Temmuz ayında 32 kadın öldürüldü, 27 çocuk istismara maruz kaldı

Temmuz ayında 32 kadın öldürüldü, 27 çocuk istismara maruz kaldı
Basına yansıyan haberlere göre; temmuz ayında en az 32 kadın öldürüldü, 9 kadına tecavüz edildi, 27 çocuk istismara maruz kaldı. 17 kadın ölümü ise şüpheli olarak kayıtlara geçti.

bianet’ten Evrim Kepenek, basına yansıyan haberlerden bir derleme yaptı. Bu derlemeye göre, sadece basına yansıyan rakamlarla temmuz ayında en az 32 kadın katledildi, 9 kadına tecavüz edildi, 113 kadın seks işçiliğine zorlandı. En az 80 kadına şiddet basına yansırken, 15 de taciz olayı haberlerde yer buldu.

Kadınların yüzde 59’unun evli olduğu ya da önceden evli olduğu erkekler tarafından öldürüldüğü ortaya kondu. Kadınların yüzde 59’u evde, yüzde 37’si ise sokakta öldürüldü.

İki katil af yasasından yararlanarak serbest kalanlardan

İki katil, af yasasından yararlanarak serbest kalanlardan, bir katil ise cezaevinden izinli çıkanlardan oluşuyor. Bununla birlikte, kadına tecavüz eden bir erkek ise cezaevinden izinli çıkanlar arasında.

Basına yansıyan dokuz tecavüz vakasından 6’sının Bursa’da olması dikkat çekti.

Taciz vakalarında ise 11 failden hiçbiri tutuklanmadı.

29 çocuk istismarcısından sadece 11'i tutuklandı

Basına yansıyan haberlere göre 27 çocuk da istismara maruz kaldı. Geçen yıl temmuz ayında bu sayı 19 olarak basına yansımıştı. Çocuk istismarcılarından birinin daha önce aynı suçu işlediği ortaya çıktı. 29 istismarcıdan sadece 11’i tutuklandı.

Dört kadına uzaklaştırma kararına rağmen şiddet uygulandı

Kadına şiddet vakalarında ise en az dört kadına uzaklaştırma kararı olmasına rağmen şiddet uygulandı. Kadına şiddet vakalarından en az üçü “durumu ağır” olarak hastaneye kaldırıldı. Kadına şiddet uygulayanlardan biri HDP Milletvekili Mensur Işık’tı.