TBB Genel Kurulu'nda 'başörtüsü' provokasyonu
Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 37’nci Olağan Genel Kurulu Çanakkale’de yapıldı. Genel kurulda avukatlar, 2020 yılında İstanbul ve Ankara'da kurdurulan barolara tepki gösterdi.
Sözkonusu baronun başkanı Av. Yasin Şamlı ve yine aynı barodan delegelerin konuşması sırasında salondaki avukatlar, protesto için salonu terk etmeye başladı.
AKP temsilcileri ve AKP’ye yayın organları ise avukatların hareketini, "türbanlı avukata tepki" diye haberleştirdi. Bunlardan biri de AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç oldu. Tunç, görüntüler üzerine Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Türkiye Barolar Birliği'nin 37. Genel Kurulu'nda başörtülü konuşmacının kürsüye gelmesi esnasında toplu olarak terk etme eylemi gerçekleştirenleri şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı.
'Eyleme ara vermeliydiler'
Tunç, avukatların eyleminin başörtüsüne değil, 2 no'lu barolara dönük olduğuna ilişkin yapılan açıklamaların ardından ilgili paylaşımını sildi. Ancak AKP Grup Başkanvekili tepkisini bu keza başka bir paylaşımla sürdürdü. Tunç'a göre avukatlar, kürsüye başörtülü bir avukatın çıkmış olması nedeniyle eylemlerine ara vermeliydi.
Tunç, şöyle yazdı:
"Türkiye Barolar Birliğinde bir grup avukat, 2. Nolu barolardan gelen delegelerin konuşmalarını protesto amacıyla salonu terk eylemini 37. Genel Kurulda da sürdürdüler.
Başörtülü bir kadın Avukat konuşurken en azından bu eylemlerine ara verebilirlerdi. Maalesef o nezaket yok."
TBB'den iddialara yanıt
Türkiye Barolar Birliği, AKP çevrelerinin Genel Kurul'da avukatların yaptığı protestoyu 'başörtülü avukata tepki' diye lanse etmesi üzerine bir açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:
"17-18 Aralık 2022 tarihlerinde Çanakkale’de gerçekleştirilen 37. Olağan Genel Kurulu ile ilgili olarak, bazı basın yayın organlarında, bir kadın meslektaşımızın konuşma yaparken başörtülü olması nedeniyle diğer Genel Kurul üyelerinin salonu terk ederek tepki gösterdikleri şeklinde gerçekle hiçbir ilgisi olmayan haberlerin yayınlandığı görülmektedir.
Bilindiği üzere çoklu baro düzenlemesine istisnasız tüm Barolar karşı çıkmıştır. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra yapılan Genel Kurullarda ve Başkanlar toplantılarında Baro Başkanlarının ve Türkiye Barolar Birliği Genel Kurul delegelerinin büyük bir çoğunluğu Ankara ve İstanbul’da kurulan 2 numaralı Baroların temsilcileri ve delegeleri söz aldıklarında sessiz bir demokratik hak kullanımı ile salonu terk ederek tepki göstermektedirler. Çanakkale’de yapılan Genel Kurul’da, 2 nolu Baroları temsil eden dört konuşmacıya da salonu terk ederek gösterilen tepkinin kişilerin kılık ve kıyafetleriyle; dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep ve benzeri nitelikleriyle ilişkisi yoktur. Baro Başkanlarının ve delegelerin tepkisi çoklu baro uygulaması ile Baroların bölünmesine imza atanlaradır. Benzer sessiz demokratik hak kullanımı 4-5 Aralık 2021 tarihlerinde yapılan TBB Genel Kurulu’nda ve Baro Başkanları toplantılarında da ortaya konulmuştur.
Baştan sona kayıt altına alınmış bulunan ve mesleğimize ilişkin son derece önemli konuların gündeme alındığı, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nda değişikliklerin yapıldığı, avukatların sosyo-ekonomik sorunlarına ilişkin çözümlerin tartışıldığı Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’na ilişkin son derece yakışıksız, gerçeğe aykırı ve meslek örgütümüzün en yüksek karar organı olan Genel Kurulumuzu kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmaya dönük olduğu anlaşılan kasıtlı, utanç verici yalan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.
Saygılarımızla."
Muhalefet anayasa değişikliğine ne diyor? Kırmızı çizgi referanduma gitmemek
HDP anayasa teklifi için toplanıyor: 'Hayır' ağırlıkta
Davutoğlu’ndan AKP'nin başörtüsü düzenlemesiyle ilgili üç senaryo