İki Kardeş Bir Bulut
İkincikat, bu yaz Savaş Ve Barış Oyunları projesiyle dört yeni oyunu seyirciyle buluşturuyor.
İkincikat, tiyatronun dört mevsim yapılmasını ve seyircinin oyun izleme ihtiyacını önemseyerek bu yaz Savaş Ve Barış Oyunları projesiyle dört yeni oyunu seyirciyle buluşturuyor. Bu proje, hazırlanan ankete seyircilerin katılımı ve sahnelenecek 4 ana temanın belirlenmesiyle başladı; irade, din, porno, sınır. Bu dört ana temanın oyunlarını gerçekleştirmek amacıyla yine kura ile seçilmiş dört yazar, dört yönetmen ve 14 oyuncu bir araya geldiler.
Oyunların ilki irade temalı Aynur Hanım’ın Bebeği temmuz ayı boyunca sahnelendi. Sıra projenin ikinci oyunu din temalı İki Kardeş‘te.. Melida Tüzünoğlu’nun yazdığı Eyüp Emre Uçaray’ın yönettiği İki Kardeş, din teması etrafında ilerlerken, pişmanlık, aile olmak, sınıf çatışması, gibi yan temaları da içinde barındırıyor. Sahneye girdiğimizde uzun bir yemek masası sahnenin ortasında duruyor.
Tüllerle ayrılmış arka tarafında ise bir kadın Vokal ve Garson duruyor. Yemek masasındaysa 10 yıldır birbirini görmeyen iki kardeş Melis ve Araf oturuyor. Biri en iyi üniversitelerde eğitim görmüş işsiz genç bir kadın, diğeriyse vakıf üniversitesinde okumuş insan ilişkileriyle iyi bir şirkette çalışan bir erkek. 10 yıldır birbirlerini neden görmedikleri, neden bir restoranda buluştuklarının sebebi oyun ilerledikçe yavaş yavaş çözülüyor. 10 yıl önce sevgilisi ve kardeşiyle tatile çıkan Melis, bir gün ikisini de aynı yatakta görüyor. “Bütün Olimpos yandı o anda Araf. Çok korktum alev alacağım diye’’ diyor. Bu olay iki kardeşin arasına bir ihanet olarak yerleşiyor ve 10 yıl sürecek küskünlük başlıyor.
AFFEDEMEMEK
Oyun boyunca bir masanın etrafında ilerleyen oyunda Melis’in affetmek üzerine yaşadığı çelişkilere şâhit oluyoruz. Oyundaki dramatik yapı ister istemez insanın aklına ya ben olsaydım, affeder miydim” sorusunu getiriyor. Oyunun sonunda ise, affedememenin sadece Melis’e verdiği zarar ve onun bunun farkına varmasıyla buzlar eriyor. İki kardeş bir bulutun altına geçerek, yağmurun altında bir arınma yaşıyorlar. Oyunun sonlarına doğru Melis hayal görmeye başlıyor, oyun bu noktadan sonra absürd bir hal almaya başlıyor. Garson yemekte yedikleri kuzuya, vokal kadın ise somon balığına dönüşüyor.
Hepsi Melis’e yardımcı olmaya çalışıyor. Onun acı çektiğini, ve bu durumun sadece ona zarar verdiğini anlatmaya çalışıyorlar. Affederek aslında tüm yüklerinden kurtuluyor Melis. Bu sahnelerde, oyun içinde yönetmen sadece sahnede ışıklarla oynamayı tercih etmiş. Absürd ögeleri içinde barındıran bu sahnelerde kullanılacak ve seyirciye o durumu yaşatacak daha alternatif yöntemler bulunabilirdi. Melis karakterini oynayan Elit Andaç Çam karakterin derinliğini ve yaşadığı çelişkileri oyunculuğu ile seyirciye hissetirmeyi başarıyor. Garson ve Kuzu’yu oynayan Yezdan Kayacan ise rol geçişleri ve oyunun absürd yanına katkı sağlayan oyunculuğu ile seyirciyi sık sık güldürüyor. İki Kardeş ağustos ayı boyunca her Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi akşamları 20.30’da İkincikat’ta.
Taraf