Zeki Müren 21 yıl önce aramızdan ayrıldı
Zeki Müren 24 Eylül 1996 tarihinde, Çarşamba günü TRT’de katıldığı bir programda, Trt İzmir radyosunda ilk şarkı söylediği mikrofonu ödül olarak aldığında çok heyecanlanmış ölüm kendisini akşam 21’de, TRT İzmir Televizyonu’nun makyaj odasında yakalamıştı. İşte o gün sanat güneşimiz batmış, bütün ülke şaşkınlık ve üzüntüye kapılmıştı.
Zeki Müren 24 Eylül 1996 tarihinde, Çarşamba günü TRT’de katıldığı bir programda, Trt İzmir radyosunda ilk şarkı söylediği mikrofonu ödül olarak aldığında çok heyecanlanmış ölüm kendisini akşam 21’de, TRT İzmir Televizyonunun makyaj odasında yakalamıştı. İşte o gün sanat güneşimiz batmış, bütün ülke şaşkınlık ve üzüntüye kapılmıştı.
Türkiye'nin ölümünün ardından unutulmayan güzide sanatçılarından biri olan Zeki Müren, 21 yıl önce aramızdan ayrılmış olmasına rağmen hala çok seviliyor. Şarkıları eskisinden çok dinleniyor, Bursa Emir Sultan mezarlığında bulunan mezarlığı hala akın akın ziyaret ediliyor. Her yaptığı işe kişiliğini katan sanatçı döneminden bu güne hala esin kaynağı olacak bir yaratıcılığa sahip.
Onu vazgeçilmez yapan yalnızca icra ettiği sanatı değil aynı zamanda yaşam tarzı, konuşma ve giyim tarzı. Zeki Müren bir göçmendi. Üsküp’ten Bursa’ya gelen ailesinin tek çocuğuydu. Sanat Güneşi’mizin yeteneği henüz ilkokuldayken keşfedildi. Müren müzikli gösterilerde rol almaya başladı ve 11 yaşındayken çoban rolünü canlandırdı.
Müren, başarılı bir öğrenciydi. Liseyi birincilik ile bitirdikten sonra, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne şimdi ki adıyla Mimar Sinan Üniversitesi’ni kazanarak Yüksek Süsleme Bölümü’nde okudu. İlerleyen senelerde desen ve resim çalışmalarını sergiledi. Tüm ülkeyi hayran bırakan sahne kostümlerinin ilhamı bu sanat eğitiminden geliyor olabilir. Bursa’da bulunduğu yıllarda müzik eğitimine başlayan Müren, Tanburi İzzet Gerçeker’den solfej ve usül dersleri alarak müzik kariyerinin temel taşlarını oluşturdu.
BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ALDI
Sanat Güneş’i TRT’nin 1950 yılında açtığı solistlik sınavını birincilikle kazanmıştı. İlk plağı ise “Muhabbet Kuşu”ydu bu 1951 yılında kaydedildi. Bu sayede Zeki Müren tanındı. Ancak 1955’e dek hiç sahne konserine çıkmamayı tercih etti. Giydiği özel sahne kıyafetleriyle bir ikon haline dönüşen Müren, saz ekibine tek tip kıyafet giydirmek ve T podyum gibi yenilikleri de sahnelere getiren ilk isimdi. Zeki Müren yalnızca Türkiye’de değil yurt dışında da tanınıyordu, birçok Avrupa ülkesinde konser veren müzisyen Londra’nın dünyaca tanınan Royal Albert Hall isimli konser salonunda konser veren ilk Türk sanatçı oldu.
Kariyeri boyuncu 19 sinema filminde yer alan sanatçı, 300’den fazla da şarkı besteledi. Zeki Müren sanatçı kişiliğiyle, müzikseverler tarafından o kadar sahiplenildi ki 1955 yılında Türkiye’de ilk Altın Plak Ödülü’nü kazanan sanatçı oldu, 1973’te Altın Kelebek Ödülleri’nde En İyi Erkek Solist seçildi. 1991 yılında ise Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.
MİRASINI VAKIFLARA BAĞIŞLADI
Zeki Müren milli değer ve eğitime de önem veren bir sanatçıydı. Zeki Müren’in mal varlığını bağışladığı Türk Eğitim Vakfı’nın Zeki Müren Fonu’ndan bu güne kadar 2 Bin 452 öğrenciye burs verildi. Zeki Müren mal varlığının yarısını da TSK Mehmetçik Vakfı’na bağışladı. TSK Mehmetçik Vakfı bu bağışlar sayesinde şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden bir Mehmetçik’in ailesine bir defaya mahsus olmak üzere 40 bin TL, birinci derece bir gaziye aylık 1 Bin 060 TL, üniversite öğrencisi Mehmetçik çocuğuna ise ayda 700 TL yardımda bulunuyor.
Bu yıl Emir Sultan Mezarlığı’nda düzenlenen törene Zeki Müren'in yakınları, dostları, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehmetçik Vakfı'nın bazı yöneticileri, Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı. Akın akın gelen ziyaretçiler, Müren’in mezarına karanfil bırakmayı ihmal etmediler. Halk TV olarak, Sanat Güneşi’miz Zeki Müren’i rahmetle anıyoruz.
ALBÜMLERİ,
Senede Bir Gün (1970)
Pırlanta 1 (1973)
Pırlanta 2 (1973)
Pırlanta 3 (1973)
Pırlanta 4 (1973)
Hatıra (1973)
Anılarım (1974)
Mücevher (1975)
Güneşin Oğlu (1976)
Nazar Boncuğu (1977)
Sükse (1978)
Kahır Mektubu (1981)
Eskimeyen Dost (1982)
Hayat Öpücüğü (1984)
Masal (1985)
HELAL OLSUN (1986)
Aşk Kurbanı (1987)
Gözlerin Doğuyor Gecelerime (1988)
Ayrıldık İşte (1989)
Karanlıklar Güneşi (1989)
Zirvedeki Şarkılar (1989)
Dilek Çeşmesi (1989)
Bir Tatlı Tebessüm (1990)
Doruktaki Nağmeler (1991)
Sorma (1992)