Türkiye'nin Yolsuzluk Puanında Büyük Gerileme

Türkiye'nin Yolsuzluk Puanında Büyük Gerileme
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün endeksine göre, Türkiye en sert düşüşün yaşandığı ülkeler arasında.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi raporuna göre, Türkiye yolsuzlukla mücadeledeki performansında düşüş eğilimini sürdürdü ve 100 üzerinden 34 puan alarak en sert düşüş yaşayan ülkeler arasında yer aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarını açıkladı ve Türkiye'nin yolsuzlukla mücadeledeki performansında ciddi bir gerileme yaşandığını bildirdi.

Ülkelerin yolsuzluk seviyelerini değerlendiren endeks, en düşük skorun 0, en yüksek skorun ise 100 olduğu bir ölçeği kullanır. Türkiye, 100 üzerinden 34 puan alarak, en temiz ülkenin skoru olan 100'den oldukça uzak bir konumda yer aldı. Bu puan, 2014'e göre %11, 2018'e göre ise %7 oranında bir düşüşü temsil etmektedir.

Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde, Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler arasında ortalama skor 35'e kadar düştü. Bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik, artan otoriterleşme ve sistemsel yolsuzluğun etkili olduğu vurgulandı.

Raporda, bölgede son on yılda skorunu iyileştirmeyi başaran beş ülke ve gerileyen üç ülke tespit edildi. Türkiye, Bosna-Hersek ve Türkmenistan ile birlikte 34 puanla en sert düşüş yaşayan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye'nin, Rusya ve Tacikistan'ın tarihlerindeki en düşük endeks skorlarına ulaştığı belirtildi.