Zeydan Karalar'dan 67 mega proje!
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın talimatıyla, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ergül Halisçelik koordinatörlüğündeki proje ekibi tarafından, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yapılması planlanan, finansmanın tamamen ya da kısmen uluslararası, bölgesel veya yerel fon aktarıcı kurum ve kuruluşlarca sağlanma ihtiyacı olan 67 proje, İlbank A.Ş. ve Dünya Bankası’na sunuldu. Finansmana Avrupa Birliği (AB), Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Birleşmiş Milletler (BM) gibi kuruluşların da destek vermesi planlanlanıyor.
Başkan Zeydan Karalar’ın Adana’nın yüksek potansiyelini harekete geçirecek mega projeleri finansmanı başta Dünya Bankası’nca sağlanan 500 Milyon €’luk “Sürdürülebilir Şehirler Projesi” olmak üzere birçok proje ve program kapsamında değerlendirilmesi bekleniyor. Proje; Türkiye’de şehirlerin çevresel, ekonomik, finansal ve sosyal anlamda sürdürülebilirliğinin artırılmasını desteklemeyi amaçlıyor. Sürdürülebilir Şehirler Çerçevesi, Türkiye’nin şehirleri için en fazla anlamlı olan üç boyutu (çevresel, ekonomik/finansal ve sosyal) ele alıyor. Çerçeve ayrıca; şehirleri Planlı Şehirden Sağlıklı Şehre ve nihai olarak Akıllı Şehre kadar uzanan bir sürdürülebilirlik spektrumu üzerinde ilerletecek kapsamlı ve entegre bir planlama sürecinin birer parçasını oluşturan mekânsal, çevresel ve finansal planlama araçlarını belirliyor.
Proje iki bileşenden oluşmaktadır. Bileşen A: “Belediye Yatırımları” talep odaklı bir yaklaşım ile belediye altyapı yatırımları için finansman sağlayacaktır. “Bileşen B – Proje Yönetimi” ise proje yönetimi, izleme ve değerlendirme, erişim ve iletişim faaliyetlerine yönelik mal alımlarını ve danışmanlık hizmetlerini finanse edecektir.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın “Marka Şehir ve Her Alanda 01. Adana Hayali”ni gerçekleştirecek proje portföyünde, Akıllı Şehirler, Raylı Taşıma 2.Etap Projesi (Mevcut Raylı Taşıma Sisteminin uzaması), Şehiriçi Tramvay, Yenilebilir Enerji, Hafif Raylı Sistemler, ÇUKUROVA-Ray, Kentiçi Katlı Otoparklar, İçme Suyuna Erişim, Katı Atık Yönetim Sistemleri, Kültürel-Sanatsal-Sportif Projeler, Ulaşım Ana Planı, Dezavantajlı Gruplar İçin Projeler, Kırsal ve Kentsel Kalkınmayı geliştirecek, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak kısa, orta ve uzun vadede yapılması planlanan birçok proje bulunmaktadır.
Farklı bütçelere sahip olan projelerin ikraz, kredi, hibe, yap-işlet-devret, gelir paylaşımı gibi farklı araç ve modellerle uluslararası bölgesel veya yerel fon sağlayıcı kurum ve kuruluşlarca tamamen veya kısmen finansmanı planlanmaktadır.
Ayrıca; mevcut mali durum dikkate alınarak, öz kaynaklarla finanse edilerek sürdürülen projelerin fayda maliyet analizleri sonucunda kaynakların ekonomik, verimli ve etkin kullanılarak önceliklendirilme çalışmaları da devam etmektedir.