Koronavirüs etkiledi: Jinekolojik kanserlerde erken tanı yüzde 50 azaldı

Koronavirüs etkiledi: Jinekolojik kanserlerde erken tanı yüzde 50 azaldı
Koronavirüs salgını nedeniyle hastaneye gidilmekten geri durulması sebebiyle jinekolojik kanserlerde erken tanının yüzde 50 oranında azaldığı açıklandı.

Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fuat Demirkıran, bir açıklama yaparak koronavirüs pandemisi nedeniyle hastaneye gitmekten çekinen kadınların kanserlere yakalanma hızının arttığını dile getirdi. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji Bilimdalı Başkanı da olan Prof. Dr. Fuat Demirkıran, kadınlarda görülen kanserlerde erken teşhisin bu yıl büyük oranda azaldığını belirterek şöyle dedi: 

“Pandemi başladığında tüm dünyada olduğu gibi biz de Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği olarak jinekolojik kanserlerin yönetiminde birtakım değişiklikler yapmak zorunda kaldık. Bazı kanser türlerinin gelişmesi daha yavaş olduğu için, (Covid nedeniyle) bunlarda tedaviyi kısmen geciktirdik. Başta yumurtalık kanseri olmak üzere, rahim ağzı kanseri gibi kanserlerin tedavisini ise aksatmadan devam ettirdik. Ama pandemi süresi uzayınca tedavi protokolleri de aksadı. Hastaların bir bölümü hastaneye gelmemeye başladı. Kontrole gelmeyen bir hasta grubu da oluştu. Dolayısıyla bu grupta tekrarlayan tümör tanıları gecikti. Hastalığa erken tanı koyma oranı da azaldı"

Prof. Dr. Demirkıran, menopoz dönemindeki kadınlar için uyarı yaptı:

“Biz, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği olarak özellikle menopoza giren kadınlarda çok anormal kanamalar olursa, ilişki sırasında kanama ya da karında, kasıklarda şişlik, ağrı veya ciddi beslenme bozuklukları gibi şikayetler olursa bir an önce hastaneye başvurmasını öneriyoruz. Tanıda gecikme olursa tedavideki başarı oranı da düşüyor. Dolayısıyla bu şikayetleri olan kadınların kadın kanserleri açısından söylüyorum, gecikmeden hastaneye ya da kendilerine en yakın sağlık merkezine başvurmaları çok önemli."

"Erken tanıda yüzde 50 azalma oldu"

“Ülkemizde jinekolojik kanserler açısından böyle bir çalışmamız henüz yok ancak gözlemsel değerlendirme olarak bahsedersek Türkiye'deki jinekolojik onkoloji merkezlerinin bu konudaki izlenimleri de buna benzer şekilde. Erken tanı oranlarında gecikmeler görüyoruz" diye konuştu. Jinekolojik kanserlerde, rahim ağzı kanseri hariç, en büyük risk grubunun menopoz dönemindeki kadınlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demirkıran sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani daha çok, 40 yaş ve üstü dönemde görülüyor bu kanserler. Bizim hasta grubumuz postmenopozal dönem ya da menopoza yakın dönem kadınlar oluyor genellikle." 

Etiketler :