Vatikan Müzesi Dijital Bağış Topluyor

Vatikan Müzesi Dijital Bağış Topluyor
Dijital uygulama ile müzenin restorasyon ve koruma projelerine en az 10 dolar olmak üzere bağış toplanıyor.Vatikan Müzesi, sergilenen eserlerin restorasyon projelerine dünya çapında sponsor bulmak için Patrum adı verilen bir dijital...

Dijital uygulama ile müzenin restorasyon ve koruma projelerine en az 10 dolar olmak üzere bağış toplanıyor.

Vatikan Müzesi, sergilenen eserlerin restorasyon projelerine dünya çapında sponsor bulmak için Patrum adı verilen bir dijital uygulama geliştirdi. Ücretsiz indirilebilen bir uygulama olan Patrum, dijital teknolojide kitle kaynak fonlamasında ve online topluluk oluşturmada ilk kültürel kuruluş uygulaması olarak nitelendiriliyor. Dijital uygulama ile müzenin restorasyon ve koruma projelerine en az 10 dolar olmak üzere, bağış toplanıyor. Uygulamada bağış yapanlar “gümüş patronlar” ve “altın patronlar” olarak ikiye ayrılıyor. “Altın patronlar”, bireysel olarak bütün bir restorasyon projesine tek başına fon sağlayan kişileri nitelendiriyor. Müzenin Dijital İnisiyatif Yöneticisi Juliana Biondo, bu kişilerin müzedeki küratörlerden doğrudan doğruya mesaj alarak harekete geçirilebileceğini açıkladı. Biondo, projenin, eserlerin korunması çabalarını canlandırdığını belirtti.

OHİO’DAN MONTE CARLO’YA

1506’da kurulan müze, özellikle şu eserler için fon arıyor: 129.900 dolar değerindeki bir Fransız halısının restorasyonu ve kısmî restitüsyonu ile Çinli kaligraf Zhao Yong’un 140.975 dolar değerindeki 13 ve 14’üncü yüzyıllara ait beş adet elyazmalı, resimli parşömen tomarı. Uygulama ile haftada üç kez restorasyon projelerinin gelişimi ile ilgili kullanıcıları bilgi verilecek. Vatikan Müzesi, büyük ölçüde Vatikan Papalık Devleti’nden gelen gelirlerle finanse ediliyor. Müzenin geçen yılki bilet satış geliri ise 87 milyon doları buldu. Ancak müze, 800’ü aşkın çalışanın ücretlerinin ödenmesi ile tarihî binaların bakım ve onarımının yüksek maliyetlere sebep olması dolayısıyla eser restorasyonuna yeterli kaynak ayıramıyor. Biondo’ya göre, bu paranın çok az bir kısmı sanat koleksiyonundaki eserlerin restorasyon projelerine harcanabiliyor. Vatikan Müzesi, geliştirdiği Patrum uygulaması ile dünya çapındaki eser korumacıların birbirleriyle daha rahat iletişim kurabilmesinin de yolunu açabileceğini umuyor. Biondo, “Ohio’daki bir ‘patron’un, Monte Carlo’daki bir eser hakkında bir diğeriyle rahatlıkla konuşabileceği bir platform oluşturmak istiyoruz” diyor.

Taraf