AKP iktidarında Devlet Tiyatroları sanatçıları azaldı
AKP’nin kurumsal etkinliklerinde görevlendirilmeleri ve onlarca sözleşmeli personelin kadro alamadan işine son verilmesi ile kamuoyunun gündemine gelen Devlet Tiyatroları’nda sanatçı sayısı AKP iktidarı döneminde 94 kişi azaldı.
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları’nda kadrosu bulunan sanatçılara ilişkin istatistikleri sordu. Kültür ve Turizm Bakanı Serdar Çam, İlgezdi’ye verdiği yanıtta, 2002’de 628 olan kadrolu sanatçı sayısının 2019’da 534’e gerilediğini bildirdi.
Oyunlar sergilenemedi
CHP’li İlgezdi, yeni yılla birlikte kadro bekleyen 150 sözleşmeli tiyatro sanatçısının da işten çıkarıldığını hatırlatarak, “2002’den beri sistematik olarak sanatçı sayıları azalıyor. Zaten sözleşmeli sanatçılar da bu yılbaşında kadro sözü verildiği halde işlerinden edildi. Sanatçı eksiklikleri ve işten çıkarmalar yüzünden Adana Devlet Tiyatrosu’nun 2 Ocak’taki ‘Miletos Güzeli’ oyunu sahnelenemedi. Böyle giderse hiçbir oyun sahnelenemeyecek” diye konuştu.
CHP’li İlgezdi, AKP’nin kültüre, sanata ve sanatçıya verdiği değerin sürekli azalan sanatçı sayılarından görülebildiğini ifade ederek, “17 yılda nüfus yaklaşık 17 milyon artarken, sanatçı sayısı 2002 yılına göre yüzde 15 azalarak, 534 oldu. 2002 yılında 103 bin kişiye bir sanatçı düşerken 2018 yılında 153 bin kişiye bir sanatçı düştü. AKP’nin kültüre, sanata ve sanatçıya düşmanlığı Devlet Tiyatroları’ndan bakılınca net bir şekilde anlaşılıyor” dedi.
İlgezdi, “Sanatçı sayıları yetersiz olduğu için büyük prodüksiyonlar yerine az kişili oyunlara yönelen Devlet Tiyatrosu, yeni yılla birlikte personel kıyımına da sahne oldu. Artık Trabzon dâhil birçok ilde oyunlar ciddi eksikliklerle sahneleniyor. Her an temsillerin sahneden kaldırılma durumları ortaya çıkabilir” açıklamasında bulundu.
Ankara'da 'güvenlik soruşturması' kıyımı
Öte yandan, Halk TV'nin de gündeme taşıdığı üzere, ocak ayının başında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda onlarca sanatçı ve onlarca personel, 'güvenlik soruşturması' bahanesiyle işten çıkarılmıştı. Bir kısım sanatçının da yer aldığı yüzlerce kişinin ise güvenlik soruşturması hâlen devam ediyor.
Ünlü tiyatro sanatçısı Selçuk Yöntem de Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla işten çıkarmalara tepki göstererek, uygulamanın muğlaklığıyla tartışma yaratan 'güvenlik soruşturması' kapsamında olduğunu kendi adına doğrulaşmıştı.
Yöntem paylaşımında, "Sanata sanatçıya yatırım yapılacağına,sanatçılar güvenlik soruşturması ile işlerinden atılıyor.Neyse o güvenlik.. Bu güne kadar güvensiz sanat yapılmış meğer.. Kim sahip çıkacak bu olaya. Kurumun sorumlusu ne iş yapar.." ifadelerini kullanmıştı.