Yıktığımız bütün binalar deniz kumundan yapılmış. 27 bin 500 bina acil yıkılmalı

Yıktığımız bütün binalar deniz kumundan yapılmış. 27 bin 500 bina acil yıkılmalı
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul’da 1999 yılı ve öncesi yapılan 27 bin 500 riskli yapının acil yıkılması gerektiğini söyledi. Kurt, ‘’Şu anda anlaşma sağladığımız 27 bin 500 riskli yapının acil yıkılması gerekiyor. Bunun için acil bir araya gelmemiz gerekiyor. Yıktığımız binaların hepsi deniz kumundan yapılmış’’ diye konuştu.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, 100 bin vatandaşın ikamet ettiği 27 bin 500 riskli yapının acil yıkılması gerektiğini söyledi. CNBC-e’de Naz Kurt’un sunduğu ‘İkili Bakış’ programına konuk olan Kurt, inşaat maliyetlerinin sürekli artmasından dolayı vatandaşın çaresiz olduğunu söyledi. 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli büyük depremden sonra kentsel yenilemede talep patlaması yaşadıklarının altını çizen Kurt:

HEPSİ DENİZ KUMUNDAN YAPILMIŞ

‘İstanbul Yenileniyor’ projesiyle 1999 depremi öncesi yapılan riskli yapıları hedefliyoruz. Bugüne kadar yıktığımız binaların hepsi istisnasız deniz kumundan yapılmış. İstanbul’un yüzde 70’inde bu yapı stokundan dolu. Biz bu yapıların nasıl yapılacağını çözdüğümüzü düşünüyoruz. Kurduğumuz modele çok büyük ilgi ve alaka var. Sadece Türkiye'nin enflasyonist ortamından dolayı vatandaşlar ekonomik olarak çok yoruldu. Bankalardan kredi kullanılırsa KİPTAŞ kefil oluyoruz ancak şu anki faiz oranları çok yüksek. Vatandaş aslında çaresiz. Onun için bizim yan yana gelmemiz gerekiyor. Bizim elimizde salt çoğunluğu alınmış bin 101 noktada 27 bin 500’ün üzerinde riskli bağımsız birim var. Bu yapılarda toplamda 100 bin kişi yaşıyor. Bu yapıların hepsi riskli ancak bazılarının da acil yıkılması gerekiyor. Bu yapıların tamamından imza aldık. Hatta bir çoğunun projesi bitti. Doğru kaynağı bulduğumuz an hemen yıkıp yeniden yapacağız.

MASADA BİZİMLE OTURMAK ZORUNDALAR

İnşaat maliyetleri sürekli artıyor. Bazı bölgelerde metrekare maliyeti 30 binin üzerine çıktı. Gelir seviyesi yüksek olanlarda sorun yok. Biz dar gelirli ailelerde zorlanıyoruz. İnsanların gelir seviyesi üzerinden destek oluyoruz. O yüzden sahayı bilen, vatandaşın güvenini alarak yerelde de aktif çalışan KİPTAŞ’la oturmak zorundalar. El birliği olmadan bu işi çözemeyiz. Bir işbirliği çağrımız vardı bizim. Ancak bunu yapmadılar. Sayın Bakan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının tanıtım toplantısında bu projenin TOKİ ve Emlak Konut ile yapılacağını açıkladı. ‘KİPTAŞ’la paydaş olacağım’ demedi. İstanbul’da iddia ediyorum anket yapsınlar KİPTAŞ saydıkları bu kurumların hepsinden daha güvenilir çıkar. Bunu siyaseten söylemiyorum. Elimizde somut imzaları alınmış vatandaşlarımız var. En azından bunlarla ilgili paydaşlık yapmamız gerekiyor. 490 binin üzerinde başvuru yapıldı. Biz bu başvuruların 27 bin 500’üyle anlaştık. İmzaları atılmış. En zor kısmını halletmişiz. Maalesef enflasyondan dolayı finans sorunumuz var. Kamu kaynaklarının bu vatandaşlara aktarılması gerekiyor’’ diye konuştu.

Kaynak:halktv.com.tr