Time dergisinden çarpıcı Meral Akşener analizi: Demir Lady, Erdoğan'ın en büyük rakibi

Time dergisinden çarpıcı Meral Akşener analizi: Demir Lady, Erdoğan'ın en büyük rakibi
Time dergisi, Türk siyasetini konu aldığı analizinde Meral Akşener'i öne çıakrarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük rakibi olarak gösterdi.

TIME Dergisi, Meral Akşener ve Türk siyaseti ile ilgili bir analiz yayınladı. Yazıda Akşener'den "demir lady" diye bahsedilirken, Erdoğan'ın önümüzdeki seçimlerde en güçlü rakibi olacağı belirtildi.

Meral Akşener ve Türk siyaseti ile ilgili web sitelerinde bir analiz yayınladı. Akşener'den "demir lady" ve "dişi kurt" diye bahsedilirken, önümüzdeki seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında en güçlü aday diye belirtiliyor.

İşte Meral Akşener Time söyleşisi:

(ÇEVİRİDİR)

TIME: Türkiye’nin “Demir Leydi” Meral Akşener Erdoğan’a Karşı Hazırlanıyor …

Meral Akşener savaşlardan kaçmaz. Türkiye’nin eski İçişleri Bakanı gayri resmi olarak Asena ya da dişi kurt olarak bilinir . Ülkenin ordusu, hükümeti iktidardan uzaklaştırmak için 1997’de adımlar attığında Generallere karşı durdu.

Bir zamanlar orduya meydan okuduğu için taraftarları, darbeye teşebbüs edildikten bir yıl sonra, Türkiye’nin demokrasisinin çöküş yolunda ayakta kalmasını umuyorlardı.

Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerdiği ve Türkiye’nin parlamenter sistemini kendi güçlü cumhurbaşkanlığının egemenliğindeki bir anayasa revizyonuna şiddetle karşı kampanya yürüttü. 16 Nisan’da referandumda dar, tartışmalı bir zafer kazanan Erdoğan , Akşener çok daha yüksek bir profil kazandı. O kadar throngs çekti ülke çapında kısık kampanya mitingler o halkı oy kullanmaya çağırdı burada ‘hayır.’ Dev kalabalıklar “Başbakan Meral!” Diye bağırdı.

2019’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın muhtemel bir mücadeleci olarak fısıldadı Akşener’in adı (“Ak-she-ner” olarak telaffuz edildi).

Mayıs ayında İstanbul’daki evinde TİME’a konuşan Yüzü, Erdoğan’ı nasıl salladığından bahsettiğinde aydınlandı. “Konfor alanını mahvettim” diyor, “çünkü ben gerçek bir rakip olduğumu biliyor.”

Bu rejime karşı cesaret edemeyen az kişi var. Başbakan ve cumhurbaşkanı olarak 14 yılın ardından Erdoğan, neredeyse muhalefet kaynaklarını bastırmak için harekete geçti ve partideki diğer liderleri serbest bırakarak muhalefet milletvekillerini hapse attı ve eleştirel haber kuruluşlarını sansürlendi. 2016’da Avrupa ve Amerika’yı süpüren muhafazakâr popülizm markasına benzer bir politika modeli çizerek bir dizi seçim kazanırken bunu yaptı.

Baskılar, bir yıl önce başarısız ve kanlı darbenin ardından 15 Temmuz 2016’da hızlandı. Bugüne kadar gazeteciler, öğrenciler ve devlet memurları da dahil olmak üzere 50 binden fazla kişi gözaltına alındı. Darboğaz son zamanlarda yoğunlaştı. Polis, Temmuz ayında Uluslararası Af Örgütü Türkiye şefi dahil olmak üzere 10 insan hakları aktivistini “terörizm” suçlamasıyla tutukladı.

Muhalif politikacılar bağışık değildir. Haziran ayında mahkeme, bir muhalefet milletvekilini, bir düzineden biri barajın arkasında kalan hükümet sızıntısı davasıyla bağlantılı olarak 25 yıl hapis cezasına çarptırdı. Türkiye’nin en büyük muhalefetteki CHP partisinin lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’daki muhalefetin en büyük gösterisi olan geniş bir “adalet” toplantısıyla sonuçlanan 280 mil uzunluğundaki protesto yürüyüşünü Ankara’da gerçekleştirdi . “Bu diktatörlüğün devri” dedi kalabalığa.

Ancak gri saçlı, gözetlenen muhalefet lideri, Erdoğan’a gerçek bir meydan okuma takmak için fakir konumda. Laik kuruluş CHP, 15 yıldır ulusal seçimleri kazanamadı ve Türk siyasetinde gözlemciler, Başkan’ı ele geçirmek için acımasızlıktan yoksun olduğunu düşünüyorlar. “Ailemdeki insanlar bile, Kemal Kılıçdaroğlu’nun harika bir adam olduğunu düşünüyorlar, ancak Erdoğan’ın oyununu nasıl oynayacağını bilmiyor. Ve onu yenmek için oyun oynamak zorundasınız, “diyor Washington’daki Orta Doğu Enstitüsü Türk Çalışmaları Merkezi direktörü Gonul Tol. “Öte yandan Meral Akşener, Erdoğan’a karşı çıkanların mesajını verdiği şekilde veya yönetiminden rahatsız olan bu mesajı iletmek açısından büyük bir iş başardığını” söyledi.

