İnşaat mühendislerinden 'İzmir depremi' raporu

İnşaat mühendislerinden 'İzmir depremi' raporu
İzmir'deki depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. İnşaat Mühendisleri Odası, depremin nedenine ve sonrasındaki aksaklıklara dair bir ön değerlendirme raporu yayımladı.

İzmir’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde çok sayıda can kaybı ve yaralı var. Onlarca bina yıkıldı ve yüzlerce insan enkaz altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, bir yandan da mimarlar, mühendisler, deprem uzmanları yıkımın nedenleri ve çözüm önerileri hakkında incelemelerini sürdürüyor.

Mühendislik hizmetlerinden yararlanılmıyor

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir depremine ilişkin bir ön değerlendirme raporu yayımladı. Raporda Türkiye’nin depreme hazır olmadığı, mevcut imar politikalarının yanlışlığı ve mühendislik hizmetlerinden yararlanılmadığı hususlarına vurgu yapıldı.

"Siyasi şova dönüştürülmesi kaygı verici"

Afet yönetiminde kayda değer bir ilerleme yaşanmadığı söylenen raporda, “Uzman kişiler tarafından belirli bir sistem ve düzen içerisinde yapılması gereken kurtarma çalışmalarının politikacılar tarafından siyasi şova dönüştürülmesi son derece kaygı vericidir” ifadeleri kullanıldı.

Boş alanların kullanımı

Toplanma alanlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan odanın raporunda, “Bugün İzmir’de bulunan her boş alan insanların sığındıkları toplanma alanı hâline dönüşmüştür. Bu durum toplanma alanlarına yönelik tespit ve organizasyonlardaki hazırlıksızlığı göstermektedir” denildi.

Ulaşımdaki aksaklıklar

Dün yetkililer tarafından en çok vurgu yapılan konulardan biri de ulaşım olmuştu. Depremin ardından oluşan trafik yoğunluğu nedeniyle arama-kurtarma ve sağlık ekipleri enkaz alanlarına ulaşmakta güçlük çekmişti. Buna da vurgu yapılan raporda, “Ulaşımın koordine edilememesi ve tahliye koridorlarının yaratılamaması tüm bir kentin kilitlenmesine sebebiyet vermiştir” ifadelerine yer verildi.

Barınma için cami, okul, spor salonu gibi alanların teknik incelemeye tabi tutulmaksızın kullanıma açılmasının da riskli olduğu vurgulandı.

Medyaya eleştiri

Değerlendirmede son olarak medyaya yönelik bir eleştiri de getirildi. Raporda, “Televizyon kanallarında bazı yer bilimcilerin kendi uzmanlık alanları dışına çıkarak özellikle yapı ve yıkım nedenleri üzerine yorum yapmaları toplumun yanlış bilgilenmesine neden olmaktadır” denildi.

Etiketler :