Türk savunma sanayi tarihi ihracat gerçekleştirdi

Türk savunma sanayi tarihi ihracat gerçekleştirdi
Türk Savunma Sanayii dünyanın önde gelen firmalarını geride bıraktı. Tarihi bir ihracat başarısına daha imza atan Türk Savunma Sanayii, Portekiz'le imzalanan sözleşme ile Türkiye ilk defa, askeri gemi ihracatı yapacağını duyurdu.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Portekiz Deniz Kuvvetleri için gerçekleştirdiği ihalede dünya çapında önde gelen askeri denizcilik firmalarını geride bırakarak, Türkiye’de iki adet Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi inşa etmek için sözleşme imzaladı. Bu projeyle Türkiye, Portekiz’e askeri gemi ihracatında bir ilk gerçekleştirmiş oldu.

SAVUNMA SANAYİ İŞBİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

Portekiz’in başkenti Lizbon'da gerçekleştirilen imza törenine, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Henrique Gouveia e Melo ve diğer üst düzey yetkililer katıldı. Bu anlaşma, Türkiye ve Portekiz arasındaki savunma sanayi işbirliğini derinleştiriyor ve denizcilik alanında önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

a.png

TÜRKİYE, AB VE NATO ÜYESİ ÜLKELERE ASKERİ GEMİ İHRACATINA BAŞLADI

Bu sözleşme, Türkiye'nin bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatında gerçekleştirdiği ilk başarı olarak kayıtlara geçti. Prof. Dr. Görgün, Türkiye’nin NATO müttefikleriyle savunma sanayi alanında güçlü işbirlikleri kurmayı stratejik öncelik olarak belirlediğini vurguladı. Gemiler, Portekiz Donanması'nın operasyonel etkinliğini artıracak ve çeşitli görevlerde hızla yanıt verebilecektir.

PORTEKİZ’İN DENİZ GÜVENLİĞİNE KATKI VE ORTAKLIK VURGUSU

Prof. Dr. Görgün, bu anlaşmanın yalnızca yeni gemi edinimiyle sınırlı kalmayacağını, iki ülke arasında daha geniş bir işbirliğinin başlangıcını oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, savunma sanayi alanındaki gelişimlerinin yalnızca gemi üretimiyle sınırlı olmadığını, insansız sistemler, elektronik harp ve daha fazla gemi inşası gibi alanlarda da işbirlikleri aradıklarını ifade etti.

GEMİLERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Yeni gemiler, 18 knot azami hız ve yüksek kargo kapasitesine sahip olacak. Ayrıca, helikopter ve İHA'lar için özel platformlar ve hangarlar içerecek. Gemiler, tüm temel harp nevilerine yönelik sensörler ve silah sistemleriyle donatılacak ve NATO standartlarında tasarlanacak.

b.png

PORTEKİZ DONANMASI İÇİN STRATEJİK YATIRIM

Bu projeyle, Portekiz Donanması'nın denizcilik alanındaki görev kapasitesini artırması hedefleniyor. İki ülke arasındaki işbirliği, NATO’nun kolektif savunma hedeflerine de katkı sağlayacak şekilde derinleşecek. Güleryüz, bu projeyle Türkiye’nin savunma sanayiindeki mühendislik başarısını bir kez daha dünya sahnesine taşımaktan gurur duyduklarını belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)