Yatılı dini eğitim ihbarına jet takipsizlik

Yatılı dini eğitim ihbarına jet takipsizlik
Muğla Marmaris'te çocukların yasaya aykırı yatılı dini eğitime tabii tutulduğu belirtilerek Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusuna 24 saat geçmeden takipsizlik kararı verildi. Başsavcılık, herkesin din hürriyetine sahip olduğunu, çocuğun dini eğitimini belirleme hakkının ana ve babaya ait olduğunu belirtti.

Muğla Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi avukat Mehmet Hasbioğlu Muğla'nın Marmaris ilçesi Beldibi Mahallesinde bir dairede küçük yaşta çocukların yatılı olarak dini eğitime tabi tutulduğunu, çocukların Milli Eğitim Müdürlüğü dışında yatılı olarak bulundurulmalarının yasalara aykırı olduğunu belirti. Hasbioğlu ihbar dilekçesinde gereğinin yapılmasını ve şüphelilerin cezalandırılmasını istedi.

İnceleme yapılmadı

Başsavcılık herhangi bir inceleme araştırma yapmadan Hasbioğlu'nun başvurusunu jet hızıyla kapattı. Hasbioğlu'nun başvurusunun ertesi günü şikayete ilişkin takipsizlik kararı veren Savcılık herkesin din, inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğunu belirtildiği kararda, "Herkes manevi varlığını koruma ve geliştirme, vicdan dini inanç, kanaat hak ve hürriyetlerine sahtir. Devletin zorunlu olarak verdiği eğitim ve öğretim haricindeki din eğitim ve öğretiminin kişilerin talebine, küçükler açısında ise kanuni temsilcilerin talebine bağlıdır" denildi. Kararda bu hakları ihlal edenlerin suç işlemiş olacağı vurgulandı.

Enes Kara da aile baskısıyla cemaat yurdunda kalmıştı

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara, cemaat yurdunda yaşadığı baskılardan ve yaşadığı gelecek kaygısından dolayı hayatına son vermişti. Enes Kara’nın babası Mehmet Kara, 25 yıldır Nur Cemaati içerisinde olduğunu belirterek, "Kaldığı yer güzel insanların kaldığı yerdi. Talebelerin kaldığı yerdi. Orada kalmasını tavsiye ettim. Devlet yurdunda başvuru yapmadık. Durumumuz iyi. Manevi olarak ahiretine faydası olsun istedim. Ben 25 yıldır Risale-i Nur okuyorum. Bir zararını görmedim. Ben bu cemaatin 25 yıldır içindeyim. Kaldığı yerde hiçbir sorun yoktu" ifadelerini kullanmıştı.