Türkiye Gazeteciler Sendikası soruyor: Basın kartlarımız nerede?

Türkiye Gazeteciler Sendikası soruyor: Basın kartlarımız nerede?
Geçtiğimiz günlerde muhalif gazeteler BirGün, Evrensel ve Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının basın kartları iptal edilmişti. Türkiye Gazeteciler Sendikası bugün konuya ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın basın metni şu şekilde; 

Basına ve Kamuoyuna,

İcazetli gazeteci olmadık, olmayacağız. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün lağvedilerek tüm görev yetkilerinin devredildiği Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı hak, hukuk tanımayan uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. İletişim Başkanlığı Anayasa'ya, yasalara uymayan bir karar vererek yüzlerce gazetecinin basın kartını hiçbir gerekçe sunmadan iptal etti. 

gazete-002.jpg

Ancak İletişim Başkanlığı kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri adım atarak iptal ettiği Sarı Basın Kartlarını yeniden kullanıma açtı. Görünen o ki İletişim Başkanlığı yaptığı hatadan dönme yolunu seçti. Örgütlü mücadele bir kez daha kazandı.

Meslektaşlarımızın yaşadıkları bu mağduriyeti giderme yolunu seçen İletişim Başkanlığına tekrar bir çağrıda bulunarak bir yıldır hiçbir gerekçe gösterilmeden verilmeyen turkuaz kartlarını da bir an önce vermeye çağırıyoruz. 
Gazeteciler cezalandırılmak isteniyor.

Türkiye’de gazetecilerin taşıdığı sarı basın kartı hep tartışma konusu oldu. Buna karşın gazeteciler kartlarına 2015’e kadar kolay ulaşabiliyorken, 2015’te Basın Kartı Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle kart almak zorlaştı. 2018’de Basın Kartı Yönetmeliği değiştirilerek, gazeteci meslek örgütü temsilcileri komisyondan çıkarıldı.

2019’da sarı basın kartı turkuaz rengine çevrildi ve tüm kartların yenilenmesi için başvuru yapılması istendi. Aradan geçen bir yıl içinde yüzlerce gazetecinin kartı yenilenmedi. İncelemede olduğu, yenileneceği ifade edildi. Bu uzun sürenin ardından eski kartlarını hala kullanabilen gazetecilerin basın kartlarının ise 23 Ocak itibariyle iptal edildiğini öğrendik. Kartların neden iptal edildiğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığı gibi gazetecilerin telefonlarına da yanıt verilmedi. 

İletişim Başkanlığı'nın bu sessizliği 26 Ocak akşamına kadar devam etti. Sisteme giren meslektaşlarımız Sarı Basın kartlarının yeniden kullanıma açıldığını gördü. Bir pazar akşamı kararından dönen İletişim Başkanlığı belli ki incelemelerini tamamlamış. 

Bugün bizler iktidarın gazetecisiysek varsın yoksa yoksun dayatmasını kabul etmedik etmiyoruz. Gazeteciler olarak kimsenin icazetine ihtiyaç duymuyoruz. Tek düsturumuz olan "halkın haber alma hakkı"nı korumak istiyoruz. 
Bunun için de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığını bir an önce bu konuya açıklık getirmeye, yıllardır bu kartı taşıyan gazetecilerin kartlarının neden yenilenmediğini, iptal edilme gerekçelerini kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz. Bir yıldır "inceleme" denilerek bekletilen meslektaşlarımızın kartlarının bir an önce verilmesini istiyoruz. 
İletişim Başkanlığı inatla “Basın kartları iptal edilmedi” açıklaması yapıyor. 

O halde kartlarımız nerede?

ozan.jpg
 

Etiketler :