Gecekondudan Çağdaş Müzeye
YENİMAHALLE Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çağdaş Türk Resim Sanatı'nın önde gelen isimlerinden olan ünlü Ressam Mustafa Ayaz'ın kendi imkanlarıyla Başkent Ankara'ya kazandırdığı Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi'ni ziyaret etti.
Dört katlı olarak tasarlanmış müzede dairesel olarak planlanmış sergi odalarını gezen Yaşar'a, ünlü ressam Ayaz da eşlik etti. Müzeyi baştan aşağı gezen Yaşar, yapılan resimlerin hikayelerini de resimlerin mimarı Ayaz'dan dinledi.
EN GÜZEL ESERLERIMI GECEKONDUDA YAPTIM
42 yıl önce Yenimahalle'de Şentepe'de bir gecekonduda yaşadığını söyleyen Ressam Ayaz, “1974 yılında Şentepe'de kendi gecekondumu yaptım. O zaman dünyalar benim olmuştu. Artık hem ailemin hem de resimlerimin bir yuvası vardı. Çevrenin sanatsal bir mekana dönüşmesi için de bahçe duvarına bir kabartma tasarlamıştım. Böylece benim gecekondum sıradan olmaktan öte Mustafa Ayaz'ın sanat evi olarak yaşayacaktı. Evin bodrumunu atölye olarak kullanıyordum. En güzel eserlerimi de orada yaptımö dedi.
Hayalleri gerçeğe dönüştü
Müzenin yapılış hikayesini de anlatan Ayaz, “Yıllar geçti. Resimlerim çoğaldı, çoğaldı. Sonra 2002 yılında çağdaş anlamda kendi adıma bir müze yapma gereksinimi duydum. Hemen kolları sıvadım ve umduğumun çok üstünde bir iş başardım. Hem de kimseden beş kuruş yardım almadan. Halktan aldığımı halka vererek. Müze inşa edilirken müzenin hayali ve sevinci ile uykularım kaçıyordu. Aslında amacım bir müze inşa etmek değildi. Yapıtlarımın güvenli bir barınağı olsun, orada sonsuza dek yaşayabilsinler ve kalıcı olsunlar diye düşünüyordum. Böylece hayallerim gerçeğe dönüşecekti; gecekondudan çağdaş bir müzeye" diye konuştu.
BAŞARI HİKAYENİZ BENİ DERINDEN ETKİLEDİ
Ayaz'ın hikayesini dinleyerek kendisini tebrik eden ve başarısının tüm sanatçı adaylarına örnek olması gerektiğini söyleyen Yaşar da “Başarı hikayeniz beni derinden etkiledi. Hayallerinizin peşinden gitmeniz ve bu yolda mücadele vermeniz takdire şayan. Zaten ufku ve heyecanı olmayan insan başarılı olmaz. Her insanın bir hedefi olmalı. Ankara'da böyle bir müzenin olması beni çok mutlu etti" dedi.
TAHTA BAVULDA BİR ÖMÜR
Müzede dikkat çeken kırık bavulun ağabeyi Ahmet Ayaz tarafından 1953'de kendisine yaptırıldığını da belirten Ayaz “Bu bavulu abim benim için yaptırmıştı. Bu bavulla değişik kentleri dolaştık. Birlikte yaşadık. Çektiğim sıkıntıları, zorlukları, geleceğe yönelik istek ve arzuları, güzellikleri, paylaşmayı, başarı hırsımı, müzeyi yapacak ideallerimi, kısaca her şeyi bu bavulla günümüze taşıdım" dedi.