Yangından kurtulan ağaçları önce kesip sonra rapor hazırlamışlar

Yangından kurtulan ağaçları önce kesip sonra rapor hazırlamışlar
Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Mazı Köyü'nde 2021'de meydana gelen yangından zarar görmemiş ağaçların kesildiği şikayetleri üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün, ağaçların böceklendiği için kesildiğini açıklayan raporunun kesimden iki ay sonra hazırlandığı ortaya çıktı. Yani bölgedeki ağaçlar, usulsüz kesildi ardından rapor hazırlandı.

2021'in yaz aylarında Akdeniz ve Ege'de meydana gelen orman yangınlarından en çok etkilenen bölgelerden olan Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinde, 'Yangından zarar gören ağaçlar temizleniyor' denilerek başlatılan işlemde zarar görmeyen ağaçlar da kesildi. Medyascope'tan Doğu Erdoğlu'nun haberine göre bölge halkının şikayetlerinin ardından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, "Dışarıdan yangından etkilenmemiş gibi gözüken ağaçlar böceklenmiş, müdahale etmezsek böcekler diğer ağaçlara da sıçrar ve zarar büyür” yanıtını verdi.

Vatandaş belge istedi gerçek ortaya çıktı

Bölgede yaşayan vatandaşların Orman Bölge Müdürlüğü'nden belge istemesi üzerine ise kesim için hazırlanan raporun kesimden sonra hazırlandığı ortaya çıktı. Bölgede, Ocak 2022’de başlayan ağaç kesimlerine, 1 Mart tarihli rapor gösteren Orman Bölge Müdürlüğü, tepkiler üzerine "Evrak yoğunluğundan raporu hazırlayamadık” yanıtını verdi.

2-orman-raporu.jpg

Muğlalılar, durum üzerine Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne şikayette bulundu ve Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü hakkında soruşturma açılması için Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na başvurdu.

Ne olmuştu?

Milas ve Bodrum’un köylerinde, Ocak 2022'de yangından zarar görmemiş ağaçların da yangından sonra temizlik çalışmaları sırasında kesildiğine ilişkin vatandaşların şikayetleri olmuş, Fesleğen Köyü Muhtarı Erkan Kaba ise ormanlarda yanmış ağaçları temizlemek için çalışma başlatan kesimcilerin yaş ağaçları da kestiklerini söylemişti.