Ülkenin dört bir yanında kadınlar sokaklara çıktı: Kadın cinayetleri politiktir
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında eylemdeydi. Ülkenin pek çok kentinde tüm yasaklama ve engellemelere rağmen kadınlar sokaklarda seslerini duyurmayı başardılar.
HATAY'LI KADINLAR: BU ŞEHRİ BİZ AYDINLATACAĞIZ
Antakya’da sokağa çıkan kadınlar, depremin üzerinden 21 ay geçmesine rağmen hala aydınlatılmayan karanlık sokaklarda yürüdü. Kadınlar, "Bu şehri kadınlar aydınlatacak" sloganı attı.
Defne ilçesi Aşağıokçular mahallesinde toplanan kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında "jin jiyan azadi", "kadınlar birlikte güçlü" "mare haya hürriya" "bu kenti kadınlar aydınlatacak" sloganları, alkış ve zılgıtlarla yürüdü. Kadınlar adına açıklama yapan Yaren Sakar, hem Türkiye hem dünyada hükümetlere başkanlık eden otoriter liderlerin; cinsiyetçi, dinci, milliyetçi ideolojileriyle kadının bedenine, kimliğine ve emeğine dönük saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.
SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: KADIN CİNAYETLERİ MÜNFERİT DEĞİL POLİTİKTİR
Samsun'da yüzlerce kadın İlkadım ilçesinde toplandı. Samsun Kadın Dayanışması'nın düzenlediği yürüyüş sonrası basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Samsun Kadın Dayanışması adına Şafak Aydın, Emel Çakır okudu.
Şafak Aydın "İsyandayız çünkü; kadınlar İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için öldürülüyor" diyerek şu açıklamalarda bulundu:
"Bugün 25 Kasım. Biz kadınlar dünyanın dört bir yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı isyanımızı meydanlara taşımak, kadın dayanışmasının sınırları aşan gücüyle buluşmak ve itirazımızı hep birlikte duyurmak için sokaklarda ve isyandayız. İsyandayız çünkü; dünya genelinde her gün yüzlerce kadın, yakınındaki erkekler tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz bırakılıyor ve öldürülüyor! İsyandayız çünkü; kadınlar İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için öldürülüyor! İsyandayız çünkü; kadınlar yeterli sığınak ve danışma merkezi açmaya bütçe ayrılmadığı için şiddete mahkûm ediliyor ve öldürülüyor. İsyandayız, çünkü on binlerce kadın ve yüzlerce çocuk cezaevlerinde yokluğa mahkûm ediliyor. 498 çocuğun anne ve babası tutuklu 706 çocuk ise yasaya aykırı olarak anneleri ile cezaevlerinde büyüyor. Türkiye’de de yıllardır devam eden mücadelemiz geçtiğimiz aylarda önce Narin’e, Sıla bebeğe yaşatılanlar, evlatlarını doyurmak için kâğıt toplayan kadının evde bırakmak zorunda kaldığı 5 çocuğun yanarak can vermesi, yine Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’in vahşice katledilmeleri kadınların öfkesini ve mücadele direncini arttırdı. Türkiye’nin tüm kentlerinden okul önlerinden üniversite kampüslerine mahallelerden kent meydanlarına kadar örgütlü bir ses yükseldi Kadın cinayetleri münferit değil politiktir."
ÇEŞME'DE KADINLAR ŞİDDETE VE İSTİSMARA KARŞI YÜRÜDÜ: BİZİ VAZGEÇİREMEYECEKSİNİZ
"Kadına Yönelik Şiddet ve Istismarı Önleme Farkındalık Yürüyüşü"ne katılan Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, 2024 yılında katledilen kadın sayısının 411' olduğunu belirterek "Kadınların katledilmesi engellene kadar. İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar bizler haykırmaya devam edeceğiz. Her kadının, her çocuğun yanında olmaya devam edeceğiz. Bizi yıldıramayacaksınız, bizi vazgeçiremeyeceksiniz. Kadın mücadelemizden asla vazgeçmiyoruz" dedi.
GAZİANTEP'TE KADINLARIN SESİ ŞİDDETE KARŞI YÜKSELDİ
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu çatısı altında bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında basın açıklaması yaptı. Açıklamada, hem Türkiye’de hem dünyada kadınların haklarına yönelik saldırıların arttığı, buna karşılık kadın mücadelesinin de güçlenerek devam ettiği vurgulandı.
Gaziantep’te gerçekleştirilen basın açıklamasında, İran’dan Hindistan’a uzanan örneklerle otoriter rejimlerin kadın bedenine yönelik baskılarına dikkat çekildi. İran’da Masha Amini’nin ölümünün ardından büyüyen protestolar ve Hindistan’da bir kadın doktorun tecavüz edilerek öldürülmesi sonrası yapılan kitlesel eylemler, kadınların mücadelesine örnek gösterildi.
HOPA'DA SÖYLEŞİ VE YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
Hopa Belediyesi, CHP Kadın Kolları ve Artvin Barosu iş birliğiyle bir söyleşi düzenlendi. Hopalı kadınlar ise Hüsni Ciner İlkokulu'nda bir araya gelerek Hopa Meydanı'na yürüdü.
"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" kapsamında düzenlenen söyleşinin açılış konuşmasını yapan CHP Hopa Kadın Kolları Başkanı Şeniz Aytaş şunları söyledi:
"Siyaset yapmaktan da emeğimizin hakkını savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Eşit, özgür ve demokratik bir gelecek; biz kadınların ellerinde yükselecek. Yaşamın her köşesini sevgiyle, barışla, kardeşlikle ve güvenli bir gelecekle donatmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. El birliğiyle dünyayı değiştireceğiz. Cesaret biziz, azim biziz, emek biziz. Biz kadınız. Biz her iki kişiden biriyiz. Bugün burada ortaya konulan görüşler ve işbirliği ruhu, hepimizin bu hayatta ne kadar önemli bir role sahip olduğumuzu bir kez daha gösterecektir.
"KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR"
Zeliha Yıldırım, Hopalı kadınlar adına yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Bundan 64 yıl önce, 25 Kasım 1960 tarihinde Patria, Minerva ve Maria Mirabel kardeşler, faşist diktatörlükle yönetilen ülkelerinde özgürlük mücadelesi verdikleri için rejim güçleri tarafından tecavüze uğradılar ve katledildiler. Kadınların bu mücadelesi bize ilham olmaya devam ediyor. Bu hikaye, kadınlara yönelen tüm şiddet biçimlerine karşı direnmenin, mücadele etmenin ve aynı zamanda demokrasi ve eşitlik mücadelesinin sembolüdür. Hem Türkiye’de hem de dünyada hükümetlere başkanlık eden otoriter liderler, cinsiyetçi, dinci, milliyetçi ideolojileriyle kadının bedenine, kimliğine ve emeğine dönük saldırılarını sürdürüyor. Sağ muhafazakâr iktidarların kadın bedeni üzerinden yürüttükleri kadın kazanımlarına dönük saldırılar arttıkça kadınların mücadeleleri de büyüyor."
ANKARA'DA DA KADINLAR, 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ'NDE SOKAKTAYDI
Ankara’da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde, Kolej Meydanı'nda buluştu. Polis, Sakarya Caddesi'ne yürümek isteyen kadınlara izin vermedi, arbede yaşandı. Kadınlar, “barikatı aç” sloganları attı.