İnternetteki sahte vitaminlere dikkat
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, bağışıklık sistemi düşük olan kişileri olumsuz etkiliyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve kuvvetlendirmek isteyen kişiler ise vitamin ve gıda takviyelerine yöneliyor. Gripten ve koronavirüsten korunmak amacıyla vitamin ilaçlarının kullanımının arttığını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, bu ürünlerin mutlaka hekim ya da eczacı danışmanlığında alınması gerektiğinin altını çizdi.
"Talep 4-5 kat arttı"
Geçen yıllarla kıyaslandığında mart ayından bu yana vitamin ve gıda takviyesi kullanımında 4-5 katlık bir artış olduğunu ifade eden Sarıalioğlu, "Koronavirüs vakaları ortaya çıktığından bu yana vitamin kullanımına talep arttı. 4-5 katlık bir artıştan bahsediyoruz. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için bağışıklık sistemini güçlendirmede ağırlıklı olarak multivitaminlere ihtiyaç oldu. Talep ise ciddi ölçüde yükseldi. Direkt bağışıklığı etkileyen gıda takviyelerine, C vitaminlerine talep arttı. Kış sezonu olması nedeniyle de talepler bir hayli yükseldi. Bu tip gıda takviyesi dediğimiz ürünlerin özellikle kronik hastaların kullandığı ilaçlarla etkileşimleri söz konusu olabilir. Her hasta bağışıklık güçlendirici her ilacı kullanamaz. Bunların mutlaka hekim ya da eczacı danışmanlığında alınması gerekir" uyarısında bulundu.
"Yüzde 99'u sahte"
İnternet sitelerinde çok sayıda vitamin ve gıda takviyesi satışı olduğunu hatırlatan Cenap Sarıalioğlu, şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığımızın internet sitelerinden satılan bu tip ürünlerin yüzde 99'unun sahte olduğu yönünde net açıklamalar mevcut. Biz bu ürünlerin firmalarıyla görüştüğümüzde kendi ürünleri olmadığını söylüyorlar. Dolayısıyla bu ürünlerin nerelerde hangi şartlarda üretildiğini, muhafaza edildiğini, içeriklerini bilme şansımız yok. Bu anlamda hastalarımızın 'mutlaka bu ürünleri eczanelerden alın' diyoruz. Sahte vitaminlerin ve gıda takviyelerinin kimler tarafından internet üzerinden satıldığını tespit edemiyoruz. Ancak oralardan ürün alışverişi yaptığımızda o ürünün firmasına gönderdiğimizde firma; 'bizim üretimimiz değil' diyor. Dolayısıyla bakanlığımızın bu ürünlerin sahte olduğu yönündeki açıklaması ispatlanmış oluyor. Bizler de ayırt edemiyor ve bu ürünü firmasına gönderiyoruz. Ancak firma bu ürünün kendilerinin olup olmadığına karar veriyor. Bizim tavsiyemiz kişilerin bu tip ürünlerini mutlaka hekimlerine ya da eczacılarına danışarak kullanmaları. Bu tür takviyelerin internetten alınmaması gerekir" Eczanelerde 10 liraya satılan bir ürünün internet üzerinde 2 liraya satıldığını belirten Cenap Sarıalioğlu, "Bu da zaten kuşkulanmamıza neden oluyor. Ürünlerin fiyatının bu kadar düşebilmesi gerçekliği anlamında soru işaretine neden oluyor" dedi.
UCUZ OLDUĞUNDAN İNTERNET TERCİH EDİLİYOR
Koronavirüs salgını öncesinde de gıda takviyesi kullandığını anlatan Ayşenur Çelik ise, vitaminleri ürünün kendi internet sitesi üzerinden almaya özen gösterdiğine dikkat çekti. Çocuğu için gıda takviyesi aldığını söyleyen Ömer Çelik de "Kendim için değil çocuğum için vitamin ve gıda takviyesi kullanıyorum. Özellikle balık yağını tercih ediyoruz. Eczaneden aldığımız oluyor ancak fiyatı daha uygun olduğundan internetten almayı tercih ediyoruz" diye konuştu.
Kaynak:DHA