"Ülke genelinde genel grev yapılmalı"
KESK’in iş kollarından ESM, SES ve YAPI-YOL-SEN bir araya gelerek ortaklaşa satın aldıkları dairenin açılışını yaptı. KESK ve bağlı sendikalar toplu sözleşme sürecine hazırlık kapsamında şimdilik üç ayı kapsayan bir örgütlenme ve sorunların tespitiyle ilgili bir çalışmayı başlattıklarını söyleyen YAPI-YOL SEN Genel Başkanı Gültekin Narinli açılışta yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
"Biliyorsunuz çok zorlu bir süreçten geçiyor ülkemizin emekçileri, işçi sınıfı. Dolayısıyla bu yoğun gündem içerisinde de ciddi bir mücadele programında aslında yeniden başladığımız bir süreci de içeriyor. KESK ve bağlı sendikalar toplu sözleşme sürecine hazırlık kapsamında şimdilik üç ayı kapsayan bir örgütlenme ve sorunların tespitiyle ilgili bir çalışmayı başlatıyorlar bu Pazartesi’den itibaren.
Biz de bu çalışmanın bir parçasıyız. Biliyorsunuz ülkemiz uzun zamandan beri derin bir ekonomik krizin pençesinde ve bu ekonomik kriz ciddi bir biçimde özellikle emekçi kesimleri giderek fakirleştiren ve derin bir yoksulluğu dayatan bir süreç ve bu sürecin kısa vadede de çözülebileceğine dair bir belirti de görünmüyor.
İşte Ocak ayında kamu çalışanlarına yüzde 11.54, emeklilere de ortalama yüzde 15 civarında zam yapıldı. Ama Ocak ayı enflasyonu 5.5 civarlarında çıktı. Dolayısıyla Ocak ayında verilen zammın bile yarısından fazlasının enflasyonuna eritildiği bir süreç yaşıyoruz.”
"16 MİLYON AÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞIYORUZ"
Emeklileri ciddi biçimde fakirleştiren, yoksullaştıran bir süreç var. Dolayısıyla buna karşı bir mücadele, bütün işçi sınıfını tanımlayan sendikaların bir araya geleceği bir birleşik mücadeleye de ihtiyaç var. Belki de Mayıs ayına doğru, bizim KESK olarak talebimiz bu.
"NİSAN MAYIS AYLARINDA GENEL GRV YAPILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Bu bir genel grev, genel direniş başlığı altında Nisan-Mayıs aylarında bir büyük eylemin de Türkiye'de yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İşte bu ülkede 16 milyon emekçi açlık sınırının altında bir maaşla yaşamaya mahkûm edilmiş durumda.
Çok ciddi bir problem. 5510 sayılı yasayla 2008 yılından sonra işe giren arkadaşlarımız hem yıl olarak çalışma yılı olarak çok ciddi mağdur haldeler hem de eğer bugün 4 yıllık fakülte mezunu, bir kamu çalışanı 30 yıl çalıştıktan sonra emekli olduğunda bugünün rakamlarıyla 14-15 bin lira gibi bir emekli maaşına mahkûm olarak yaşamak zorunda. Ağustos ayında toplu sözleşme yapılacak.
"GREV OLMADAN SENDİKA OLMAZ DİYORUZ"
Toplu sözleşme dediğimiz şey kamu alanında çok derin bir problem. Biz en başından beri KESK olarak grevli toplu sözleşmeli bir sendikal mücadelenin doğru olduğunu inanıyoruz. Grev olmadan sendika olmaz diyoruz.
Ama bu kadük sendika yasası ve hükümetin kendisinin kurdurduğu Memur-Sen, Kamu-Sen gibi kontra sendikalarla yapılan toplu sözleşmeler çok ciddi biçimde kamu çalışanlarının haklarının, özellikle ekonomik haklarının tırpanlanmasına ve fakirleşmesine neden oluyor. Bu derin yoksulluğa sebep olanların bu iktidardan gönderilmesiyle de ilgili bir mücadele yürütmek durumundayız. Yoksul halk kesimleriyle, emekçilerle birlikte bu ülkede emek, demokrasi ve barış mücadelesini bir arada yürütmeye kararlıyız."