Koronavirüse karşı mutlaka tüketilmesi gereken beş besin

Koronavirüse karşı mutlaka tüketilmesi gereken beş besin
Uzmanlar, koronavirüse karşı bağışıklık güçlendirebilecek beş gıda önerisini sıraladı.

NTV'de yer alan habere göre araştırmacılar, D vitamini ve Omega 3 gibi maddeler içeren bitter çikolata, deniz yosunu ve tuna balığı gibi besinlerin koronavirüsle mücadelede etkili olabileceğini ortaya koydu. 

Koronavirüse karşı etkili olabileceği belirtilen 5 gıda şu şekilde:

Ton balığı

Tavsiye eden kurum : Bohai Üniversitesi, Çin

Konserve ton balığı, Türkiye’de dahil olmak üzer tüm dünyada tüketilen püler besinler arasında yer alıyor. Omega-3 ve protein içeriği yüksek olan iyi bir B12 vitamini kaynağı olan ton balığının corona virüse karşı da vücudu güçlendirebileceği düşünülüyor.  

Ekim ayında Food Chemistry dergisinde yayınlanan bilimsel bir makale, ton balığından elde edilen proteinlere ve bunların koronavirüs enfeksiyonunu önlemede rol oynayıp oynamadıklarına baktı. Çin’de yer alan Bohai Üniversitesi’nden araştırmacılar, ton balığını oluşturan peptitileri incelendi. Ardından ton balığı, vücut tarafından sindirildiğinde oluşturulan 142 peptidin, koronavirüsün vücuda girdiği  Mpro enzimi ve ACE2 reseptörü ile nasıl reaksiyona girdiğini modellemek için bilgisayar sistemleri kullanıldı.  ACE2, corona virüsün insan hücrelerine açılan kapısı olarak biliniyor  ve koronavirüse neden olan SARS-CoV-2 virüsünün yüzeyinden çıkıntı yapan başak protein tarafından hedef alınıyor. 

Bitter çikolata ve üzüm

Tavsiye eden kurum: North Carolina Eyalet Üniversitesi, ABD

Flavanoller, yeşil çay, misket üzümleri, bitter çikolata, yaban mersini ve şarap gibi birçok farklı gıda ürününde bulunan bir grup kimyasal bileşiğe deniliyor. 60 yaşın üzerindeki insanlarda kan dolaşımı ve gelişmiş zihinsel çeviklik dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilen maddeye ait  flavan-3-ols olarak bilinen bir alt grubun, korona virüsle savaşmaya yardımcı olabileceği belirtildi.

Kefir

Tavsiye eden kurumlar: Mısır  Alexandria Üniversitesi ve  Suudi Arabistan Prenses Nourah bint Abdulrahman Üniversitesi

Fermente süt ve tahıllardan yapılan ve ayran benzeri bir içecek olan kefirin  iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı olması nedeniyle korona virüs enfeksiyonuyla savaşmasına izin veren çeşitli antiviral özelliklere sahip olduğunu belirten bir çalışma sundu. Araştırmacılar, araştırmada 'kefirin bir anti-enflamatuar ajan görevi görebileceğini, bu nedenle sitokin fırtınasını önlemede etkili olabileceğini belirtti. 

Nisin

Tavsiye eden kurum: Visva-Bharati Üniversitesi, Hindistan 

Nisin, bir bakteri tarafından üretilen ve birçok konserve üründe bulunan doğal bir gıda koruyucusuna deniliyor. İşlenmiş peynir, sütlü tatlılar, süt, fermente içecekler, et ve konserve yiyecekler gibi çeşitli ürünlerde kullanılıyor. Hintli akademisyenler yaptığı çalışmada, nisin H'nin, ACE2 reseptörüne erişmek için potansiyel bir rakibi olarak hareket ettiğini ve bu nedenle koronavirüsün insan hücrelerine bağlanmasını ve hücrelere girişi durdurduğunu buldu” değerlendirmesini yaptı.

Deniz yosunu

Tavsiye eden kurum: Swansea Üniversitesi, İngiltere

Karragenan, kırmızı renkte olan ve 19. yüzyılda İrlanda'da solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan yenilebilir bir deniz yosunu türüne deniliyor.

Bitkinin aynı zamanda çeşitli burun spreylerinin içinde yer alıyor.  Swansea Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, iyota-karragenan bazlı burun spreylerinin korona virüslere karşı etkin olduğu gösteriyor. “Eğer plasebo kontrollü klinik çalışmanın sonuçları beklediğimiz gibi çıkarsa, deniz yosunu içeren burun spreyleri koronavirüs ile mücadelede ekstra bir önleme stratejisi olarak kullanılabilir” dedi. İngiltere’de yer alan King's College of London Üniversitesi’nden Doktor Saray Berry, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeren besinleri dengeli bir şekilde tüketmenin vücudun genel sağlığı için faydalı olduğunu ancak hiçbirinin koronavirüse karşı sihirli bir değnek olmadığı konusunda uyardı.

Etiketler :