7. MALATYA ULUSLARARASI FESTİVALİ

7. MALATYA ULUSLARARASI FESTİVALİ
7. MALATYA ULUSLARARASI FESTİVALİ YENİLİKLERİ VE SÜRPRİZLERİYLE BAŞLADIMalatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Malatya Valiliği’nin katkılarıyla, 9-16 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 7. Malatya Uluslararası...

7. MALATYA ULUSLARARASI FESTİVALİ YENİLİKLERİ VE SÜRPRİZLERİYLE BAŞLADI

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Malatya Valiliği’nin katkılarıyla, 9-16 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin basın toplantısı Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Mustafa Toprak, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Ahmet Çakır ve Festival Direktörü Suat Köçer, Festival İcra Kurulu Başkanı Ertan Mumcu ve Yeşilyurt Bld. Bşk. ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Hacı Uğur Polat’ın katılımı ile gerçekleşti.

24 Mayıs Çarşamba günü The Marmara Hotel, İstanbul Taksim’de geniş bir gazeteci katılımıyla yapılan basın toplantısında, uzun metraj filmlere yapım desteği ve kısa filmcilere çeşitli imkânlar sunulacağı ifade edildi. Festivalde verilecek desteklerin yanı sıra çok sayıda etkinlik ve dünya sinemasından sürprizlerin olacağı açıklandı.

7.Malatya Uluslararası Film Festivali ve Yapım Desteğine Başvuralar:

1 HAZİRAN 2017

Türkiye’nin köklü kültüründen ve sinemadan aldığı ilhamla çalışmalarına başlayan Malatya Uluslararası Film Festivali, bu yıl Türk sinemasının ve sinema sektörünün dikkatlerini üzerine toplayacak yenilik ve sürprizleriyle 7. kez sinemaseverleri bir araya getirecek.

Basın toplantısında ilk sözü alan festivalin Onursal Başkanı Malatya Valisi Mustafa Toprak, “Doğu ile batının kesiştiği kültür, tarih ve doğal güzelliklerinin kucaklaştığı Malatya’nın sonbaharı ve sinemanın bin bir rengi ile zenginleşerek doğan bu festivalin büyük bir organizasyon olduğunu dile getirmek istiyorum” dedi. Vali Toprak ayrıca Malatya Film Festivali’nin bu sene teknik ve geleneksel olarak daha önce yapılanları devam ettirerek bu yıl daha fazla yeniliklerle düzenleneceğini dile getirdi.

Malatya Belediye Başkanı ve 7. Malatya Uluslararası Film Festivali Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin organizasyonunu bu yıl Büyükşehir Belediyesi olarak üstlenmelerinin heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Başkan Çakır, festivalin Malatya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini ülkemize ve dünyaya tanıtmada önemli bir misyon üstlendiği belirterek sözlerine devam etti.

Ülkemizin en önemli film festivallerinden biri olan ve bu yıl 7.’si düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali’ni devralarak daha iyi noktalara taşıma konusunda imkânlarını seferber eden Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Sayın Ahmet Çakır’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Festival Direktörü Suat Köçer, bu yılki yeniliklerle ilgili bilgiler verdi.

ULUSAL JÜRİ BAŞKANI: HÜLYA KOÇYİĞİT

7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin bu yılki Ulusal Jüri Başkanlığını usta oyuncu Hülya Koçyiğit üstleniyor. Tedavisi sebebiyle Amerika’da olduğu için basın toplantısına katılamayan Hülya Koçyiğit, basın toplantısına katılanlara kısa bir mesaj da iletti.

Koçyiğit mesajında;

“Bu sene yedincisi gerçekleşecek olan ve ulusal jüri başkanlığını üstlendiğim Malatya Film Festivali’nin bugün düzenlenen basın toplantısına sağlık sorunlarım nedeniyle katılamayacağımı bildirir, bütün ekibe başarılar dilerim. Sanatsever ve sinemasever herkesi sevgi ile selamlıyorum” dedi.

FESTİVAL ONUR ÖDÜLLERi

7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin festival direktörü Suat Köçer, geçtiğimiz yıl ertelenme sebebiyle sahiplerine verilemeyen Onur Ödülleri’ni bu yıl takdim etme kararı aldıklarını açıkladı. Bu yılki Festivalin onur ödülü sahipleri, rol aldığı pek çok önemli filmle hafızalara kazınan, usta oyuncu Halil Ergün ve seslendirdiği unutulmaz şarkılarla Yeşilçam’a renk katan Belkıs Özener. Diğer bir Onur Ödülünü ise duruşu ve filmleriyle Türk sinemasında kendine özgü bir yer edinen ve sinema yolculuğunda 40. yılını kutlayan usta yönetmen Mesut Uçakan’a verilecek.

MALATYA FİLM YAPIM DESTEĞİ

Malatya Uluslararası Film Festivali’nde bu yıl Malatya Film Yapım Desteği kapsamında, Malatya Uluslararası Film Festivali ve TRT olmak üzere, iki önemli destek sağlanacak.