Akşener, Erdoğan’a benzersiz bir tehdit oluşturuyor çünkü siyaset markası, muhafazakar ve milliyetçi seçmenlerin benzer bir havuzundan geliyor. O "Kürt ayrılıkçılara" karşı şahin.

Bakan, Türkiye’nin üç milyon Suriyeli mültecinin ülkede kalmasına izin vereceğini, ancak varlığı konusunda “endişeler” belirtilmediğini söyledi. Yine de, Kürtler de dahil olmak üzere siyasi yelpazenin her yerinden destek alabileceğini ve Kürt çoğunluğun güneydoğusuna yaptığı sık sık yapılan kampanya ziyaretlerini de kaydettiğini söyledi. Ayrıca, politik tarzı ile Avrupa’nın en sağdaki ırkçılığı arasındaki herhangi bir karşılaştırmayı reddetti. “Irk veya etnik kökene dayalı siyaset yapmıyoruz” diyor.

Ancak Erdoğan’ın anayasal gücüne ilkeli muhalefeti, AKP’nin kayıtsız sdestekçileri ve hatta bazı sol seçmenlere bile itirazını genişletmesine izin verdi. Aksener, seçkin kentliler üssünün ötesine geçememekle eleştirilen laik cumhuriyetçi Kılıçdaroğlu’nun aksine, cumhurbaşkanının koalisyonunu baltalayacak potansiyele sahip. Aksener’le parlamentoda görev yapan liberal bir Türk siyasetçi olan Aykan Erdemir, “Başkan Erdoğan için büyük bir siyasi tehdit” dedi. “Akşener, Türkiye’nin merkez sağ seçmenine cazip bir aday olabilir ve bu nedenle Erdoğan ve AKP’den seçmenler çalma potansiyeline sahiptir.”

“Ben hukukun üstünlüğüne inanıyorum”

1956’da İstanbul dışında orta büyüklükte bir şehir olan İzmit’te doğan Akşener, Yunanistan’dan göç edenlerin torunudur. İzmit, Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Layla Atakan’ı seçtiğinde genç kızken siyasete ilgi duydu. Tarihte doktora yaptıktan sonra, 1994’te bir üniversite bölüm başkanlığı görevinden ayrıldı ve bir yıl sonra laik muhafazakar True Path Party üyesi olarak parlamentoda bir sandalye kazandı.

Akşener, parlamentoya girmesinin üzerinden birkaç yıl sonra Türkiye’nin ulusal siyasi dramasında merkezi bir oyuncu oldu. İslamcı Başbakan Necmettin Erbakan liderliğindeki koalisyon hükümetinde içişleri bakanı olarak atandı. Türk devleti "Kürt ayrılıkçılarla giderek kirli bir savaş yürüdüğü" için siyasi şiddet çağındaydı. Bu kargaşa, ordu “postmodern darbe” olarak nitelendirilen bir hükümet için bir ültimatom yayınladığı kışın ve ilkbaharın ilk yarısında crescendo haline geldi.

Daha sonra Akşener, General Cetin Saner’in “başını kaldırması” konusundaki tehdidini bir çılgınlık üzerine geri çevirerek silahlı kuvvetlerin karışıklığa karşı durmasını sağladı. 1960’dan bu yana dört seçilmiş hükümeti bir kenara iten Türk ordusundan bağımsızlığını kurdu. Saner aleyhinde dava açmayı reddetti ve Erdoğan’ın 2016 darbesine verilen vahşi tepkisinin aksine durmasını gösterdi. Erdemir, “Erdoğan hakkında söyleyemeyeceğiniz bir şey intikamcı değildi” diyor.

Akşener, şimdi ve sonra, temel bir muhafazakâr ilke: yasanın üstünlüğü konusunda ısrar etmeye devam ediyor. Kurumlara ve usullere yönelik ısrarı, Erdoğan’ın duygusal halkçılığının aksine duruyor. “Erdoğan’ın dünyası siyah ve beyaz” diyor. “Doğru ve yanlışın kurallarına inanmıyorum. Ben hukukun üstünlüğüne inanıyorum “diyor. Erdoğan’ın kadınlar hakkındaki geleneksel görüşlerini de eleştiriyor. “Bizi evde tercih ediyor” diyor.

