Ursula K. Le Guin’in kitabı sinemaya uyarlanıyor

Ursula K. Le Guin’in kitabı sinemaya uyarlanıyor
Bilim kurgu yazarı Ursula K. Le Guin'in kısa romanı 'Nine Lives', sinema filmine uyarlanıyor.

Mülksüzler, Yerdeniz Öyküleri gibi önemli kitapların yazarı Ursula K. Le Guin’nin kısa romanı Nine Lives sinema filmi oluyor. Fresh Meat'in yazarı Tom Basden ve yönetmen Siri Rodnes, Nine Lives'i uyarlamak üzere hazırlıklara başladı.

Yazarın 1969 yılında En İyi Novella dalında Nebula ödülüne aday gösterildiği ve klonlama temasını ele aldığı bu öyküsünde, kişinin kendisine ve ötekiye dair algısı konu ediliyor. Hikâye ilk olarak Playboy dergisinde yayınlanmıştı.

Şu an kadrosu üzerinde çalışılan Nine Lives’in yanı sıra Le Guin’in The Telling ve Yerdeniz Öyküleri'nin de ön-prodüksiyon çalışmaları devam ediyor.

Ursula K. LeGuin Kimdir?

Yerdeniz serisi, Mülksüzler, Karanlığın Sol Eli gibi bilimkurgu klasikleri arasında yer etmiş çok sayıda eserin yazarı Ursula Le Guin 22 Ocak 2018'de 88 yaşında hayatını kaybetti. Bilimkurgu alanında uzun yıllar sonucu kırmayı erkek egemenliğini kırmayı başaran ve Hugo, Nebula, Locus gibi prestijli edebiyat ödüllerini birden fazla kez kazanan Le Guin’in, ABD’nin Oregon eyaletindeki evinde hayatını kaybettiği açıklandı.

ROMANLARLA DOLU BİR HAYAT ÖYKÜSÜ

BBC Türkçe’nin derlemesine göre; yazar Le Guin Oregon’un Portland kentinde, eğitimli bir ailenin üç erkek çocuktan sonra dünyaya gelen küçük kızıydı.

Le Guin’in annesi yazar, babasıysa antropologdu. Le Guin çocukluğunu anlatırken, ağabeyleri Clifton, Theodore ve Karl Kroeber gibi kendisinin de anne ve babası tarafından her zaman okumaya, sorgulamaya ve tartışmaya teşvik edildiğini anlatıyor.

Mitoloji ve bilimkurguya büyük bir ilgi duyan Le Guin, ilk kısa hikayesini 9 yaşındayken yazmış, 11 yaşına geldiğindeyse ilk bilimkurgu hikâyesini basılması için ‘İnanılmaz Bilimkurgu’ dergisine göndermişti. Ancak Le Guin, sayıları yıllar geçtikçe artacak olan ret mektuplarının ilkini henüz 11 yaşında bir çocukken alacaktı.

Le Guin ilk ret mektubuna rağmen yazmayı bırakmadı ama 10 yıl boyunca kaleme aldığı hikâyeleri ve şiirleri hiçbir yere basılması için göndermedi.

1950’li yılların başlarından 1961’e kadar Le Guin bir yandan eğitimine devam ederken bir yandan da romanlar yazmaya başladı.

Yazdığı beş kitabı yayın evlerine gönderen yazar Le Guin’in tüm başvuruları reddediliyordu.

ÖDÜLLER GELDİ

Le Guin’e dünya çapında başarı getiren ve yazarı bilimkurgu dünyasının en önemli yazarları arasına sokan eseri ise 1970’te basılan romanı Karanlığın Sol Eli olmuştu.

Le Guin’e ikinci Hugo ve Nebula ödüllerini getiren kitabıysa Mülksüzler oldu. Birisi anarşist, diğeri kapitalist totaliter iki gezegenin hikâyesini anlatan kitap, edebiyattaki en önemli kapitalist sistem eleştirilerinden birisi olarak kabul ediliyor.

YERDENİZ SERİSİ

Le Guin 1968’de basılan ilk kısa hikâyesinin geçtiği evrene geri dönerek, genç okurlara hitap eden Yerdeniz Büyücüsü kitabını yazmıştı.

İlerleyen yıllarda beş kitaplık bir seriye dönüşen Yerdeniz evreni, Le Guin’i bilimkurgunun yanı sıra fantastik edebiyat alanında da söz sahibi bir yazar haline getirmişti.

Bilimkurgu edebiyatını yeniden şekillendiren ve Salman Rüşdi’den Neil Gaiman’a çok sayıda isme ilham kaynağı olan Le Guin’in eserleri hâlâ türünün en iyi örnekleri arasında.

Le Guin ise bir konuşmasında bilimkurguyu şu sözlerle tanımlıyordu:

“Eğer bilimkurgu modern teknolojinin mitolojisiyse, bu çok da iç açıcı bir mit değil.”