Tesla'dan sendikalaşmaya çalışan işçilere taciz ve tehdit

Tesla'dan sendikalaşmaya çalışan işçilere taciz ve tehdit
Milyarder Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla'nın sendikalaşmaya çalışan işçilere baskı uyguladığı, tepkileri artan işçilerin ise sendikalaşmak konusunda kararlı oldukları belirtiliyor.

Tesla'nın CEO'su milyarder Elon Musk, son yıllarda işçi ve sendika düşmanı uygulamalarıyla anılıyor. Musk, Şubat 2017'de Tesla içindeki sorunları dile getiren bir fabrika işçisine “sendikalı ihbarcı” ithamında bulunmuştu. Musk'ın işçileri e-posta yoluyla da taciz ettiği iddia edilirken Tesla'da çalışan Michael Sanchez, sendika broşürü taşıdığı için şirket güvenliği tarafından fabrikadan çıkarıldığını belirtmişti.

TESLA SENDİKA KARŞITI FAALİYETLERİ NEDENİYLE SORUŞTURMA KONUSU

soL'un Guardian'dan aktardığı habere göre Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB) tarafından hazırlanan dosyada, Musk'ın Haziran 2017'de işçilere sendikal faaliyetleri durdurma karşılığında standart çalışma koşulları uygulamayı vadettiği belirtiliyor. NLRB'nin Tesla'ya ilişkin benzer suçlamaları soruşturmakta olduğu aktarılıyor.

Tesla'nın Kaliforniya fabrikasında çalışan ve işçiler içinde saygın bir yer edindiği belirtilen Dezzimond Vaughn'ın sendikalaşma çalışması yürütmeye başlamasının ardından mobbing ve performans notunun düşürülmesi yoluyla işten atıldığı aktarılıyor.

Tesla işçilerinin Musk'ın sendika karşıtı tavrına tepkisi gün geçtikçe yaygınlaşıyor.

MÜDÜRLER PATRON ADINA SENDİKALAŞMA ÇALIŞMALARININ ENGELLEYİCİSİ

Mesai sırasında bir robotun kendisini neredeyse yaralamasından dolayı Mart ayında Tesla fabrikasındaki işinden ayrılan Jim Owen, “Ben sendika destekçisiydim. İşe giderken neredeyse her gün sendika tişörtümü giyiyordum. O dönem müdürüm tişörtü neden giydiğimi sorarak üst yönetimin bundan memnun olmayacağını dile getirdi” dedi.

Tesla'da 2014-2016 yılları arasında çalışan ve mesai sırasında sırtından kalıcı olarak sakatlandığı için işinden ayrılmak zorunda kalan Mark Vazquez, “Diğer işçilerle sendikalaşma hakkında konuşmak hiçbir şekilde onaylanmıyordu. Müdürlerden bazıları işçilerle konuşmamızı duyduğunda yanımıza gelerek sohbetimizi kesiyordu” açıklamasını yaptı.

SENDİKALAŞMA TALEPLERİNİ GERİ ÇEKEN İŞÇİLERE TERFİ

Mesaide yaralanmasından dolayı 2016'da işten çıkarılan bir diğer Tesla işçisi, “İşe geri dönmeme izin vermiyorlar. “Sendikalaşma hareketinin hız kazandığı dönemde işçilere taleplerini geri çekmeleri karşılığında terfi veriyorlardı. Ancak pek bir işe yaramayınca sendika yanlısı işçileri işten çıkarmaya başladılar. Onlardan biri benim, ancak işe geri dönebilirsem sendika için daha fazla mücadele edeceğim” yorumunda bulundu.

Mesai sırasında kimyasallardan dolayı gözünden yaralanan ve sendikalaşma faaliyetlerinde bulunması gerekçesiyle Ağustos 2017'de işten çıkarılan Crystal Guardado, “En çok aklımda kalanlar, mesai arkadaşlarıma sendika hakkında sorular sormaları ve beni kovmakla tehdit etmeleri. İş güvenliğim ve fabrikadaki çalışma koşulları hakkında konuşmamdan dolayı bana böyle bir tepki verdiler” açıklamasında bulundu.

MUSK SENDİKALAŞMA KONUSUNDA 'TARAFSIZ'MIŞ

Şu anda çalışan Tesla işçileri, şirkette orta ve üst yönetimlerin sendikalaşmaya karşı tehditkar tavırlarda bulunmaya devam ettiklerini ifade ediyor. Bir işçi, “Elon Musk, sendikalaşmaya karşı tarafsız olduğunu iddia ediyor. Şu ana kadar tarafsız dışında her şeye benziyor. Sendika ve sendika yanlısı herhangi bir şeye derhal müdahale ediliyor” ifadesini kullandı.

Başka bir işçi, “Sendika yanlısı insanlar, genellikle yapay gerekçelerle işten atılıyor. Ortada bir korku kültürü var, çünkü başkaldırırsan, kovuluyorsun. Bize sendikalaşırsak Tesla'nın iflas edeceğini, çünkü henüz kâr eden bir şirket olmadıklarını söylüyorlar” diyor.

İŞÇİLER KARARLI

Şikayetlere rağmen Tesla işçilerinin şirkette sendikalaşma ve çalışma koşullarını iyileştirmekte kararlı oldukları belirtiliyor. İşçilerden biri “Dünyayı değiştirme fikriyle yola çıkan bir işte çalışmak gurur verici, ancak bu, işçileri sömürerek olmamalı” yorumunda bulundu.