Ümraniye faciasını örnek gösteren eski başkan uyardı: Her an patlayabilir
2004-2009 yılları arasında Zonguldak Belediye Başkanlığı yapan Secaattin Gonca, kente gözlerden kaçan büyük tehlikeyi açıkladı.
Zonguldak’ın Kozlu ilçesi sahil yolu güzergahında eskiden katı atıkların toplandığı (çöp döküm yeri) alanda yıllar önce Kocaeli Üniversitesi tarafından metan gazı tespit edilmişti.
İslah edilmeyen bölge halihazırda hafriyat döküm alanı olarak kullanırken etrafında bazı akaryakıt istasyonları olması vatandaşları endişelendiriyor.
ÜMRANİYE PATLAMASINI ÖRNEK GÖSTERDİ
Konuya ilişkin Gazeteci Orhan Akyüz’e konuşan Secaattin Gonca, “Yıllarca sık sık burayı dillendirerek gündeme getiriyorum, ne yazık ki sorumlu yetkililerden bugüne dek ‘tık’ yok. Neyi bekliyorlar, vurdumduymazlığın böylesine de pes doğrusu. Maalesef 28 Nisan 1993’de İstanbul'un Ümraniye ilçesi Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazının patlaması sonucu meydana gelen üzücü facia halen hafızalarımızda, benzer durumun yaşanmamasını diliyorum, ancak sadece dilemekle olunamayacağını da bilmemiz lazım. Mutlaka tedbir alınmalı diyorum. Son pişmanlığın fayda vermeyeceği her daim aşikardır. Sorumlular şapkalarını önlerine koymalılar. Buradaki sorun göz ardı edilemez” dedi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MİLLET BAHÇESİ PROJESİNE KARŞI ÇIKTI
Alanın Cumhurbaşkanlığınca Millet Bahçesi yapılmak istendiğini söyleyen Secaattin Gonca “TOKİ Başkanlığı’nın; 21 Haziran 2021 tarihli yazısı ile Millet Bahçesi yapılması düşünülen alanın vahşi çöp depolama alanı olması sebebiyle Kocaeli Üniversitesi’ne hazırlattırılan raporda, sahanın mevcut ‘biyogaz’ potansiyeli ile Millet Bahçesi olarak değerlendirilemiyeceğinin bildirildiği, alanla ilgili yapılacak rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin plan, proje ve ıslah çalışmalarının ‘ilgili kurumlarca’ yapıldıktan sonra bahse konu alanda Millet Bahçesi projesine başlanabilecektir deniliyor.İlgili bakanlığın, Zonguldak Valiliği’ne gönderdiği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) 16 Temmuz 2021 tarih ve 1211870 sayılı yazısıyla Millet Bahçesi’ne ilişkin proje ve inşaat faliyetlerine ara verildiği bildirilmiştir.Sonuç olarak TOKİ Başkanlığı, Millet Bahçesi projesini yaklaşık 4 yıl önce başlatmış. İlgi yazılarıyla çöp döküm alanının ıslah ve rehabilitasyon çalışmalarının ilgili kurumlarca yapılmasını istemiş. Burasının rehabilite edilerek yeşil alan oluşturulup halkın kullanımına sosyal donatı alanları oluşturularak sunulması gerekirken, halihazırda bir adım atılmamış olmasını üzüntüyle görüyorum” ifadelerini kullandı.
"NE ZAMAN PATLAYACAĞI BELLİ OLMAYAN SAATLİ BOMBA GİBİ"
Alanın büyük bir tehlike içerdiğini belirten Secaattin Gonca, “Çöp metan gazı, teknik olarak kontrol altına alınıp zararsız hale getirilmemesi durumunda ne zaman patlayacağı belli olmayan saatli bomba gibi… Dediğim gibi Kozlu ilçesi sahil yolu güzergahındaki çöp döküm alanında sıkışan ve atmosferin havasıyla karışan saatli bomba niteliğindeki metan gazının günün birinde aniden patlayabileceği uyarısında bulunuyorum. Hiçbir zaman bu durum küçümsemeye, ihmale gelmez. Böyle ihmal ve önemsememe hem mal, hem de can kaybına sebep olabilir” sözlerini sarf etti.