Milli Şair Mehmet Akif Ersoy Öldüğü Yerde Anıldı

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy Öldüğü Yerde Anıldı
Milli şair Mehmet Akif Ersoy, hayatını kaybettiği Taksim İstiklal Caddesindeki Mısır Apartmanı önünde, ölümünün 79’uncu yıldönümünde marş ve dualarla anıldı.Anma töreni sonrası ünlü oyuncu Ahmet Yenilmez’in içinde...

Milli şair Mehmet Akif Ersoy, hayatını kaybettiği Taksim İstiklal Caddesindeki Mısır Apartmanı önünde, ölümünün 79’uncu yıldönümünde marş ve dualarla anıldı.

Anma töreni sonrası ünlü oyuncu Ahmet Yenilmez’in içinde bulunduğu grup Taksim meydanına yürümek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine ikna olan grubun Galatasaray meydanına yürümesi sonrası Yenilmez, “Sanırım yetkililer bizi başkalarıyla karıştırdı, biz meydanlardan biraz çekildik. Sanırım onlar bizi unuttu, biz devletimizi kutsal biliriz” dedi.  Şair Mehmet Akif ölümünün 79’uncu yıldönümünde, hayatını kaybettiği Taksim İstiklal Caddesindeki Mısır Apartmanında Yedi Hilal Derneği tarafından düzenlenen törenle anıldı. Törene dernek yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra ünlü oyuncu Ahmet Yenilmez’de katıldı. Ellerine “Asım’ın nesli Mısır Apartmanı önünde”, “İstiklal şairimizi 79. ölüm yıldönümünde Mehmet Akif Müzesinde anamıyoruz”, “Mısır Apartmanı Mehmet Akif Ersoy Müzesi olsun” yazılı döviz alan grup, bir süre tekbir getirdi. Ardından program kapsamında İstiklal Marşı “İsmet Özer” yorumuyla okundu.

“KORKMA DİYEREK RUHUMUZA CAN KATAN O ULVİ KİŞİLİKLERİ ANMAK İÇİN BURADAYIZ”

Marşın okunmasının ardından basın açıklaması yapan Yedi Hilal Derneği Üniversiteler Birimi Başkanı Samet Paçacı, “Franz Kafka’nın Avrupa’da bir yerden bir yere giderek misafir olarak kaldığı yer müze olurken işte burası Mısır Apartmanı önünde biz de buradayız. Varlığını sözün kılıcıyla buluşturan dünyanın aziz edebiyatına, cihat edebiyatını nakşeden İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u işte burada yâd ediyoruz. Buradayız çünkü çağlar üstü bize ulaştırdığı mesajı bu çağa nakşetmek üzere buradayız. Genciz, damarlarımızda akan kan Allah için akıyor ve işte gençliğin şuuruyla örnek olan Müslüman öncüleri gençliğe şahit kılmak için buradayız. Çünkü vatana ve millete bu öncüleri bu İstiklal Marşını ve hedefi emanet bırakanlar için buradayız. Bugünün ve yarının İstiklal’den İstiklal’e yoğrulduğunu bilin istiyoruz. Korkma diyerek ruhumuza can katan o ulvi kişilikleri anmak için buradayız.”

“ARABIN YERİNE KÜRT’Ü KOYABİLSEYDİK, 5 BİN ŞEHİT VEREREK KARDEŞ KATİLİ OLMAYACAKTIK”

Ünlü oyuncu Ahmet Yenilmez ise, şunları söyledi: “Mehmet Akif’in bir şiirini bilseydik, bir kısmını bilseydik 5 bin şehit vererek vatan yaptığımız Anadolu coğrafyasında 30 bini aşkın kardeş birbirimizi boğazlamayacaktık. Artık, ‘Ey millet sabah oldu uyan! Sana az geldi ezanlar diye ötsün bu canlar. Ne Araplık ne Türklük kalacak aç gözünü! Dinle peygamberin ilahi sözünü Türk Arapsız yaşayamayız kim ki yaşar der delidir. Türk Arapsız yaşamaz. Kim ki 'yaşar' der delidir! Arabın, Türk ise hem sağ gözü, hem sağ elidir.’

Yenilmez, daha sonra bu sözüne şöyle açıklık getirdi: "Yani ben ki diyor bunları yazan bir Arnavut'um. Ben de diyorum ki, gençlerimize sadece şiirin bu kısmını öğretseydik, bir tek kelimenin yerini değiştirse idik Arap’ın yerine Kürt’ü koyabilseydik, 5 bin şehit vererek milli mücadeleyi tamamladığımız bu vatan topraklarında 30 bini aşkın vatan evladı kardeş katili olmayacaktık.”

Yenilmez, ümmet coğrafyamızda rol modelin merhum Mehmet Akif Ersoy’un hayatı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Manifestosu da Kur’an Kerim meali olduğuna inandığımız Safahat adlı eseridir. Yetkililerimize sesleniyoruz, biz İstiklal Caddesinde son nefesini verdiği o dairenin Mehmet Akif Ersoy müzesi ve sohbet evi olarak tahsisini talep ediyoruz.” Konuşmaların ardından yapılan dua sonrasında grup “Yedi Hilal Müslüman Öncülerin İzinde” yazılı pankartın arkasına toplanarak Taksim meydanına yürümek istedi. Ancak yürüyüş başlamadan önce Ahmet Yenilmez’in yanına gelen polis amiri, meydana yürüyüş yapmanın yasak olduğunu belirterek yürümeleri durumunda zor durumda kalacağını söyledi. Bunun üzerine Yenilmez, polis amirine Ağa Camisine yürüyeceklerini ifade ederek zor durumda kalmayacağını belirtti. Bunun üzerine grup, Cenk Marşı ve Ordunun Duasını söyleyerek yürüyüşe geçti. Gruba bazı Konyaspor taraftarları tekbir getirerek destek verdi. Bir süre sonra grubun Galatasaray meydanına varması üzerine polis amiri Yenilmez’in yanına giderek Taksim meydanına yürüyüş gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine grup, olası bir gerginliğin ve müdahalenin oluşmaması için Galatasaray meydanında eylemi sürdürmeyi kabul etti.

“YETKİLİLER BİZİ BAŞKALARIYLA KARIŞTIRMASIN, SANIRIM ONLAR BİZİ UNUTTULAR”

Yenilmez de bunun üzerine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yapılan ikaz üzerine Taksim meydanına olan yürüyüşümüzü Ağa Camisine kadar olmasını istirham ettik. Sanırım yetkililer bizi başkalarıyla karıştırdı. Suçu onlarda görmüyoruz, biz meydanlardan biraz çekildik. Sanırım onlar bizi unuttu, biz devletimizi kutsal biliriz. Çünkü o devlet dini, dili ve ırkı ne olursa olsun mazlum varsa onun tek sahibidir. Devletin memuru da o devletin şefkat elidir.” Tekbir getirilmesinin ardından anma programı son buldu.