Türkiye'nin ilk 1 Mayıs Anıtı'nı Komünist Başkan Tunceli'ye diktirdi

Türkiye'nin ilk 1 Mayıs Anıtı'nı Komünist Başkan Tunceli'ye diktirdi
'Komünist Başkan' olarak bilinen Türkiye'nin ilk ve tek Komünist Belediye Başkanı olan Tunceli'nin TKP'li Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, kent merkezin girişinde bulunan Demiroluk Meydanı'na 1 Mayıs'ı sembolize eden anıt diktirdi.

FERİT DEMİR

Salgın kuralları ve tam kapanma yasakları nedeniyle 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamalarının Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Tunceli'de de izin verilmedi. 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesi nedeniyle Türkiye'de ilk kez Tunceli'de yaptırılan 1 Mayıs Anıtı'nın açılışı resmi olarak yapılmadı ama tamamlanan anıta Komünist Başkan çelenk bırakmayı başardı.

Tunceli Belediyesi tarafından yaptırılan ve şehrin Çarşı merkezi girişinde bulunan Demiroluk Meydanı'na diktirilen 1 mayıs Anıtı 3.5 metre genişliğinde ve 4.5 metre yüksekliğinde. Anıt, bütün dünyada 1 Mayıs'ın sembolü olan bir işçinin avuçları içindeki dünya şeklinde yaptırılmış. Anıtın alt kısmında 1 Mayıs'ın tarihçesi de yer alıyor.

Türkiye'nin ilk ve tek 1 Mayıs anıtını yaptıran 'Komünist Başkan' Fatih Mehmet Maçoğlu, 1 Mayıs yasakları nedeniyle anıtı törenle açamadı ama anıta belediye meclis üyeleri ile birlikte çelenk koyarak Halk TV'ye özel açıklamalarda bulundu.

whatsapp-image-2021-05-02-at-12-28-07.jpeg

Başkan Maçoğlu, Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e yaptığı açıklamalarda anıtı dayanışma ruhu ile yaptırdıklarını, gerek tasarımı yapan gerekse heykeltraşın ücret talep etmediğini belirterek, "Bizler demokratik halk dayanışmasının bileşenleriyiz. Bu heykel yapımı bizim bileşenler tarafından önerildi önce komisyonlarda tartıştık daha sora da konuyu Belediye Meclisimizin gündemine getirdik. 1 Mayıs Anıtı yapımı talebimiz meclisimizde görüşüldüğü sırada bütün üyelerimizin oy birliği ile karar belediye meclisimizden çıktıktan sonra hemen anıtın yapımına başladık. Tasarımını yapan arkadaşımız Orhan Taylan, anıtı yapan heykaltıraş arkadaşımız Sefa Sarıçoban Tunceli'ye gelerek bu anıtı bizimle dayanışma amacıyla yaptılar. Bu iki arkadaşımız bizlerden hiç bir maddi talepte bulunmadılar kendilerine sonsuz teşekkür borçluyuz. Yine anıtın yapımında birkaç arkadaşımız ekonomik destek verdi. Bu meydan yapılırken ihale yapmadık 300 civarında vatandaşımız gönüllülük esasında gelip çalıştı ve meydanı halkımız ile birlikte el birliği ile yaptık" dedi.

whatsapp-image-2021-05-02-at-12-28-06.jpeg

Maçoğlu açıklamasının devamında anıtı yaparken hiçbir engel ile karşılaşmadıklarını da dikkat çekerken "Heykeli yapmaya başladığımızdan bugüne hiçbir yasal yada farklı bir sıkıntı olmadı. Zaten belediyelerin kente dair bu tür çalışma yapma hakları var. Zaten 1 Mayıs uzun yılardır resmi bayram statüsünde kutlanıyor. Bugün de işçiler resmi izinli sayılıyor. Biz sosyalist belediyeler 1 Mayıs'ın önemini biliyoruz bu tür çalışmalar yürütmemiz de normal. Bu anlamda bugün Türkiye'de devletin bir kurumunun özellikle sosyalist bir kurumun bu tür çalışma yapması da daha da anlamlıdır. Bugün salgın yasakları nedeniyle belki görkemli bir açılış olmadı ama gelecek yılarda burada görkemli 1 Mayıslar kutlanacaktır" diye konuştu.

Başkan Maçoğlu, anıtın alt kısmına yazılan 1 Mayıs'ın tarihçesi hakkında da bilgi verirken "Anıtı, 1886 yılında 4 işçinin 8 saatlik çalışma süresi için verdikleri mücadelenin tarihçesi var, yani 1 Mayıs'ın anlamı neden kutlandığı yazıyor. Bütün işçilerin hak mücadelesini anlatan ve sembolize eden bir anıttır ilimize yaptırdığımız bu anıt. Biz sosyalistler işçilerin emekçilerin alın terleri ile nasırlı elleri ile yüzyıllardır mücadele ettikleri hak mücadelelerinde hep yanlarında olduk bu anıtta sonsuza kadar işçi ve emekçilerin yanında olacağımızın göstergesi ve emeğe olan saygımızın bir kanıtıdır" dedi.

Komünist Başkan Maçoğlu, Türkiye'de bir ilk olan 1 Mayıs Anıtı'nın dikildiği Demiroluk Meydanı'nın isminin 1 Mayıs Meydanı olarak değiştirileceğini, anıta ilk çelengi, ilk karanfilleri 1977 1 Mayısı'nda şehit olan emekçiler adına koyduklarını belirterek, "Salgın yasaklarını olduğu için görkemli bir tören yapamadık. Ama önümüzdeki yıllarda 1 mayıs artık bu alanda bu anıtın bulunduğu yerde kutlanacaktır. Önümüzdeki günlerde bu meydanın ismini de 1 Mayıs Meydanı olarak değiştireceğiz. Bugün belediye başkan yardımcılarımız ve belediye meclis üyelerimiz ile anıtın açılışını yaparak ilk çelengi ve ilk karanfilleri anıta bıraktık. Anıta ilk karanfilleri ve ilk çelengi 1 mayıs 1977'de Taksim'de şehit edilen 34 emekçi dostumuzun anısına koyduk ve onları bir kez daha saygı ile andık'' diyerek sözlerini tamamladı.