'Sinan Atlası' Görücüye Çıktı

'Sinan Atlası' Görücüye Çıktı
Mimar Sinan’ın bizzat yazmaya başladığı ama tamamlamaya fırsat bulamadığı otobiyografik konsepti gerçekleştirmek üzere hazırlanan 'Sinan Atlası', Sinpaş Holding’in desteğiyle süren uzun akademik araştırmalar ışığında,...

Mimar Sinan’ın bizzat yazmaya başladığı ama tamamlamaya fırsat bulamadığı otobiyografik konsepti gerçekleştirmek üzere hazırlanan 'Sinan Atlası', Sinpaş Holding’in desteğiyle süren uzun akademik araştırmalar ışığında, Mimar Sinan Üniversitesi uluslararası akademik sertifikasyonu ile hazırlandı. Eser, Sinan ekolünü yeni kuşaklara tanıtacak.

Kültür, mimarlık ve tarih okurları ile Koca Sinan’ı kendi yazdıkları ve eserleriyle daha yakından tanımak isteyenlerin ilgiyle okuyacakları 'Sinan Atlası', yayınlandı. Sinpaş Holding’in katkılarıyla yayınlanan değerli çalışmanın proje koordinatörlüğünü Mustafa Aksay, metin yazarlığını ise Prof. Dr. Suphi Saatçi üstlendi. Eserleriyle bir milletin ve medeniyetin görkemli yüzünü dünyaya gösterip tarihe nakşeden Sinan’ın mütevazi kişiliğinin daha iyi anlaşılmasını, bakış açısının ve estetik anlayışının daha net kavranmasını sağlayacak 'Sinan Atlası', Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız’ın katılımıyla, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde gerçekleşen etkinlik ile tanıtıldı.

Eserin tanıtıldığı toplantıda konuşan Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, "Sinan'ı anlatmaya kelimeler yetmez dolayısıyla onu anlamaya çalışanları bu muhteşem eseri incelemeye davet ediyorum. Bu esere destek olmaktan gurur duyuyoruz. Türk mimari tarihinin büyük şahsiyeti ve eşsiz ekolü ile yeni nesilleri buluşturan bu eser otobiyografik bir çalışma olması bakımından da eşsiz bir eser. Bu çalışmaya destek olmak için karar aşamasında bu farklı yönünün etkisi oldu" dedi.

Bugüne kadar yayınlanan Mimar Sinan kitaplarından çok farklı bir yaklaşımla hazırlanan kitabın odağında, Mimar Sinan’ın tamamlayamadığı otobiyografik eseri yer alıyor. 'Sinan Atlası' bu otobiyografik yaklaşımıyla, birinci olarak Mimar Sinan’ın kendi risalelerini, ikinci olarak da bizzat Sinan’ın anlatımlarından oluşan ve Mustafa Sai’nin kaleme aldığı eserini, iki ana kısım olarak ele alıyor. Mimar Sinan’ın gerçekleştirdiği 477 eserin, mimari özellikleri, yapım yılı, konumu ve mevcut durumu ile tek tek ele alındığı araştırmayla kaynaştırılıyor ve ortaya farklı ve en güncel 'Sinan Atlası' çıkıyor. 480 sayfalık prestij kitabı olarak yayınlanan 'Sinan Atlası', Sinpaş Holding Yapı Kültürü Yayınları'ndan piyasaya çıkıyor.

Mimar Sinan’ın her biri birbirinden değerli ve 'İmparatorluğun Mimari Dehası'nı ortaya koyan 477 eserine dönük fotoğraf, minyatür ve çizimler, orijinal Mimar Sinan metinleri üzerine inşa edilen 'Sinan Atlası'nın görsel zenginliğini meydana getiriyor.

Ayrıca bu yapıtlar arasında öne çıkan, bugün de büyük bir beğeni ve merakla ziyaret edilen bazı eserlerin hikayeleri de yine Mimar Sinan’ın hatıralarında yer aldığı şekliyle, kaynak gösterilerek kitaptaki yerlerini alıyor.