Kutsal Emanetler'in yolculuğu film oluyor

Kutsal Emanetler'in yolculuğu film oluyor
Kutsal Emanetler'in 48 vagonlu bir trenle İstanbul'dan Anadolu'ya taşınması belgesel oluyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi tehlikesi tüm dünyayı sarınca, Kutsal Emanetleri korumak için başlatılan gizli görevle, emanetler İstanbul'dan Anadolu'ya taşındı. Bu yolculuğun öyküsü Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle yapımcılığını Ümran Safter üstlendi. Filmin yönetmen koltuğunda ise Zehra Yılmaz oturuyor.

Yerli ve yabancı tarihçiler, sanat tarihçilerinin görüşlerine yer verilecek belgeselin İstanbul, Niğde, Adana, Ankara, Londra ve Paris’te çekilmesi planlanıyor.

Filmin konusu:

1942 yılında İkinci Dünya Savaşı'nın en sıcak günlerinde Hitler'in orduları Türkiye sınırına dayandı.  Hükümet,  İstanbul'un bombalanacağını tahmin ediyor, bu nedenle de  bir taraftan savunma hazırlıkları yaparken bir taraftan da  İstanbul'daki saraylarda ve müzelerde bulunan tarihi hazinelerin, zarar görmemesi için  önlem alıyordu.  Bu hazinelerin Alman uçaklarının menzili dışında kalan bölgelerdeki emniyetli binalara yerleştirilmesine karar verildi.

Aralarında padişahların tahtları, mücevherleri, kutsal emanetleri, Hazreti Peygamber'in sancağı, kılıcı, Hırkai Saadeti, Hazreti Osman'ın kanlı Kuran'ı Kerimi, Atatürk'ün Samsun'da çıktığı tahta iskelenin de aralarında bulunduğu önemli eserler tam 48 vagona yerleştirilerek İstanbul’dan Niğde'ye gönderildi.

 

 

Bu değerli eserler bu kentteki Ak Medrese, Sarı Han ve Ulukışla'ya yerleştirildi. Tarihi binaların etrafına nöbetçi askerler yerleştirildi. Kimse içeri alınmadı ve konudan kimseye bahsedilmedi.

 

Bu  eserleri  korumak için Topkapı Sarayı İkinci Müdürü Lütfü Turanbek başkanlığında 30 görevli de aileleri ile birlikte Niğde’de kaldı.  Eserler ve görevliler, 4 yıl sonra tehlike tamamen geçtikten sonra İstanbul’a döndü.