Atık Mermerden Sanat Eseri Yaratıyor

Atık Mermerden Sanat Eseri Yaratıyor
Ressam Figen Çiçek, eserlerinde kentin en büyük sorunlarından biri olan mermer ocaklarının çevreye bıraktığı atıklarını kullanıyor.Antalya'nın simgesi portakal ile Yivli ve Kesik minareler, Saat Kulesi gibi tarihi değerleri...

Ressam Figen Çiçek, eserlerinde kentin en büyük sorunlarından biri olan mermer ocaklarının çevreye bıraktığı atıklarını kullanıyor.

Antalya'nın simgesi portakal ile Yivli ve Kesik minareler, Saat Kulesi gibi tarihi değerleri eserlerinde buluşturan ressam Figen Çiçek, portakallı Antalya tablolarında kentin en büyük sorunlarından biri olan mermer ocaklarının çevreye bırakılan atıklarını kullanıyor.

Tarihi Kaleiçi'nde Villa Verde'nin bahçesinde bulunan Art Gallery'nin sahibi Figen Çiçek'in portakal ve Antalya'nın tarihi değerlerini buluşturduğu 'Portakallı Antalya' resimleri büyük ilgi görüyor. Resimlerinde Antalya'nın simgesi portakalı tarihi yapılarla bütünleştiren Figen Çiçek, Yivli Minare, Saat Kulesi, Kesik Minare gibi eserlerin, kentin tanıtımında kullanılması için çalışmalar yürütüyor.

ATIK MERMERİ RESME DÖNÜŞTÜRÜYOR

Ressam Çiçek, Antalya'nın en büyük sorunlarından biri olan mermer ocaklarının doğada ortaya koyduğu büyük tahribat ve atık mermerlerin doğayı kirletmesi sorunlarına karşı duyarlılık oluşturulması için yeni çalışma başlattı. Mermer ocaklarının doğaya bıraktığı atıkları toplayan Çiçek, bu atıkları çeşitli boyutlarda küçülttükten sonra tuval üzerine yapıştırıyor. Ardından tuval üzerinde mermer atıklarıyla şekillendirdiği resmi boyuyor ve sanat eserine dönüştürüyor.

Eserlerinde Yivli Minare, Kesik Minare, Saat Kulesi gibi eserlerin öne çıktığını belirten Figen Çiçek, denizi, güneşi dışında tarihi ve sembolleri ortaya çıkarmayı hedeflediği portakallı Antalya resimlerinde, Antalya'nın tescilli ürünü ve simgesi konumundaki Finike portakalıyla bu değerlerin bütünleştiğini dile getirdi.

Yaklaşık 2 yıldır çeşitli boyutlarda ve kompozisyonlarda portakallı Antalya resimleri yaptığını anlatan Çiçek, Antalya'da mermer ocaklarının sayısının çokluğu ve doğaya bırakılan atıklarından bahsederek, şunları söyledi:

"Bu atık malzemeyi nasıl kullanabilirim diye düşündüm. İlk başta çok zorlandım. Çünkü mermerleri büyüklü küçüklü ayırmam lazımdı. Ancak farklı bir yapıştırıcı ve çeşitli eleklerden geçirerek denemeler yaptım. Dökülüyor mu, güneş ışığına karşı dayanıklılığına yönelik denemeler ve birkaç bilirkişiye danıştım. Neticede güzel farklı bir iş çıktı. Aynı zamanda atık değerlendirmek için başarılı bir yöntem. Portakal ağaçları kompozisyon. Malzemeyi tuvala yapıştırıcıyla yerleştirdikten sonra renklendiriliyor. Bir tablo yaklaşık 20 gün sürüyor. Atıklar mermer ocaklarının her yerinde bulunabilir. Onları sanatla buluşturuyorum."