Rakoczi Müzesi'ne Macar Akını

Rakoczi Müzesi'ne Macar Akını
Macaristan Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin Tekirdağ’da son 15 yılını geçirdiği 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Rakoczi Müzesine ilgi her geçen yıl artıyor. İlk ev olarak kullanılan ve daha sonra...

Macaristan Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin Tekirdağ’da son 15 yılını geçirdiği 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Rakoczi Müzesine ilgi her geçen yıl artıyor. İlk ev olarak kullanılan ve daha sonra müzeye çevrilen Rakoczi Müzesi’ne Macar ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan 1932 yılından sonra Rakoczi Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Macaristan Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin yaşadığı eve ilgi artarken eve sahip çıkmak isteyen Macarlar, Rakoczi Müzesine akın etti. Macar Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin kullandığı eşyalar ile birlikte kendi yaptığı eşyaların sergilendiği müzeyi 2015 yılı Eylül ayına kadar yerli ve yabancı 3 bin 500 kişi ziyaret ederken, ziyaretçilerin yüzde yetmişinin Macar olduğu belirtildi.

Müze yetkilisi Ali Kabul, müzeye ilginin her geçen yıl arttığını ifade ederek, müzenin 18. Yüzyıl Osmanlı sivil mimari örneklerinden olması nedeniyle Türk ziyaretçilerin müzeye daha çok ilgi göstermesi gerektiğini söyledi.

“18.YÜZYIL OSMANLI SİVİL MİMARİ ÖRNEKLERİNDEN BİRİSİDİR”

Rakoczi Müzesinin, 18. Yüzyıl Osmanlı sivil mimari örneklerinden olduğunu vurgulayan müze yetkilisi Ali Kabul, “Bugünkü müze konumunu alması 1932 yılında oldu. 1931 yılında Macar Hükümeti burasını o günkü Türk sahibinden satın alarak yeniden inşa ederek 1932 yılında ilk defa müze olarak ziyarete açtı. Ziyaret açısından Macar vatandaşlar yerli ziyaretçilerden bir adım önde. Macarlar için Rakoczi milli kahraman. Yıllık 3 bin 500 civarında ziyaretçi müzeyi ziyaret etmektedir. Ziyaretçilerin yüzde yetmişini Macarlar oluşturmaktadır. Müzede en çok ilgi gören eser diyebileceğimiz müzenin üçüncü katında bulunan Rakoczi'nin kendi eliyle yaptığı oyma koltuğun kopyası olan koltuktur” diye konuştu.

“OSMANLI SİVİL MİMARİ ÖRNEKLERİNDEN OLMASI NEDENİYLE TÜRKLER DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERMELİ”

Kabul, müzenin Macarlar kadar Tekirdağlılar için de çok önemli bir yapı olduğunu belirterek, “Okullarda çocuklara anlatılması lazım çocukların gelerek yerinde bu müzeleri tarihi görmeleri lazım. Aileler gelerek bu yapıları çocuklarına göstermeliler. Biz zaten okul, dernek, sivil toplum kuruluşlarından ücrette almıyoruz gelip müzeyi görebilirler. Bu bina her ne kadar Macarlar için önemli bir yer ise bir o kadar da Türkleri özellikle Tekirdağlıları da ilgilendirmektedir. Burası artık Türkiye’de çok ender bulunan çok az kalmış olan 18. Yüzyıl Osmanlı sivil mimari örneklerindendir. 18. Yüzyıl Osmanlı sivil mimari örneklerinden olması nedeniyle Türklerin daha çok ilgi göstermesini bekliyoruz” dedi.