Çalık Enerji’de eski yöneticilere dava: Şirketin içini boşalttılar

Çalık Enerji’de eski yöneticilere dava: Şirketin içini boşalttılar
Geçen yıl 10 milyar liraya yakın ciro elde eden Çalık Enerji AŞ’nin, 14 eski çalışanı hakkında dava açıldı. Şirketin içini boşaltmakla suçlanan sanıklar arasında, şirketin eski bir genel müdür yardımcısı da var. Çalık Enerji’nin şikayeti üzerine açılan dava kapsamında ifade veren eski personelin bir bölümü ise suçlamaların dayanaksız olduğu görüşünde.

Çalık Holding’in önemli şirketlerinden biri konumundaki Çalık Enerji Üretim AŞ, yurtiçi ve yurtdışında üstlendiği bir dizi taahhüt projesi ile, alanında, dünyanın da sayılı şirketlerinden biri olarak anılıyor. Bugüne değin milyarlarca dolarlık bir dizi proje üstlenen şirketin, aralarında üst düzey yöneticilerinin de olduğu 14 eski personeli ile davalık olduğu ortaya çıktı.

Eski müdür de şikayetçi

Çalık Enerji’nin yanı sıra şirketin eski Genel Müdürü Osman Saim Dinç’in şikayeti üzerine 14 eski personel hakkında Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İlk duruşması geçen günlerde yapılan davada, Çalık Enerji’nin eski Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Tınar (53), ülkeler koordinatörü Abdullah Baş (49), yöneticiler Metin Söylemez (43), Sores Yazıcı (54) gibi isimlerin de olduğu 14 kişi yer aldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, sanıklara yönelik temel suçlama ise ‘Hizmet Nedeni ile Güveni Kötüye Kullanma’ olarak kayda girdi.

yildiray-tinar.jpg

Yıldıray Tınar

‘Verilerle oynandı’ iddiası

Sadakat yükümlülüğüne uymamakla suçlanan sanıklara yönelik suçlamalar iddianamede özetle şöyle yer aldı: “Genel merkezin bilgisi dışında servet boyutundaki primi aralarında paylaştı. Şirket, sistematik olarak zarara uğratıldı. Finansal verilerde oynamalar yapılarak, gerçekler genel merkezden gizlendi. Sanık konumundaki yöneticiler, yakınlarını ve akrabalarını işe aldı. Sanık Abdullah Baş, dil eğitimi için ABD’ye gittiğini söylese de şirkete sunduğu sertifikalar gerçeği yansıtmadı. Bu kişi, çocuğunun ABD’de doğumunun gerçekleşmesi için bu ülkeye gitti. Genel merkezin denetim yetkisi ortadan kaldırıldı. Firma personeli izinliyken de yemek yenmiş gösterilerek fazla ödeme yapılması sağlandı. 340 bin dolarlık x-ray cihazı devre dışı bırakıldı” suçlamaları ile karşı karşıya kaldı.

Şirket kurup Çalık’la iş yaptılar

İddianameye göre bazı sanıklar kendi adlarına veya yakınları üzerine şirket kurdu. Buna göre A. Basım, C. Enerji Mühendislik, B. Mekanik Enerji ve S. Taahhüt Nakliye şirketi üzerinden Çalık Enerji’ye mal veya hizmet satışı sağlandı. İddiaya göre, bazı sanıklar böylece bir yandan şirkette çalışırken, diğer yandan ortağı oldukları şirket üzerinden Çalık Enerji ile milyonlarca dolarlık iş yaptılar. Dava dosyasında, sanıklardan Abdullah Baş’ın da hissedarı olduğu A. Matbaa şirketinin, Çalık Enerji’nin matbaa ve promosyon işlerini aldığı bilgisi yer aldı.

‘Primleri ödenmiyordu’

Birçok sanık ise, soruşturma sürecinde verdikleri ifadelerde suçlamaları kabul etmedi. Ancak, alt kademede çalışan bazı kişiler özellikle, prim dağıtımında ve işe alımlarda usulsüzlüklere tanık olduklarını kaydetti. Ankara 54. Asliye Ceza Mahkemesi’nde geçen günlerde yapılan ilk duruşmada savunma yapan Çalık Enerji Eski Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Tınar ise “15 yılı aşkın süre bu şirkette çalıştım. Şirket yönetiminde prim sistemi vardı ancak son zamanlarda primler ödenmemeye başlandı bu primler ödenmesi konusunda yönetim kuruluna ısrarcı oldum, ödenmemesi durumunda istifa edeceğimi beyan ettim ancak buna rıza göstermediler bu ısrarımı sürdürmem üzerine benim görevime son verdiler, önümüzdeki dava bu husumetten kaynaklıdır” şeklinde savunma yaptı.

Şirkette çalıştığı dönemde, adına şirket kurmakla suçlanan Taylan Aksu ise “Çalık Enerji'den ayrıldıktan sonra şirketimi kurduğum açıkça görülecektir. Şirketi kurduktan sonra müşteki Çalık Enerji ile ticari ilişkilerim oldu ancak yaptığım işler şirketin onayıyla gerçekleşmiştir” şeklinde savunma yaptı.