Guinness'e Giren Satranç Koleksiyonu Ankara'da

Guinness'e Giren Satranç Koleksiyonu Ankara'da
'Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu'na sahip işadamı Akın Gökyay, hobiden tutkuya uzanan 40 yıllık satranç yolculuğunu Ankara’da müzeye dönüştürdü.Gökyay’ın 1975 yılından bu yana 6 kıtada 103 ülkeden topladığı...

'Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu'na sahip işadamı Akın Gökyay, hobiden tutkuya uzanan 40 yıllık satranç yolculuğunu Ankara’da müzeye dönüştürdü.

Gökyay’ın 1975 yılından bu yana 6 kıtada 103 ülkeden topladığı ve Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren 540 satranç takımı Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde sergilenecek. Ünlü İspanyol mimar Gaudi'nin tasarladığı takım başta olmak üzere birbirinden değerli satrançların yer aldığı Müze, Ankara’nın başkent oluşunun 92. yıldönümü olan 13 Ekim’de kapılarını ziyaretçilerine açacak.

Türkiye’nin köklü mobilya üreticilerinden Nurus’un ortaklarından işadamı Akın Gökyay, başkentlilere dünyanın en büyük satranç müzelerinden birini armağan etti. Ankara Altındağ'da Hamamönü bölgesinde  tarihi iki konağın birleştirilmesiyle oluşturulan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde, Şili’den Madagaskar’a, Amerika’dan Endonezya’ya, Tanzanya’dan Türkmenistan’a, Kırgızistan’dan İtalya’ya, Fransa’dan Yeni Zelanda’ya kadar 103 ülkeden toplanan satranç takımlarında dünyaya yön veren olayların izdüşümünü görmek mümkün olacak.

Akın Gökyay

Reagan, Kennedy gibi Amerika Başkanları ile Gorbaçov, Yeltsin gibi Rusya Devlet Başkanlarının yer aldığı satranç takımında dünyanın iki büyük gücünün temsilcileri

karşı karşıya bulunuyor.

Bir diğer sette, 11 Eylül simgeleri dikkat çekiyor. Bir tarafta Saddam’ın piyon olarak tasvir edildiği Ahmedinecad, Beşer Esad, Bin Ladin’li takıma karşı Bush, Blair, Rumsfield, Condelaza Rice yer alıyor.

Çanakkale Zaferi’ni anlatan Satranç seti, doğum tarihi 18 Mart olan Akın Gökyay için ayrı bir anlam taşıyor. Sergilenenler içinde Kazakistan'dan alınan takım, Türkler'in Ergenekon’dan çıkışını; LasVegas’tan alınan kumar tutkusunu taşlara yansıtırken; Harry Potter, Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden oluşan takımlar büyük küçük herkesin dikkatini çekecek görünüyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Akın Gökyay için satrancı tutkuya çeviren süreç, 1975 yılında yaptığı iş seyahatinde başlamış. Vitrinde gördüğü bir satranç takımını almak için üç gün beklemek zorunda kalmış. 2012 yılında 412 satranç takımı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Gökyay, Guinness tarafından 'dünyanın en büyük satranç koleksiyoneri' olarak tescillenmiş.

4 MİLYON LİRALIK BİR HAZİNE

Seyahatlerine, dolayısıyla da satranç toplamaya devam eden 75 yaşındaki Gökyay'ın, 540 parçalık koleksiyonun değeri 4 milyon TL’ye ulaşıyor.

MÜZEYE GİRİŞLER YILBAŞINA KADAR ÜCRETSİZ

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Türkiye'de ilk; dünyada ise az sayıdaki örneklerden biri. Ankara’da Hamamönü’nde müzeler bölgesinde geleneksel Ankara Evine kurulan müze, Rotterdam, Amsterdam, Moskova, Stolberg'deki satranç müzelerinden daha kapsamlı içeriğiyle satrançseverlerle buluşacak. Engelli dostu bir mimariyle tasarlanan Müzeye girişler 1 Ocak 2016 tarihine kadar ücretsiz olacak ve pazartesi günleri dışında gezilebilecek.

SATRANCA DAİR HER ŞEY

Ankara’nın başkent oluşunun 92. Yıldönümünde kapılarını açacak olan müzede, satranç kültürü tüm yönleriyle hayat bulacak. Temel eğitim programlarıyla satranç kültürünü daha çok kişiye ulaştırmayı hedefleyen Gökyay Vakfı’nda, satranç turnuvaları da düzenlenecek. Çocukların kendi satranç takımlarını oluşturabilmeleri için bünyesinde bir atölyede bulunan Müze’nin mağazasındaki hediyelik eşyalar ise, 7’den 70’e herkese satranç sevgisini aşılamaya yönelik olacak.

“POLİTİKACILARIN, İŞ ADAMLARININ SATRANÇ ÖĞRENMESİ LAZIM”

Akın Gökyay, “Satranç strateji oyunudur, analitik düşünebilmek, demektir. Analitik düşünebilen, iyi bir stratejiye sahip olanlar bugünü ve geleceği doğru planlayabilir. Özellikle politikacılara ve iş adamlarına satranç öğrenmeyi tavsiye ediyorum. Çünkü satranç başarının anahtarıdır” yanıtını veriyor.

KONSERLER, OYUNLAR, GÖSTERİLER

Ankara'nın kültürel zenginliğine yeni bir renk getirecek olan Satranç Müzesinde konserler, oyunlar, gösteriler, toplantılar yapmak da mümkün olacak. Müze atmosferinde, tarihi konakta çeşitli etkinliklerin yapılabilmesi için çok amaçlı salonlar ve toplantı odaları da bulunuyor.