Kritik AYM toplantısından karar çıkmadı

Kritik AYM toplantısından karar çıkmadı
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 3.5 saat süren olağanüstü toplantısı sona erdi. Kritik toplantıda karar çıkmadı ve açıklama yapılmayacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlâli kararının yerel mahkeme tarafından tanınmamasının ardından bugün saat 14.00’te olağanüstü toplandı. Toplantı 3,5 saat sürdü. Edinilen bilgilere göre, toplantıdan herhangi bir karar çıkmadı ve bu nedenle de açıklama yapılmayacak.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında hak ihlâli kararı vererek yeniden yargılanmasına hükmetti. Ancak başında Akın Gürlek’in bulunduğu 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin bu kararını tanımadı ve “yeniden yargılamaya gerek yok” kararı verdi.

Bu kararın tartışmaları sürerken, dün akşam saatlerinde AYM üyesi Engin Yıldırım, Twitter hesabı üzerinden AYM binasının ışıkları açık hâlinin fotoğrafını paylaşarak “Işıklar yanıyor” paylaşımı yaptı.

Yıldırım’ın bu paylaşımı iktidar mensupları ve iktidara yakın isimler tarafından ‘darbe’ tartışmasına çekilmek istendi.

İçişleri Bakanlığı, Yıldırım’ın paylaşmasına gönderme yaparak Twitter hesabından “Işıklarımız hiç sönmüyor” diyerek karşılık verdi.

Yıldırım, daha sonra yaptığı paylaşımda sözlerinin maksadını aşan şekilde yorumlandığını ve tek imasının ‘hukukun ışığı yanıyor’ olduğunu ifade etti.

Erdoğan konuştu

Partisinin grup toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AYM üyesi Yıldırım’ı hedef alarak “AYM Başkanı ve üyeleri aynı düşüncede değilse gereğini yapmalı” ifadelerini kullandı.

Ancak normal şartlar altında AYM üyelerinin görev süreleri dolana dek ihraç edilmesi pek olası değil. Halk TV’ye konuşan Hukukçu Kerem Altıparmak ise 7145 sayılı yasayı işaret etti.

Altıparmak, yasanın uygulanma ihtimalinin olmadığını düşündüğünü söylemesine rağmen ekledi; “Ama Türkiye’de hukuk tamamen öngörülemez olduğu için, AYM üyeleri Cumhurbaşkanının sözlerini talimat olarak algılarsa zaten hukuk kalmadığı için Engin Yıldırım’ı ihraç edebilirler”

Peki ihraç mümkün mü?

Olağanüstü Hâl (OHAL) bittikten hemen sonra çıkarılan 30 Temmuz 2018 tarihli 7145 sayılı kanun buna olanak sağlıyor. Söz konusu yasanın 26’ncı maddesi, OHAL’i 3 yıl süreyle kalıcı hâle getiriyor. Buna göre; AYM, Yargıtay, Sayıştay, Danıştay, HSK ve askeri hakim ile savcıların meslekten ihracına 3 yıl boyunca açık kapı bırakılıyor.

İlgili madde şöyle:

Bu maddenin yürürlüğe girdiği (30 Temmuz 2018) tarihten itibaren üç yıl süreyle; terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun salt çoğunluğunca;  meslekte kalmalarının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmalarına karar verilir. Bu kararlar, Resmî Gazetede yayımlanır ve yayımı tarihinde ilgililere tebliğ edilmiş sayılır. Meslekten çıkarma kararlarına karşı ilgili kanunlarda yer alan hükümler uyarınca itiraz edilmesi veya yeniden inceleme talebinde bulunulması üzerine verilen kararlar da Resmî Gazetede yayımlanır ve yayımı tarihinde ilgililere tebliğ edilmiş sayılır. Bu kişiler hakkında alınan kararlar on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Görevden uzaklaştırılanlar veya görevlerine son verilenlerin silah ruhsatları ve pasaportları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından on beş gün içinde tahliye edilir.

Etiketler :