Zeydan Karalar: Kentte üç büyük olay oldu, üçünün de büyümesini engelledik

Siyasetin sıcak gündemi sığınmacı sorunu Halk TV ekranlarında masaya yatırıldı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kentte halk ile sığınmacılar arasında çıkan olaylar hakkında, "Yeni olaylar çıkması insanlar birbirini öldürmesin diye biz kendi halkımızı susturuyoruz" dedi. Karalar, "Kentte üç büyük olay oldu, üçünün de büyümesini engelledik" bilgisini verdi.

Türkiye'de son dönemde önemli gündem maddelerinden biri haline gelen sığınmacı sorunuyla ilgili olarak iktidar ve muhalefet cephesinden yapılan açıklamalar tartışmalardaki tansiyonu yükseltiyor.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Kayda Geçsin programına katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Şehirdeki sığınmacı durumunda bahseden Karalar, uyum sorununun önemini dile getirdi. Belediyelerin bu sorunun içine dahil edilmediğini ifade eden Karalar bazı belediyelerin kendi inisiyatifi ile mültecilerle ilgili işlem yaptıklarını söyledi. Devletin belediyeler ile işbirliği yaparak bu uyum sorununu çözmesi gerektiğini söyleyen Karalar, "Bunları göndermeye kalksanız bile bir kısmı sizin vatandaşınız olacak. Onların yerli halk ile iç içe yaşaması için sizin uyumla başlamanız gerekir. Uyum ne yani dille başlarsın. Kendi öğreniyor yabancı. Mecburiyetten öğreniyor. Ya da işte kendisi iş buluyor" dedi. Karalar şöyle devam etti:

'Sen bizi işe almıyorsun, Suriyeliyi işe alıyorsun'

"Biz yığınla Avrupa Birliği projesi yaptık. Yığınla kendi projemizi yaptık. Şu anda bile 3 projemiz yürürlükte. Kooperatif kurdurduk. Yaklaşık 200 kadınımız orada çalışıyor. Bunların yarısından fazlası mülteci. Şimdi bu da risk. Yerli halk diyor ki Adanalı benim kardeşim 'başkan sen halkın başkanısın, biz sana inandık oy verdik. Sen bizi işe almıyorsun, Suriyeliyi işe alıyorsun.' Buyur anlat şimdi sen onu. Ama bir taraftan da onlar burada kalacaksa onlarında uyumu sağlanmalı. Bunlar hep problem. İşi aşı olmayan ne yapacak... Bu Türkiye için çok büyük bir bela"

Gazeteci Timur Soykan'ın "Halk ile sığınmacılar arasında gerilim ihtimalini ön görüyor musunuz?" sorusu üzerine Karalar şöyle yanıt verdi,

'İnsanlar birbirini öldürmesin diye kendi vatandaşımızı susturmaya çalışıyoruz!'

"İhtimal olur mu! Bir sürü olaylar oldu. Kentte üç büyük olay oldu, üçünün de büyümesini engelledik. Bir konserimizde iki genç bıçaklandı. Biri vefat etti. Ben gittim ailesine dedim ki şunu yapmayın. Geçen gün yine bir beldemizde bir genç bıçaklandı. Ben de gittim orada. Olaylar çok daha büyümesin, artmasın, insanlar birbirini öldürmesin diye biz devreye giriyoruz. Orada yerel yöneticinin önemi bu. Bizi tamam aslında bu işin dışında tutuyorlar ama kendin huzur için olayları büyümemesi için, yeni olayların çıkmaması için kendi vatandaşımızı susturmaya çalışıyoruz! Yani ihtimalin ötesinde var zaten öyle olaylar."