TBMM Genel Kurulu... Sezgin Tanrıkulu: "Bir parlamento bu kadar çok Anayasa'ya aykırı yasa yapabilir mi"

CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu, TBMM Genel Kurul'da "Neden torba yasa yapıyorsunuz? Adı Noterlik yasası ama noterlikle ilgisi olmayan 12 yasa var. Bir parlamento bu kadar çok Anayasa'ya aykırı yasa yapabilir mi? Ondan sonra ya buradan ya da Anayasa Mahkemesi'nden geri dönüyor" şeklinde konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi:

"TÜRKİYE'DEKİ REJİMİN DEMOKRASİ OLMADIĞINI GÖSTERMEK İSTİYORSUNUZ"

"Hukuk, yasalarla yurttaşların başı derde girdiğinde vatadandaşın öngörüsü demektir. Yasa koyucu olarak bizim açımızdan bile öngörüden bahsetmek mümkün değil. Neden torba yasa yapıyorsunuz? Adı Noterlik yasası ama noterlikle ilgisi olmayan 12 yasa var. Bir parlamento bu kadar çok Anayasa'ya aykırı yasa yapabilir mi? Ondan sonra ya buradan ya da Anayasa Mahkemesi'nden geri dönüyor. Burada yasama uzmanları var, biz varız ama Anayasa'ya aykırı yasa yapılıyor. Amacınız şu; Anayasa'ya aykırı bir kamu düzeni oluşturuyorsunuz. Anayasa Mahkemesi kararları geriye dönük yürümüyor. Yürümediği için de o arada oluşturduğunuz kamu düzeni yasallaşmış oluyor. Kanun Hükmünde Kararname ile bu kadar çok işlemin yapılmayacağını Cumhurbaşkanı'nın hukukçuları bilmiyor mu? Ama Anayasa'ya aykırı bir düzen oluşsun sonra Anayasa'ya aykırılık arkadan gelir. Böyle bir düzen olmaz."

"SİYASETİ BU UYGULAMALARLA ZEHİRLEDİNİZ"

Hiç kimse Türkiye'ye demokratik demiyor. Yumuşak mı sert mi bir otokrasi arasında gidip geliyoruz. Etki Ajanlığı Yasası'na teorik olarak ihtiyacınız var mı? Bana göre yok. Torba ceza maddeleri var. Onlar sizin ihtiyacınızı zaten karşılıyor. Yargı düzeni bağımsız değil. İstediğiniz insanı istediğiniz biçimde bir soruşturma açıp, bir gizli tanık bulup içeri alabiliyorsunuz. Buna neden ihtiyaç duyuyorsunuz? Çünkü Türkiye'deki rejimin demokrasi olmadığını hem içeriye hem de dışarıya, aynı sınıfta yarıştığınız devletlere göstermek için. O devletler Rusya, Gürcistan, Kırgızistan, Macaristan. Artık biz demokrasi liginde değiliz. O nedenle kayyum yasasına ihtiyaç duyuyorsunuz. Ahmet Özer'in, Ahmet Türk'ün suçsuz olduğunu bilmiyor musunuz? Toplumsal barışımızın altına bu kayyum siyasetiyle, uyguladığınız dille en büyük dinamiti koyuyorsunuz. Böyle bir barış siyaseti, demokratik siyaset olmaz. Siyaseti bütün bu uygulamalarla zehirlediniz."

Kaynak:ANKA Haber Ajansı