Altınbeşik Mağarasının Bilinmeyen Yönleri Ortaya Çıkıyor
Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Altınbeşik Mağarasında tespiti gerçekleştirilen yeni galerilerin haritalandırması yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü, İbradı ilçesi Ürünlü mahallesinde bulunan Altınbeşik Mağarası'nın bilinmeyen yüzünü ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede mağarada tespiti yapılan yeni galerilerin haritalandırılması yapıldı.
MAĞARADA ARAŞTIRMALAR 2012'DEN BERİ DEVAM EDİYOR
DKMP Genel Müdürlüğü, Çek Cumhuriyeti'nden mağara dalış ekibiyle birlikte 2012 yılından bu tarafa araştırma ve haritalandırma işlerini yürütüyordu. Bu çalışmalar neticesinde Altınbeşik Mağarası'nda yeni galeriler tespit edildi ve haritalaması yapıldı.
MAĞARAYA YERALTI GÖLÜ ÜZERİNDEN BOTLA GİRİLİYOR
Çok katlı bir mağara olan Altınbeşik Mağarası'nın uzunluğu yaklaşık bin 600 metreyi buluyor. Mağaraya 125 metre uzunluğundaki bir yeraltı gölü üzerinden botla giriliyor. Gölün bitiminden sonra 44 metrelik dikey bir traverten oluşumu üzerinden ikinci kata çıkılıyor. Mağara'nın ikinci katında yaklaşık 1 kilometre uzunluğa sahip birbiriyle bağlantılı 5 yeraltı gölü bulunuyor.
"ZİYARETÇİLER YÖRE HALKININ EKONOMİK KALKINMASINA KATKI SAĞLIYOR"
Altınbeşik Mağarası'nda olduğu gibi Türkiye'nin tabii zenginliklerinden olan diğer mağaralarda da çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise "Bunun gibi mağaralar ülke turizmimiz açısından oldukça önemli. Mağaraya gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler botlarla mağara içerisinde gezerek Altınbeşik Milli Parkı'nın gizemli dünyasını keşfe çıkabiliyorlar. Ayrıca bu mağaraya gelen ziyaretçiler yöre halkının ekonomik kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlıyor. Yörede ev pansiyonculuğu ve yöresel lezzetlerin tattırıldığı mekanların sayısı da giderek artıyor" dedi.
"MAĞARA ADETA PAMUKKALE'NİN YER ALTINDA MEYDANA GELMİŞ BİR BENZERİ"
Yatay ve kısmen aktif bir mağara sistemi olan Altınbeşik Mağarası'nın adını üst kısımda yer alan Altınbeşik Tepesi'nden aldığını belirten Bakan Eroğlu, "Torosların bu bölgesi hem jeolojik hem de jeomorfolojik yönden çok karışık bir yapıya sahip bulunuyor. Altınbeşik Mağarası adeta Denizli'de bulunan Pamukkale travertenlerinin yer altında meydana gelmiş çok büyük çaptaki bir benzeri konumunda bulunuyor" diye konuştu.