Ancak Aksener, Türk siyasetinin daha sert kenarlarıyla uzun zamandır ilişkili. 1997 darbesinde görevden alınmadığı Aksener, 10 yıl sonra sağcı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üyesi olarak parlamentoya yeniden girdi. Bu parti, kökenini Türkiye’nin aşırı sağının acımasız geçmişine kadar izlemekte . Partinin gri kurt olarak bilinen gençlik hareketi, ülkenin önceki bir askeri darbe ve yaygın siyasi şiddetle kandırdığı 1970’li ve 80’li yılların kargaşa yıllarında bir dizi suikasta karıştı. Bugüne kadar MHP üyeleri, bir eliyle kurt başını oluşturan Grey Wolves’un selamını yine de çarpıtıyor, işaret parmağını uzatıyor ve pembe kuyruklu kulaklar oluşturuyor.

Akşener, mitinglerinde bozkurt işareti yanıp sönüyor ve politikası uzun süredir devam eden milliyetçiliğini yansıtıyor. Geçmişte, Türkiye ‘nin uzun süren bir savaşta düşmanı olan "PKK militanlarıyla" barış görüşmelerine karşı çıktı. Etnik azınlık seçmenlerine ülke vizyonu konusunda güvence vermesini isteyen Başkan, mevcut yasal çerçevenin azınlıkların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olduğunu önermektedir. “Türkiye’de yaşayan her azınlık kanunlar ve anlaşmalar uyarınca korunuyor” diyor.

Akşener, MHP’ye Devlet Bahçeli’nin katıldığı 2007 partisini yeniden seçtiğinde grubun şiddet geçmişini bertaraf etmek ve daha profesyonel bir yüz sunmak üzere MHP’ye katıldı. Aynı yıl tekrar parlamentoya seçilen Meclis, iki dönem görev yapmış ve meclis başkan yardımcısı olarak görev yapmış ve burada parti çizgisinde dostluklar kuran ve parlamentonun oturumlarına başkanlık yaparken şakaları kıran biri olarak anıyor.

Artık parlamento üyesi değil, 2016 yılında Erdoğan’ın Türkiye anayasasını değiştirme teklifi üzerine MHP liderliğiyle ayrıldı. Aksener, cumhurbaşkanını desteklemek için partisine katılmak yerine, muhalif bir hizipte ses çıkardı. MHP’nin liderliğini devirmek amacıyla kendisi ve diğer isyancı milliyetçiler Ankara’daki bir otelde parti kongresine girdiklerinde polis binayı mühürledi. Dışarıda, engebeli kalabalık bir grup barikatlar karşısında yükseldi. Akşener bir otobüsün üstüne çıktı ve bir boğa güreşçisi aracılığıyla konuşarak mahkemeleri harekete geçmeye çağırdı. “Bu hatayı derhal düzeltmelisin, bu kaos ve yasadışılık” dedi . Haziran ayında bir Ankara mahkemesi MHP muhaliflerine karşı bir kez daha karar verdi, Aksener parti liderliği için bir başka teklifte bulunmayı reddetti. “Bu bölümü kapattım””Beni geri çekmeye çalışıyorlar ve bulmadım.”

Şimdi Akşener, yeni bir bayrak altında ülkesinin liderliği için bir teklif düşünüyor. Fakat o mükemmel bir siyasi adadan çok uzak; Yurtdışındaki gezegen genelindeki seçimleri süpürürken bir dönemde, hükümetteki derin tecrübesini bir avantaj olarak görüyor. Türk siyasi analisti Selim Sazak , “Akşener, başkanlık seçimlerinden Hillary Clinton” dedi . “Herkes türden bir çeşit Akşener’i iktidarda istiyor, ancak o bir erik suyu gibi, sağlığınız için iyi, ama iştah açıcı değil.”

Aynı zamanda, zorlu Erdoğan’da meşru bir vuruşla Türkiye’de değerli az sayıda aday var. Erdoğan’ın kendi partisi içindeki muhalif liderler, başkana adım atmakta başarısız oldu. Diğerleri, meydan okumaları için acımasızca ödediler.

Akşener kendini hükümetin öfkesinden de kurtaramadı. Hükümet yanlısı medya, kişisel yaşamı hakkında salakça iddialarda bulunarak ona saldırdı. Ölüm tehditleri aldı. Yalanları ve tehditleri onu korkutmak için düzenlenmiş bir kampanya olarak görüyor.

“Nisan 2016’dan beri beni geri çekmeye çalışıyorlar “

Akşener, başını korkuluktan kaldırıp bırakmayacağına ve Erdoğan’ı alıp almayacağına henüz karar vermedi. Referandum kampanyasından bu yana, kocasıyla birlikte İstanbul’daki evinin dışında yemek pişirip uzun yürüyüşlere çıkmak için zaman ayırdı. Dağlar, yürüyüşler yansıtmak ve değerlendirmeler yapmak için bir fırsattır diyor. “Hareket halindeyken daha iyi konsantre oluyorum.”

Dediğine göre, Pasaportu yok ve eğer Erdoğan’ın yetkilileri onu kendisinden geçtiği düşünülen binlerce kişiyle birlikte tutuklamak için ortaya çıkarsa, yapması gereken şeyi yine yapacak. “Benim misafirim” diyor “ben buradayım” diyor