Yüzleri Ölümsüzleştiren Adam
Birçok önemli ödüle sahip olan Amerikalı fotoğrafçı Steve McCurry’nin son 30 yılda çektiği fotoğrafları CernModern’de sergileniyor.
McCurry, fotoğraflarıyla sınırların ötesindeki insanların kısacık anlarına odaklanıyor.
Fotoğraflarını belgeselci gözüyle çeken bir sanatçı benim için Steve McCurry. 1985 yılında çektiği, o yıl National Geographic dergisinin kapağı olan “Afgan Kızı” portresiyle bu işteki ustalığını ortaya koyan ve 1 milyona yakın karesi olan Steve McCurry, fotoğraflarıyla Ankara’nın konuğu bu günlerde. 60’a yakın fotoğrafı CerModern’de 13 Aralık’a kadar sanatseverler için sergileniyor.
Sergi girişinde o ünlü Afgan Kızı karesiyle karşılanıyorsunuz; kocaman yeşil gözlerle. McCurry, fotoğrafı çekerken böylesi bir kare çıkacağını ve büyük üne kavuşacağını tahmin etmemiştir sanırım. Ama Afgan Kızı bugün hâlâ dünyanın en eşsiz fotoğraflarından. Sergiyi gezmeye başladığımda gördüğüm ilk fotoğraflar beni şaşırtıyor. Şaşkınlıkla fotoğraf mı, tablo mu ayrımını yapabilmek için biraz yaklaşıyorum. Ancak karşımdaki, renkleri mükemmel yansıtan ve insana o anın içindeymiş hissi veren fotoğraflar. Sen çekmişsin gibi. Kurgulanmadan çekilmesi mümkün müdür diye soruyorum kendime, fakat ustalığın aslı burada.
AFRİKA’DAN ASYA’YA İNSAN YAŞAMLARININ KÜÇÜK ANLARI
McCurry Ortadoğu’da, Afrika’da, Asya’da çokça gezmiş. Hindistan, Pakistan, Yemen, Küba, Mynmar, Çin ve daha nice yer. Çoğu fotoğrafı portre, insan yaşamlarının küçük bir anı. Saniyeler içinde deklanşöre basan McCurry o anları ölümsüz kılmış.
Sergiyi gezerken dikkatimi fazlasıyla çeken karelerden biri de, Holi Adamı. Hinduların bahar bayramı olarak andıkları günlermiş Holi. Bir çeşit renk festivali yaşanıyor. Fotoğrafta da renklere bulanmış erkekler bir gülümseme yaratıyor insanın yüzünde. Sigara İçen Maden İşçisi, Portre Fotoğrafçısı, Boğa Yılanını Sergileyen Çocuk, Ara Güler, Semazenler, Tac Mahal’in Suya Yansıması, Mavi Şehir, McCurry’nin en güzel kareleri arasında yer alıyor. Bu kareler ise, 13 Aralık’a kadar CerModern’de sanatseverleri ve fotoğraf tutkunlarını bekliyor.
ALTI KITA VE SAYISIZ ÜLKEDEN GÖRÜNTÜLER
Steve McCurry 30 yılı aşkın bir süredir dergi eleştirileri, kitap kapakları ve sayısız dünya sergileri ile adını duyurmuş, birçok ödüle layık görülmüş çağdaş fotoğrafın en önemli isimlerinden biri. 1950 yılında Philadelphia’da dünyaya gelen McCurry, önce Pensilvanya Devlet Üniversitesinde film üzerine çalışmış; fotoğraf makinesiyle Hindistan’a ilk ziyaretinden sonra da alt kıtayı keşfe çıkmıştır.
Birkaç aylık seyahatinden sonra kendini Pakistan sınırına geçerken bulan McCurry, bir grup Afgan mülteci ile Afganistan’ın yolunu tutmuştur. McCurry altı kıta ve sayısız ülke üzerinde çarpıcı görüntüler ortaya koymuş bir sanatçı. Çalışmaları; çatışmaları, kaybolan kültürleri, eski zamanlardan kalma gelenekleri ve çağdaş kültürü içermektedir. Ancak, o insan unsurunu her zaman en üstte tutmaktadır. McCurry birçok kitap da yayımlamıştır.