Ayasofya Prestijli Eserine Kavuştu!

Ayasofya Prestijli Eserine Kavuştu!
Mimar Fossati’nin Ayasofya ve İstanbul ile ilgili gravürlerinin yer aldığı eseri 162 yıl sonra yeniden yayınlandı.Mimar Fossati’nin Sultan Abdülmecid Han’ın desteğiyle Londra’da bastırdığı Ayasofya ve İstanbul ile ilgili...

Mimar Fossati’nin Ayasofya ve İstanbul ile ilgili gravürlerinin yer aldığı eseri 162 yıl sonra yeniden yayınlandı.

Mimar Fossati’nin Sultan Abdülmecid Han’ın desteğiyle Londra’da bastırdığı Ayasofya ve İstanbul ile ilgili gravürlerinin yer aldığı eseri 162 yıl sonra yeniden dört dilde hazırlanarak yayınlandı.

Çamlıca Basım Yayın'ın markası olan Sarayburnu Kitaplığı, Ayasofya’nın en prestijli kitabı olan Gaspare Trajano Fossati’nin “Aya Sofia Constantinople” adlı eserini 162 yıl sonra yeniden okuyucularla buluşturdu. Günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi Kütüphanesi’nde bulunan nüshanın esas alındığı çalışmada eser, yeni baskı teknikleri ile yeniden gün yüzüne çıktı. Fransızca, Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak dört dilde hazırlanan eser, aslına uygun boyutlarda yayınlandı.

AYASOFYA'DA MİMAR SİNAN İMZASI

Ayasofya İstanbul’un fethinden sonra pek çok tamir gördü, çeşitli desteklerle takviye edildi. Abdülmecid Han devrine gelindiğinde cami büyük bir tamire ihtiyaç duyar hale gelmişti. Padişah o devirdeki Avrupa devletleri ile olan siyasi münasebetleri de dikkate alarak 1847 yılında Rus Çarı’nın saray mimarı Fossati’yi tamir işi ile vazifelendirdi.

Fossati bu tamirat esnasında mozaiklerin üzerini açarak krokiler halinde çizdiği resimleri bir albüm halinde bastırmak istemiş, fakat bu isteğinde başarılı olamamıştı. Bunun üzerine Ayasofya’nın içini ve dışını gösteren 25 adet çizim hazırladı. Kapağını Sultan Abdülmecid Han’ın tuğrası ile süslediği albümü 1852’de Londra’da bastırdı. Bu albüm el işçiliği ile boyaları hazırlanan mukavva üzerinde kutulu büyük boy 80, ciltli olarak tasarlanmış orta boy 100 ve sulu boya ile hazırlanmış küçük boy şeklinde 200 olmak üzere üç farklı türde 380 adet basıldı.

GASPARE TRAJANO FOSSATİ

İsviçre’de dünyaya gelen Gaspare Fossati 1822-1827 yılları arasında Milano Brera Akademisi’nde mimarlık eğitimi aldı. 1833 yılında Rusya’ya giden Fossati burada kısa süre içinde tanındı. 1836 yılı sonunda Petersburg’da “Saray Mimarı” unvanını aldı.

1831 yılında gerçekleşen büyük Beyoğlu yangınında tamamen kül olan Rus Çarlığı’nın İstanbul’daki elçilik binasını yeniden inşa etmek için 1837’de İstanbul’a gönderildi. 1837’den 1858 yılına kadar İstanbul’da kalan Fossati, kardeşi Giuseppe Fossati’nin de içinde bulunduğu yerli ve yabancı sanatçılardan oluşan geniş bir ekiple birçok yapı inşa etti ya da onardı. Bunlardan en önemlileri, önceleri inşaatına Darülfünun için başlanan, tamamlandığında ise Maliye Nezareti olarak kullanılan bina, diğeri ise Sultan Abdülmecid’in emri ile başlatılan son kapsamlı Ayasofya restorasyonudur.