Ertem Eğilmez Aile Filmleri Desteği

Usta yönetmen Ertem Eğilmez’in sinemasından ilhamla, aile kurumunu birey ve toplum nezdindeki değer ve önemini vurgulayan yapımları özendirmek amacıyla oluşturulan fon, büyük ustanın adıyla özdeşleştiriliyor; Ertem Eğilmez Aile Filmleri Desteği kapsamında jüri tarafından seçilen bir yapıma 100 Bin TL yapım desteği sağlanacak.

TRT Bağımsız Film Desteği

Malatya Uluslararası Film Festivali çatısı altında oluşturulacak ikinci destek fonu ise TRT tarafından sağlanacak. Serbest konulu film yapım desteğine dair ayrıntılar önümüzdeki günlerde festival yönetimi tarafından kamuoyu ile paylaşılacak.

Festivalden Önce, Festivalden Sonra

Bu yıl Festivale Doğru” başlığıyla iki önemli etkinlik, festivalden önce gerçekleştirilecek. Bunlardan ilki, zamanla festival geleneğine dönüştürülmesi planlanan kapsamlı bir sempozyum olacak. Senarist, yönetmen, yapımcı, oyuncu, akademisyen ve çeşitli alanlardan uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek sempozyum, bu yıl Türk sinemasında yerlilik kavramının dünü, bugünü ve yarınını, çeşitli yönleriyle ele alınacak. Eylül ayında düzenlenmesi planlanan iki günlük sempozyumun gündemindeki konuşma ve akademik tebliğler festival tarafından kitaplaştırılarak Türk sinemasının düşünsel ve yazınsal kütüphanesine kazandırılacaktır.

Yaşadığımız döneme dair önemli bazı meseleleri sinemacıların gözüyle kayıtlara geçirmek istediklerini belirten Festival Direktörü Suat Köçer, her yıl bir belgesel yapımını üstleneceklerini söyledi. Bu kapsamda, yapımı üstlenilen ilk belgesel, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni ele alacak. Nabat isimli filmiyle çok sayıda festivalden takdir ve ödüllerle dönen Azerbaycan’ın önemli yönetmenlerinden Elçin Musaoğlu’nun imzasını taşıyacak olan belgesel, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yurt dışından nasıl gözüktüğü sorusuna Azerbaycan örneği üzerinden cevap arayacak. Azerbaycan vatandaşlarının 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşadıklarını kendine özgü bir dille beyazperdeye taşıyacak olan belgeselin çekimlerine kısa bir süre önce başlandı. Belgeselin gösterimi ise Ekim ayında Malatya’da düzenlenecek bir gala ile gerçekleşecek.

BELKİ KÖYE BİR FİLM GELİR

Malatya Uluslararası Film Festivali’ne Malatya ve bölge halkının katılımını en üst düzeye çıkarmak ve Malatyalıları festival heyecanına dahil etmek amacıyla “Belki Köye Bir Film Gelir” başlığıyla yeni bir bölüm ekleniyor. Festival programından seçilecek bazı filmler, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis edeceği bir tırla Malatya’daki bazı köylerde gösterilecek. Bazı filmlerin yönetmen ve oyuncularının da dahil olacağı bu gösterimlerle festival heyecanı Malatya’nın dört bir yanına yayılacak.

KISA FİLME AYRI ÖNEM

Sinema sektörünün önemli alanlarından biri haline gelen kısa film dalında yapılan bir dizi yenilik bu yıl dikkatleri 7. Malatya Uluslararası Film Festivali’ne çekecek. Festivalin uluslararası boyutunu güçlendirmek amacıyla kısa film yarışmasında finale kalan 10 film, program dahilindeki uzun metraj filmleri öncesinde büyük salonlarda gösterilerek kısa filmcilerin emek ve heyecanını geniş kitlelere ulaştırılacak. Kısa filmlerin dijital formatlara dönüştürme maliyeti festival tarafından karşılanacak.

Festivalin bu yılki yeniliklerden bir diğeri de kısa film yarışmasında dereceye giren tek film yerine üç filme ödül verilmesi olduğunu belirten Festival Direktörü Köçer, bu kapsamda ilk filme 5 bin, ikinci filme 3 bin, üçüncü filme 2 bin TL para ödülü verilececeğini dile getirdi.

7. Malatya Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması’na ait ödül miktarları, ödül heykelciği, tanıtım çalışmalarıyla ilgili yenilikler ve sürprizler önümüzdeki günlerde açıklanacak olup, yarışmaya başvurular 01 Haziran 2017 tarihinden itibaren yapılabilecek. Bu yıl ilki gerçekleştirilecek Malatya Film Yapım Desteği için başvurular da yine 1 Haziran’dan itibaren festivalin web sitesinden yapılabilecek.

-HİKMET AYDOĞAN