Türkiye'de ilk koronavirüs iddiası

Türkiye'de ilk koronavirüs iddiası
Gazeteci Barış Yarkadaş, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 6 yaşındaki bir Çinli çocuğa koronavirüs teşhisi konulduğunu iddia etti. Sağlık Bakanı Koca Çinli çocuğa yapılan test sonucunun İnfluenza B (Grip) çıktığını bildirdi.

Dün gece saat 21.00 sularında 6 yaşındaki bir Çinli çocuğa 'koronavirüs' tanısı konulduğu iddia edildi.

Yarkadaş'ın iddiası şöyle:

Dün gece saat 21.00 sularında 6 yaşındaki Çinli bir çocuk, ailesi tarafından Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'ne getirildi. Çocuk, ilk tedavisinin ardından ilaç verilerek evine gönderildi. Ancak ailesi gece geç saatlerde bu kez İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvurdu.

 

İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Acil Birimi, 6 yaşındaki çocuk hastaya "Coronavirüs" tanısı koydu, hastayı izole etti; katı da "yeşil alan"a dönüştürdü. Ancak beni arayıp durumu aktaran ve aynı birimde başka hastalıklardan tedavi gören hasta yakınları tedirgin.

 

Aileler şunu diyor:

 

Çinli çocuğun tedavi altına alındığı bölgede tam anlamıyla bir 'karantina' yok. Aynı katta başka çocuklar da var. Personel ise sadece maske takıyor. Hiçbir personelde koruyucu kıyafet yok." Sağlık Bakanlığı yetkilileri, umarım bu eksiği hemen giderir ve gerekli önlemi alır.

Hastaneden yanıt yok

halktvcomtr'nin ulaştığı hastaneden "Açıklama yapamıyoruz şu an için" yanıtı geldi. Karantina ve yeşil alan oluşturulup oluşturulmadığı konusunu sorduğumuzda ise "Şu an için öyle bir durum yok, henüz açıklama yapamıyoruz" yanıtını aldık.

Barış Yarkadaş belge yayımladı

Barış Yarkadaş, Çinli çocuğa yeni tip koronavirüs tanısının kesin olarak konulduğu belgeyi yayımladı.

Yarkadaş, Twitter hesabından şu ifadeleri kullandı, "Hasta haklarına saygıdan dolayı Çinli çocukla ilgili fazla bilgi vermek istemedim. Ancak yandaş medya ve Sağlık Bakanlığı beni yalanlamaya çalışınca belgeyi yayınlamak şart oldu. İŞTE BELGE: Bakın bakalım Y. M. adlı 6 yaşındaki kız çocuğu için Dr. hangi teşhisi koymuş!"

kesintani.jpg

Sağlık Bakanlığı 'koronavirüs' rehberi yayımlamıştı

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda 'koronavirüs' rehebeti yayımlamıştı. Bakanlık, olası vaka tanımlandığı anda ilgili sağlık kuruluşlarından vakayı en hızlı şekilde İl Sağlık Müdürlüğüne 'Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Mekanizması' kapsamında, U07.3 ICD 10 tanı kodu kullanarak bildirmelerini istemişti.

Barış Yarkadaş'ın paylaştığı ekran görüntüsünde de ICD 10 tanı olarak U07.3 kullanıldığı görülüyor.

Fahrettin Koca'dan açıklama

Yarkadaş'ın Twitter hesabında paylaştığı fotoğrafın ardından ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yazılı bir açklama yaptı. Henüz numune çalışılmadan önce hasta bilgi giriş formunun “kesin tanı” gibi işaretlendiğini ve servis edildiğini belirten Koca, "Kasten panik oluşturulmaya çalışıldığı açıktır" dedi.

Koca'nın açıklaması şöyle:

Çapa Tıp Fakültesinde halsizlik ve ateş şikayetiyle başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğun durumuyla ilgili sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğine yönelik bu açıklamaya gerek görülmüştür.

Genel durumu iyi olan çocuğun ateşi düşmüştür. Solunum sıkıntısı ve benzeri bir şikayeti de bulunmamaktadır. Klinik tablo koronavirüse uymamakla birlikte, hasta Çin’in Şangay şehrinden geldiği için tedbiren gözlem altına alınmıştır.

Çapa tıp fakültesinde yapılan İnfluenza testinin sonucu İnflenza B (mevsimsel grip etkeni) çıkmıştır.

Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafta ise hastaya yönelik “koronavirüs şüphesi”, henüz numune çalışılmadan önce hasta bilgi giriş formu “kesin tanı” gibi işaretlenmiş ve servis edilmiştir. Bu fotoğrafla, kasten panik oluşturulmaya çalışıldığı açıktır.

Vatandaşlarımızın Bakanlık tarafından yapılacak resmî açıklamaları takip etmelerini ve bunun dışındaki bilgilere itimat etmemelerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Test sonucu İnfluenza B (grip) çıktı

Sağlık Bakanı Koca daha sonra yaptığı açıklamada Çapa Tıp Fakültesinde takip edilen Çinli çocuğa yapılan test sonucunun İnfluenza B (Grip) çıktığını bildirdi.

Etiketler :