Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Doktor Sarp Üner: Son bir milyonluk vakaya bir buçuk günde ulaşıldı
Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Doktor Sarp Üner ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Osman Öztürk Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programının konuğu oldular. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni koronavirüs önlemlerini değerlendiren Üner ve Öztürk alınan kısıtlamaların salgının geldiği şu noktada yetersiz kalacağını söyledi.
"Son bir milyonluk vakaya bir buçuk günde ulaşıldı"
Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Doktor Sarp Üner, alınan tedbirlerin etkili olup olmayacağını en az 2 hafta sonra görebileceğimizi söyledi. "Önlemler sosyal hayatın önüne geçti ama iş yaşamı için yetersiz" dedi. Daha radikal tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Üner, sağlık sisteminin giderek kötüye gittiğinin, şimdiye kadar alınan önlemlerin olumlu etkisinin görülmediğinin altını çizdi.
Üner, işe gitmek zorunda olan vatandaşlara yönelik hiçbir önlem alınmadığını ifade etti. "Dünyadaki ilk bir milyonluk vaka 3 aylık bir dönemde ortaya çıkmıştı. Son bir milyonluk vaka bir buçuk günde oluştu. Tam kapanmaya sağlık sisteminin ayakta kalması için ihtiyacımız var. Fiziksel teması yüzde 75 kadar indirirsek bulaş oranı ciddi anlamda düşüyor. Önlemlere harfiyen uyulsa bile bazı insanlar normal yaşantılarını sürdürmek zorunda. İşe gitmek zorunda toplu taşıma kullanmak zorunda bunların engellenmemesi halinde yayılım devam edecek." dedi.
"Türkiye'nin salgın politikası iflas etti"
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Osman Öztürk, alınan tedbirlerde üretiğimi durdurmadığımız sürece hayatın doğal akışını kısıtlamanın mümkün olmadığını söyledi. "Bütün üretim durdurulamaz ama işe gitmek zorunda olan vatandaşlara yönelik bir şeyler yapılmalı, gerekli olanlar dışında bütün sektörler açık olmamalı" dedi.
Öztürk, yoğun bakımlardaki duruma da değindi. "Türkiye'nin salgın politikası iflas etti. Önlemler kapsamlı ama salgının yayılım hızı için yetersiz. Önemli olan salgını sıfırlamak değil, kontrol altına almak. İnsanlar hastanelerde yoğun bakımda birileri iyileşsin ya da vefat etsin de ben yatayım diye bekliyor. Hekimler hasta seçmek zorunda kalıyor. İktidar ise hala tam kapanmadan kaçıyor. Salgını yönetmek yerine algı yönetimi yapıyor" şeklinde konuştu.