Üniversitede Çıplak Modelliğe Zorlama Skandalı!
Güzel sanatlar fakültelerinde çalışan canlı modeller, sözleşmelerinde olmamasına rağmen çıplak modelliğe zorlandıklarını belirtti. Devlet üniversitesinde çalışan bazı canlı modeller, fakülte idaresinin çıplak modellik yaptırma isteğine karşı çıktı. Bunun üzerine durumla ilgili tutanak düzenlendi. Canlı modellerin sözleşmeleri ile ilgili itirazlarının da olduğu öğrenildi.
Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı Hanifi Gökçer, devlet üniversitelerinde canlı modellik yapan çalışanların yeni sözleşmelerle çalışma şartlarının kötüleştiğini belirtti. Güzel sanatlar fakültelerinde canlı modellik yapan çalışanların çıplak modelliğe zorlandığını aktaran Gökçer, "Arkadaşlarımız maalesef hayatlarını sürdürebilmek için buna kimi zaman ses çıkaramıyor. Bu sorunun Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi’nde oldukça yoğun olduğunu biliyoruz. Konuda hakkında YÖK’ün arkadaşlarımızın hakkına sahip çıkabilmesi için düzenlemeler yapması şart. Onuru ve gururu kırılan arkadaşlarımız zaten oldukça zor çalışma şartlarında olmaları sebebiyle seslerini kimseye duyuramıyor" dedi.
ÇIPLAK MODELLİĞE ZORLANIYORLAR
Dekanlık yetkilileri ve ders öğretmenleri tarafından zorla çıplak modellik yaptığını belirten A. Ö., "Sözleşmede yer almamasına rağmen çıplak modellik yapmaya zorlandım. Hem hakkım ödenmiyor hem de bu tarz bir baskıya maruz kalıyorum. Maddi açıdan zorladıkları yetmiyormuş gibi bir de bunun gibi travmatik olaylar yaşatılıyor" dedi.
ŞİKAYET EDİNCE İŞTEN ÇIKARILIYORLAR
İçinde bulundukları olumsuzluklara itiraz eden meslektaşlarının görevlerinden uzaklaştırılabildiğini ifade eden A. Ö., "Bundan şikayetçi olan arkadaşlarımızı işten çıkardıkları da oldu, her ne kadar birçoğu işine geri dönebilse de geçim kaygısıyla çıplak modelliğe boyun eğmek zorunda kalabiliyorlar" diye ekledi.
“SİGORTA PRİMLERİMİZ YATIRILMIYOR”
Devlet üniversitelerinin güzel sanatlar fakültelerinde öğrenciler için canlı modellik yapan A. Ö., değişen mevzuatla kazançlarının zaman zaman asgari ücretin altına düştüğünü ifade etti. Eğitim-öğretim dönemi içinde ve resmî tatiller hariç tutularak çalıştırıldığını ifade eden A. Ö., sözleşmeleri yüzünden başka bir işte çalışamadıklarını belirtirken kazançlarının yarı yarıya kadar düştüğünü aktardı.
Sigorta primlerinin yatırılmadığını ifade eden A. Ö., "Ücretlerimiz yaz tatillerinde, resmi ve dini tatillerde kesiliyor, bu sebeple sigorta primlerimiz de yatırılmıyor. Haliyle yıl bazında eksik kaldığı için emekliliğimiz de zorlaşıyor" dedi.