Koronavirüse karşı mutlaka tüketilmesi gereken beş besin
NTV'de yer alan habere göre araştırmacılar, D vitamini ve Omega 3 gibi maddeler içeren bitter çikolata, deniz yosunu ve tuna balığı gibi besinlerin koronavirüsle mücadelede etkili olabileceğini ortaya koydu.
Koronavirüse karşı etkili olabileceği belirtilen 5 gıda şu şekilde:
Ton balığı
Tavsiye eden kurum : Bohai Üniversitesi, Çin
Konserve ton balığı, Türkiye’de dahil olmak üzer tüm dünyada tüketilen püler besinler arasında yer alıyor. Omega-3 ve protein içeriği yüksek olan iyi bir B12 vitamini kaynağı olan ton balığının corona virüse karşı da vücudu güçlendirebileceği düşünülüyor.
Ekim ayında Food Chemistry dergisinde yayınlanan bilimsel bir makale, ton balığından elde edilen proteinlere ve bunların koronavirüs enfeksiyonunu önlemede rol oynayıp oynamadıklarına baktı. Çin’de yer alan Bohai Üniversitesi’nden araştırmacılar, ton balığını oluşturan peptitileri incelendi. Ardından ton balığı, vücut tarafından sindirildiğinde oluşturulan 142 peptidin, koronavirüsün vücuda girdiği Mpro enzimi ve ACE2 reseptörü ile nasıl reaksiyona girdiğini modellemek için bilgisayar sistemleri kullanıldı. ACE2, corona virüsün insan hücrelerine açılan kapısı olarak biliniyor ve koronavirüse neden olan SARS-CoV-2 virüsünün yüzeyinden çıkıntı yapan başak protein tarafından hedef alınıyor.
Bitter çikolata ve üzüm
Tavsiye eden kurum: North Carolina Eyalet Üniversitesi, ABD
Flavanoller, yeşil çay, misket üzümleri, bitter çikolata, yaban mersini ve şarap gibi birçok farklı gıda ürününde bulunan bir grup kimyasal bileşiğe deniliyor. 60 yaşın üzerindeki insanlarda kan dolaşımı ve gelişmiş zihinsel çeviklik dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilen maddeye ait flavan-3-ols olarak bilinen bir alt grubun, korona virüsle savaşmaya yardımcı olabileceği belirtildi.
Kefir
Tavsiye eden kurumlar: Mısır Alexandria Üniversitesi ve Suudi Arabistan Prenses Nourah bint Abdulrahman Üniversitesi
Fermente süt ve tahıllardan yapılan ve ayran benzeri bir içecek olan kefirin iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı olması nedeniyle korona virüs enfeksiyonuyla savaşmasına izin veren çeşitli antiviral özelliklere sahip olduğunu belirten bir çalışma sundu. Araştırmacılar, araştırmada 'kefirin bir anti-enflamatuar ajan görevi görebileceğini, bu nedenle sitokin fırtınasını önlemede etkili olabileceğini belirtti.
Nisin
Tavsiye eden kurum: Visva-Bharati Üniversitesi, Hindistan
Nisin, bir bakteri tarafından üretilen ve birçok konserve üründe bulunan doğal bir gıda koruyucusuna deniliyor. İşlenmiş peynir, sütlü tatlılar, süt, fermente içecekler, et ve konserve yiyecekler gibi çeşitli ürünlerde kullanılıyor. Hintli akademisyenler yaptığı çalışmada, nisin H'nin, ACE2 reseptörüne erişmek için potansiyel bir rakibi olarak hareket ettiğini ve bu nedenle koronavirüsün insan hücrelerine bağlanmasını ve hücrelere girişi durdurduğunu buldu” değerlendirmesini yaptı.
Deniz yosunu
Tavsiye eden kurum: Swansea Üniversitesi, İngiltere
Karragenan, kırmızı renkte olan ve 19. yüzyılda İrlanda'da solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan yenilebilir bir deniz yosunu türüne deniliyor.
Bitkinin aynı zamanda çeşitli burun spreylerinin içinde yer alıyor. Swansea Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, iyota-karragenan bazlı burun spreylerinin korona virüslere karşı etkin olduğu gösteriyor. “Eğer plasebo kontrollü klinik çalışmanın sonuçları beklediğimiz gibi çıkarsa, deniz yosunu içeren burun spreyleri koronavirüs ile mücadelede ekstra bir önleme stratejisi olarak kullanılabilir” dedi. İngiltere’de yer alan King's College of London Üniversitesi’nden Doktor Saray Berry, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeren besinleri dengeli bir şekilde tüketmenin vücudun genel sağlığı için faydalı olduğunu ancak hiçbirinin koronavirüse karşı sihirli bir değnek olmadığı konusunda uyardı.