Ankara’da toplum bağışıklığı oluşturuldu mu?

Ankara’da toplum bağışıklığı oluşturuldu mu?
Vakaların bir dönem pik yaptığı Ankara’da COVİD-19 polikliniklerine başvuru sayısında yüzde 25 ile 30 oranında azalma kaydedildi.

Nazlıcan Ermiş - Halk TV

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesi devam ediyor. Koronavirüs vakalarının bir dönem pik yaşadığı Ankara’da COVİD-19 polikliniklerine başvuru sayısında yüzde 25 ile yüzde 30 aranında azalma yaşanırken, yoğun bakımlarda sıkıntılar devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde bir bilim kurulu üyesi Ankara’nın yakınlarında bir ilin ilçesinde toplumsal bağışıklık sağlandığını kaydetmişti. Halk TV’ye konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç ise Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın Türkiye’deki toplumsal bağışıklık oranının yüzde 2 olarak açıklamasını hatırlattı.

Toplumsal bağışıklık kazanmanın aslında bir başarı değil başarısızlık olduğunu ifade eden Karakoç,  “Bir bölgede toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için insanların üçte ikisinin enfekte olması gerekir. Bu da bizim o insanları koruyamadığımızı, filyasyon çalışması yapmadığımızı ve çok hızlı şekilde ilçenin üçte ikisi hastalandığını yani bizim görevimizi yerine getirmediğimizi gösteriyor”  dedi.

Karakoç, Ankara’daki düşüsün nedeni olarak ise filyasyon çalışmalarını gösterdi. Pandeminin başlangıcından beri Epidemiyoloji biliminin verilerine göre hareket edilmesi gerektiğini söylediklerini belirten Karakoç, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

-Filyasyon çalışması
-Temaslı kişiye karantina
-Hasta kişiye izolasyon

Türkiye’de toplumsal bağışıklığın oluşması için nüfusun yüzde 60-70’nin enfekte olması gerektiğini  de söyleyen Karakoç, “Bunun için çok uzun bir süre ve ciddi anlamda can kayıpları gerekiyor” dedi.

Karakoç, toplumsal bağışıklığın ancak aşılama ile sağlanacağını bunun içinde önümüzde en az 1 yıl olduğunu söyledi.