Yedekçi: Galata, Galata olalı böyle zulüm görmemiştir

Yedekçi: Galata, Galata olalı böyle zulüm görmemiştir
Galata Kulesi’nde yapılan restorasyon skandalına değinen siyasetçi ve mimar Doç Dr. Gülay Yedekçi, “Galata olalı böyle zulüm görmemiştir” dedi. 

CHP eski milletvekili ve mimar Doç. Dr. Gülay Yedekçi, Şule Aydın'ın sunduğu Haber Masası'na konuk oldu. 

Galata Kulesi'ndeki 'restorasyon' görüntülerini gördüğünde bu kadarına cesaret edemeyeceklerini, orasının başka bir alan olabileceğini düşündüğünü söyleyen Yedekçi, "Galata, Galata olalı böyle zulüm görmemiştir herhalde. İBB'den alıyorlar, Vakıflar Genel Müdürlüğü restorasyon yapıyor. 'Müze yapacağız.' diyorlar. Gizlilik içinde yapıyorlar, projelere ulaşamıyoruz. Galata Kulesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki bir yapı. Yalnızca ulusal değil, uluslararası bir suç bu. Denetim yok. Yapan da, denetleyen de kendileri." diye konuştu. 

"Deprem değil yapı öldürüyor"

İstanbul'un olası büyük depreme nasıl hazırlanması gerektiği hakkında da konuşan Yedekçi,"Çok ağır hasarlı bina demek zaten o bina yıkılabilir demek. Vatndaşın deprem güvenlikli olmayan bir binada yaşıyorsa yapabileceği çok bir şey yok. Vatandaşın yapması gereken depremden önce. Elbette deprem anı için de elbette bilinçli olmak lazım. Ama asıl yapılması gereken deprem güvenlikli yapıların oluşturulması. Deprem değil, yapı öldürüyor. Van depreminden sonra çıkan afet riski altındaki alanların dönüşümü hakkındaki kanunu gerçek anlamda deprem güvenlikli yapılar için kullanmalıyız.Ülkemizde rant getirebilecek alanlar, deniz kenarları, Sulukule gibi ekonomik getirisi yüksek yerlerde kentsel dönüşüm yapılıyor. Bunu yaparken de vatandaşta beklentiyi yüksek tutmamamız lazım. Sadece alanınızın deprem güvenlikli olmasını bekleyin. Tabii müteahhite peşkeş çekilmesine de izin vermeyin. Vatandaş bir araya gelmeli, beklentisini yüksek tutmadan güvenlikli ev verilmesini sağlamalı." ifadelerinde bulundu.

Etiketler :