"BURASI" İstanbul: Kent arşivlerinde sanatsal yolculuk
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık iş birliğiyle hazırlanan “BURASI (This Place) ” sergisinin basına özel açılışı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YKY Genel Müdürü Tülay Güngen, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Sergi Küratörü Kevser Güler'in katılımıyla düzenlendi.
"BURASI", İstanbul'u, yaşadığı tarihsel, kültürel ve politik dönüşümlere dikkat çekerek ele alarak çağdaş sanat yapıtları ile İBB Kent Müzesi Koleksiyonları ve Atatürk Kitaplığı Arşivleri’nden Küratör Kevser Güler'in seçtiği eserleri bir araya getirmekte.
Adını, Füsun Onur’un 1993 tarihli aynı adlı yapıtından alan sergide İBB arşiv ve koleksiyonlarından, İstanbul bağlamında kent, çevre ve doğa ile ilgili resimler, hat çalışmaları, haritalar, fotoğraflar, albümler, gazeteler, dergiler ve kentin farklı tarihsel dönemlerinden günlük yaşama dair parçalardan oluşan bir seçki sergilenmekte. Bununla birlikte, çağdaş sanatçıların kent bağlamında ekoloji ve çevre adaleti temalarını çeşitli perspektiflerden yorumlayarak ürettikleri yapıtlar da sergide yer almakta.
İmamoğlu, İstanbullu'yu davet etti
Toplantı öncesi basın mensuplarıyla beraber, Küratör Kevser Güler eşliğinde sergiyi gezen İmamoğlu, tüm İstanbul halkını ve İstanbul'u ziyarete gelmiş insanları "BURASI"ya davet etti.
İmamoğlu, kendisinin de YKY'nin müdavimi olduğunu ve kendisine katkı sağlayan çok fazla eserin sahibi olduklarını ifade ederken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat "BURASI" sayesinde İstiklal Caddesi'nin tekrar kültür ve sanata yönelmesini sağlayacaktır şeklinde konuştu.
Kent ve doğa ilişkisi ziyaretçilere sunuluyor
Düzenlenen basın toplantısında konuşan YKY Genel Müdürü Tülay Güngen, iklim krizinin ve çevre sorunlarının günümüzde iyice hissedildiğini belirterek, "Bu nedenle de sergimizde, İstanbul'un havasını, suyunu, ağacını, hayvanını, bahçesini, parkını kent yaşamının paydaşları olarak dikkatinize getirmeye çalıştık. Kent ve doğa ilişkilerini İstanbul ile ilgili kültür-sanat eserleri üzerinden sunmaya çalıştık sizlere" dedi.
Serginin ziyaretçilerin katılımıyla gerçek anlamını bulacağını söyleyen Güngen, "Sanatseverleri, İstanbulluları, kentimizi ziyarete gelenleri; yeni bir kent ekosistemini düşünmeye, kent etiğine dikkat etmeye ve bunun ne anlama gelmesi gerektiğini düşünmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
Güngen konuşması sırasında İBB Kent Müzesi Koleksiyonları ve Atatürk Kitaplığı Arşivleri çalışanlarına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'a ve sergiye katılan sanatçılara teşekkür etti.
"Bu işbirliğinin kıymetli bir sonuç vereceğini biliyordum"
Basın toplantısında İBB'nin YKKS ile işbirliğine başından beri heyecanlandığını ifade eden İmamoğlu, "Bu işbirliğinin kıymetli bir sonuç vereceğini biliyordum" dedi.
İBB olarak İstanbul’un kültür-sanat etkinliklerinin buluşma noktası olması için çalışmalar yürüttüklerini belirten İBB Başkanı İmamoğlu “Gerek yerel, gerek uluslararası ölçekte kıymetli kültür - sanat etkinliklerinin İstanbul'da bir buluşma noktası olduğu, böylesi bir kentte nicelerini hem İstanbulluya hem de ziyaret eden milyonlarca misafirine sunmak çabası içerisindeyiz. Ve bunu tüm paydaşlarımızla, halkımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, özel ve kamu kuruluşlarımızla el ele vererek yapmak istiyoruz. Bu süreci beraberce güzelleştireceğimizi ve geliştireceğimizi biliyoruz. Ve özellikle yönetişim modelimizin en önemli prensibinin ortak akıl olduğu bir süreçte, bizimle bu güzel iş birliğini sağlayan değerli kurumumuz YKKSY’ye ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ile sergi küratörü Kevser Güler de birer konuşma yaparak, sanatseverlere etkinlikle ilgili detaylı bilgiler verdi.
Atatürk'ün vefatıyla sona ermişti! İBB tekrar düzenledi