09:05'te hayat durdu: Toplu taşımalarda Ata'ya saygı duruşu
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84. yıl dönümünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) tüm birimlerinde, İstanbul’un yollarında ve toplu ulaşım araçlarında anıldı.
Metro ve tramvaylarda 84 bin kişi birden Ata’sına saygı duruşunda bulundu ve hep birlikte İstiklal Marşı okudu. İBB’nin özel anma törenlerinde ise Atatürk’ü anlatan konuşmalar ve etkinlikler düzenlendi. Onun sevdiği şarkılar söylendi film gösterimleri gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84. yıl dönümünde saat 09.05’te tüm yurtta olduğu gibi İstanbul’un cadde ve sokakları ile toplu ulaşım araçlarında anıldı.
Resmi törenlerin dışında gerçekleşen anma etkinliklerinde; trafikte özel araçlarından inen vatandaşlar, otobüs, vapur, tramvay ve metro gibi araçlarla seyahat eden İstanbullular ile yol çalışması yapan emekçiler 09.05’te hayatı durdurarak saygı duruşunda bulundu.
'Ulu Önder için vefatının 84. yılında 84 bin kişilik saygı duruşu
İstanbul’un metro ve tramvayları, sabah saatlerinden itibaren duygulandıran anlara sahne oldu. Sabahın erken saatlerinde metro ve tramvayları kullanan İstanbullular Zülfü Livaneli’nin 'Yiğidim Aslanım' şarkısı eşliğinde Atatürk’ü anma anonsu ile karşılandı.
Saat 09.05’te İBB iştiraklerinden Metro İstanbul’un işletmesini yaptığı 17 hatta bulunan 195 istasyonda tüm trenler durdu.
İstasyon ve araçlarda yapılan anonsla birlikte, o sırada metro ve tramvaylarda yolculuk yapan ve çalışanlarla birlikte toplam 84 bin kişi ayağa kalkarak Ata’sına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından tüm yolcular hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nı okudu.
İBB’nin tüm birimleri Ata’yı saygı ve minnetle andı
İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın katılımıyla İBB Saraçhane binasındaki Atatürk büstü önünde de bir anma töreni yapıldı. Büste çelengin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı yarıya indirildi. Şeref Özel Defteri Can Akın Çağlar tarafında imzalandı.
İBB Bakırköy ve Kasımpaşa ek binaları ile bağlı kuruluşlar İSKİ ve İETT, tüm dış birimler ve iştiraklerde anma törenleri düzenledi.
Florya Atatürk Ormanı ve Hacıosman Atatürk Kent Ormanı’nda “Atatürk Ormanları Ata’ya Saygı Yürüyüşü” yapıldı.
Şişli Atatürk Müzesi’nde Atatürk'ün çalışma odasına buket sunuldu, müze özel defteri imzalandı ve İBB Oda Orkestrası Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir konser verdi.
Enstitü İstanbul İSMEK, sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınla Prof. Dr. Ozana Ural’un katılımıyla 10 Kasım’da Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitime ve yetişkin eğitimine bakışı ve bugüne mirası üzerine bir söyleşi düzenledi.
İETT’nin töreninde Nutuk dinletisi ile “Ata'nın En büyük Mirası Cumhuriyet Sergisi”nin açılışı yapıldı. İstanbul Kongre Merkezi ve CRR’de Atatürk’ün sevdiği şarkılar çalındı. KÜLTÜR AŞ’nin çocuklara özel Atatürk ve oyun etkinlikleri ile atölyeleri devam ediyor. İBB Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü’nde anma törenin ardından Zülfü Livaneli'nin Veda filmi gösterildi.
'Saygıyla özlemle gururla'
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medyadan paylaştığı mesajında, “Milli Mücadelemizin mimarı, Cumhuriyetimizin kurucusu, fikirleriyle bugün hala yolumuzu aydınlatan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk; saygıyla, özlemle, gururla. Şehrin her yerine, vatanın her köşesine yazarım adını” dedi.
Ölümünün yıldönümünde Atatürk için mevlit okundu
Fuat Oktay: Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmeye devam edeceğiz
Kurtarıcı mı, devrimci mi, diktatör mü? Hangi parti seçmeni Atatürk'e nasıl bakıyor?
Anma sırasında hüngür hüngür ağladı: Gözyaşları Atatürk için aktı