Yenidoğan çetesi avukatları savcının değiştirilmesini istemişti. Başsavcılık kararını verdi

Yenidoğan çetesi avukatları savcının değiştirilmesini istemişti. Başsavcılık kararını verdi
Yenidoğan çetesi davasının ikinci duruşmasında çetenin avukatları, savcının değiştirilmesi için bir üst mahkemeye başvurmuştu. Başsavcılık söz konusu talebi reddetti.

Türkiye'nin vicdanını derinden yaralayan ve bebek ölümlerini hiçe sayarak para kazanmaya çalışan "yenidoğan çetesi"nin yargılanmasına devam ediliyor. İstanbul'da görülen davada, ikinci duruşma dün başladı ve sanık avukatları, savcının değiştirilmesini talep etti. Ancak, Başsavcılık bu talebi reddetti.

NE OLMUŞTU?

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suç örgütünün elebaşı olarak yer alan sanık doktor Fırat Sarı'nın liderliğindeki grubun, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini manipüle ederek hastaların basamaklarıyla oynayarak SGK’dan yüksek ödeme almak amacı güttüğü ifade edildi. Ayrıca, hastaların durumunun olduğundan daha ciddi gösterilerek uzun süreli yatışların sağlanmasıyla hem SGK’dan yüksek ödeme alınmış hem de hasta yakınlarından fazla ücret talep edildiği belirtildi.

İddianamede, hastalar için en uygun sağlık hizmetinin sağlanması yerine, maddi çıkar elde etmeyi amaçlayan bir sistemin oluşturulduğu belirtildi. Çetenin, hasta bebekleri en yüksek karı sağlayacak hastanelere yönlendirdiği ve sağlık çalışanı olan sanıkların elde ettikleri karı paylaştıkları ifade edildi.

CEZA İSTEMLERİ

İddianamede yer alan ceza taleplerine göre, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümünden sorumlu tutularak, "kasten öldürme", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçlarından 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Sanık Gıyasettin Mert Özdemir içinse 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca, 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.

İddianamede, bu suçları işleyen hastaneler ve şirketler için tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri uygulanarak, mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.

HASTANELERİNE KAYYUM GÖREVLENDİRİLDİ

Soruşturma kapsamında, İstanbul ve Tekirdağ Çorlu’daki bazı hastanelerin ruhsatları iptal edilerek, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve diğer hastalar, ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti. Ayrıca, bazı hastaneler ve şirketlerde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum olarak görevlendirildi.

Soruşturma sonucunda, 11 şüpheli tutuklanırken, 3’ü hakkında adli kontrol şartı uygulanmış, bir kişi ise serbest bırakılmıştı.

TUTUKLU SANIK SAYISI ARTIYOR

İlk duruşmanın ardından, tutuksuz yargılanan bazı sanıklar tutuklandı. Bunlar arasında, TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül ve Şeyhmus Çelik ile Esenler Güney Hastanesi'nin mesul müdürü Ali Dirik de bulunuyor. Mahkeme, bu sanıkların tutuklanmasına karar verdi.

Yeni fezlekede ise, "Yenidoğan çetesi"ne ilişkin olarak, şüpheliler hakkında ciddi cezalar talep ediliyor. Bu sanıklar arasında, "kasten öldürme" suçundan 10 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezası istenen kişiler yer alıyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi