelen Sorulardan Anlıyorum Ki Bu Konuda Büyük Bir Merak Oluşmuş. Ben De Bakanla Görüşmemdeki Notlarıma Dayanarak Ekonomi Dünyasının Ve Vatandaşların En Çok Merak Ettiği Konuları Ayrıca Sizlerle Paylaşmak İstedim.

İşte Bakanın Açıklamalarından Satır Başlıkları

Defterimdeki Sorularımdan Biri Merkez Bankası Rezervleriydi.

Bakan Şimşek “geçen Sene Mayıs’ta 98,5 Milyar Dolar Olan Brüt Rezervlerimiz, 4 Ekim’de 156,3 Milyar Dolara Çıktı. Swap Hariç Net Rezervler İse Eksi 60,5 Milyar Dolardan, 34,6 Milyar Dolara Çıktı. Böylece Rezerv Sorunumuz Kalmadı” Dedi.

Kkm’den Çıkış Sürüyor”

Maliye Bakanı, Kkm Stoku Tl Bazında Zirvesi Olan 3,4 Trilyon Tl’den 59 Haftadır Kesintisiz Gerileyerek 1,5 Trilyon Tl’nin Altına Düştü.” İfadesini Kullandı.

Cari Açığı Sürdürülebilir Düzeye Çektik”

Şimşek, “dış Denge İyileşiyor, Kırılganlığımız Azalıyor.” Dedi. Geçen Yıl Mayıs Ayında 55,6 Milyar Dolar Olan Cari Açığın Bu Yıl Ağustos Ayında 11,3 Milyar Dolara Gerilediğini Söyledi.

Hazine Ve Maliye Bakanı, Türkiye’nin Risk Primi 700 Baz Puan Seviyesinden, 270 Baz Puan Civarına Düştü, Yani Yurt Dışından Daha Ucuza Finansman Buluyoruz.” Dedi.

Bakan Şimşek Göreve Geldiğinde Türkiye Gri Listedeydi, Nasıl Çıktığımızı Da Anlattı.

“yaptığımız Reformlar Ve Uygulama Alanında Attığımız Adımlar Sayesinde Ülkemiz Gri Listeden Oy Birliği İle Çıktı.” Dedi.

Enflasyonu Kalıcı Bir Şekilde Tek Haneye Düşüreceğiz.” Diyerek Hem İş Dünyasının Hem De Milyonlarca Dar Gelirlinin Merak Ettiği O Sorunun Da Yanıtını Verdi.

Şimşek “enflasyonda Mayıs Ayında Zirveyi Gördük, Haziranda Başlayan Düşüş Eğilimi Devam Etti, Eylülde Yıllık Enflasyon Yüzde 50’nin Altına Geriledi. Son Dört Ayda Yıllık Enflasyon Yüzde 26,1 Puan Geriledi. Önümüzdeki Aylarda Enflasyondaki Düşüş Sürecek Ve Milletimiz Bunu Çok Daha Net Hissedecek” İfadesini Kullandı.

Kaynak:halktv.com.tr